Mindig a jó oldalon áll

A nemrég dr. Komjáthy László-díjban részesült Fehér Tamás hadnagy tudatosan sosem készült rá, ma mégis a veszprémi kapitányság főnyomozója, aki vagyonvédelmi, gazdasági és sorozatjellegű bűntények felderítésében jeleskedik. Felkészültségével és szakmai tudásával az a célja, hogy társaival megoldják azokat az ügyeket, amelyek eléjük kerülnek.

A megyei és a veszprémi önkormányzat, illetve a megyei rendőr-főkapitányság 2016-ban díjat alapított a bűnmegelőzés terén kiemelkedő teljesítményt felmutató szervezetek és személyek számára, akik hozzájárulnak közbiztonságunk megteremtéséhez, illetve megerősítéséhez. Idén az elismerést a rendvédelmi szervek kategóriájában a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Élet- és Ifjúságvédelmi Alosztályának főnyomozója vehette át.

– A családomban senki sem viselt rendőrruhát. Aztán egy azóta nyugdíjba ment ismerősöm mesélni kezdett a zsarukról, a teendőikről, ami úgy megtetszett, hogy mind gyakrabban érdeklődtem a számomra érdekes világukról. Mivel egy évet Finnországban töltöttem cserediákként, egy évet pedig nyelvet tanultam Székesfehérvárott, két évet „gyúrtam” a rendészeti iskolába történő felvételimre. Azóta egyetlen olyan pillanatra sem emlékszem, amikor elbizonytalanodtam és arra gondoltam: vajon jól döntöttem, vagy netán mást kellene csinálnom – tekerte vissza az idő kerekét Fehér Tamás.

Folyamatosan képezte magát

A díjazott 13 éve szerelt fel kapitányságunk közrendvédelmi osztályán, ahol a kollégáitól remek alapokat kapott. Velük baráti viszonyba került, a jó hangulatú, szinte már családias munkakörnyezetben mindenben a segítségére voltak. Ugyanakkor már a helyszínbiztosítások és az adatgyűjtések során kiderült, hogy Fehér Tamás szeretne tovább fejlődni a bűnügyi terület irányába. Ehhez táptalajul szolgált, hogy a „terepen” nyomozókkal és azok munkájával is megismerkedhetett. Tíz éve csatlakozott a bűnügyi osztályhoz, és ott a szakmai fejlődése érdekében folyamatosan képezte magát. Miután érdekelte a műkincs-védelem, megszerezte a történelem-régész technikusi végzettséget, aminek például egy Nagyvázsonyhoz közeli bűntettnél is hasznát vette, ahol a földből illegális módon „forgattak ki” régészeti leleteket. Később a bűnügyi-hírszerző szakot is elvégezte. A felettesei szerint minden irányú az érdeklődése, de mint megtudtuk: főként vagyonvédelmi, gazdasági és sorozatjellegű bűntények végére próbál járni. – Már „kisrendőrként” is olyan zsaru akartam lenni, aki akcióban vesz részt, nekem ez a munka a felderítést és az elfogást jelenti – jegyezte meg.

Kell a feltöltődés

A feszített tempóban, s felelősségteljes munkakörben dolgozó hadnagy bevallotta, hogy négykor nem ér mindig véget a munkaidejük. Ő is amondó, a rendőri élethez nem árt egy stabil párkapcsolat, egy szerető család. Ha nem is megy mindig könnyen, igyekszik a munkaidejét és a munkamorálját összeegyeztetni velük.

– Felvehető ez a ritmus, hozzá lehet szokni, de kell az otthoni feltöltődés is. Jól esik, hogy a párom mindig meghallgat, igaz, törekszem nem hazavinni a benti dolgaimat. Ez az eredményeimben biztosan szerepet játszik, kell ahhoz, hogy reggel nyugodtan, tiszta fejjel tudjak munkába indulni. Számomra nincs annál nagyobb energiatöltet, mikor a gyermekeinkkel együtt lehetünk. Szeretek a fiammal atletizálni, vagy épp kosárlabdázni, állítólag mindkét sportágban ügyesnek mutatkozik. Ha egyedül vagyok, sokat teszek-veszek a ház körül, ott rendre találok magamnak elfoglaltságot.

Az elöljárói szerint Fehér Tamás pontosan és követendő szorgalommal végzi el a munkáit, az elméleti és a gyakorlati tudása kiváló, míg kitartó és alapos munkájának köszönhetően a felderítési mutatója régóta kimagasló. Az előző években a vagyon elleni bűncselekmények „felgöngyölítésében” ért el kitűnő kalkulusokat, szükség esetén élt az operatív lehetőségekkel, alátámasztva a nyílt eljárások sikerét. Kiemelt eseteknél is számítottak rá, és azok megoldásában nem csak a tehetsége és az éles szeme játszott döntő szerepet, hanem a határozottsága, az önállósága és a kezdeményező készsége is.

Csapatban dolgoznak

– A „nagy tetteket” nem egyedül hajtottam végre, hiszen csapatban dolgozunk, nálunk minden így működik. A munkánkat nem úgy kell elképzelni, mint a filmekben – húzta alá, majd hozzátette: a díjat nem egy ügyért, hanem a többéves munkájáért kapta. Jelenleg is több ügyet visz egyszerre, s adott esetben többen dolgoznak egy bűntényen. – Próbálunk bizonyos eseteket összekapcsolni, mert ha sorban vannak, könnyebb a végükre jutni. Ha elkapunk egy gyanúsítottat és sikerül rábizonyítanunk a bűncselekmény elkövetését, azt természetesen sikerként könyveljük el. Hogy melyik eset maradt meg bennem igazán? Most hirtelen az a fickó jut eszembe, aki itteni telephelyekre és irodákba tört be – ablakkeret-fúrás módszerével. Végül sikerült egy olyan nyomot találnom, ami egybekapcsolta az eseteket, az egyik célszerszámjáról mindenütt leszakadt egy kék színű szigetelőszalag-darabka, amit nem tudott megmagyarázni. Egyébiránt a kihallgatások külön tudománynak számítanak, kedvelem is, ugyanis ilyenkor sok olyan apróság hangzik el, amit a későbbi munkáink során hasznosíthatunk.

A Komjáthy-díjas Fehér Tamás

Fehér Tamásnak az előremenetelét illetően nincsenek konkrét elképzelései, mint elmondta: nem gondolkodik ilyeneken, az ellenben vágya volt, hogy megszerezze a tiszti kinevezést. – Mindig arra törekedtem, hogy képes legyek megcsinálni azt, amit elhatározok, és amit elvárnak tőlem. Rendőrnek lenni hivatás, azt vagy szereti az ember teljes szívvel, vagy nem fogja jól érezni magát a bőrében és a feladatát sem tudja rendesen ellátni. Én szeretem, amit csinálok, nekem az a fontos, hogy meglegyenek az elkövetők. Ez az, ami hajt előre.

*

Fehér Tamás 1984. augusztus 16-án született Veszprémben. Az alapfokú tanulmányait a Padányi iskolában folytatta, majd előbb a Jendrassik-Venesz, aztán a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában tanult. Tizenhárom éve tagja a veszprémi kapitányságnak, ahol először a közrendvédelmi osztályon volt járőr. Tíz éve a Bűnügyi Osztály Élet- és Ifjúságvédelmi Alosztályán teljesít szolgálatot. Közben az ELTE Savaria Egyetemi Központban történelem-régész technikus lett, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elvégezte a bűnügyi-hírszerző szakot. Házas, két gyermeke van: a tízéves Benedek és a nála hat évvel fiatalabb Janka.

Király Ferenc