A pszichiátriai betegségben szenvedőkért dolgoznak

A „Horgony” Alapítvány a pszichiátriai betegséggel élőknek segít, hiszen a nehéz anyagi körülmények között működő egészségügyi ellátórendszer keretein belül nyújtható támogatás mellett egyéb segítségre is szükségük van a betegeknek és környezetüknek egyaránt. Mit tehetünk akár mi magunk is a pszichés zavarokkal élőkért? Erről is kérdeztük Dr. Balczár Lajost a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Gondozója főorvosát, a Horgony Pszichiátriai Betegekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnökét, valamint Csizmadiáné Szabó Máriát az alapítvány szolgáltatásvezetőjét, a Pszichiátriai Gondozó szociális munkását.

A gondozásra szoruló, krónikus pszichiátriai betegségek a lakosság mintegy 1 százalékát érintik, akiknek 20-30 százaléka szorul kiemelt támogatásra – tudtuk meg dr. Balczár Lajostól. A veszprémi Pszichiátriai Gondozó nagyjából 600 beteggel foglalkozik, akikre évi 3-4000 szakrendelési alkalom jut. Tizedük kap közösségi ellátást is, az alapítványnak köszönhetően. Az olyan fiataloknak, akikben látjuk a perspektívát mindenképpen fel szoktuk ajánlani, mert ez egy nagyon intenzív segítségnyújtás és nagy lendületet adhat az illető későbbi életére – tette hozzá a főorvos.

dr. Balczár Lajos pszichiáter

Balczár Lajos elmondta, fő céljuk, hogy a pszichiátriai gondozás mellett hatékony szociális ellátást – közösségi gondozást és/vagy nappali ellátás nyújtsanak a súlyos, krónikus pszichiátriai betegségben szenvedők számára, támogatva társadalmi, közösségi, integrációjukat. Van egy Életmód Klubjuk, ahol a klienseik életvezetési tanácsokat kapnak, többek között a helyes étrend és testmozgás megválasztásával kapcsolatosan. Mindemellett különböző terápiás foglalkozásokat is tartanak. Sokat tesznek azért, hogy a betegek ismerős közegében történjen a rehabilitáció, névválasztásuk, a Horgony is azt jelképezi, hogy a lakókörnyezetükben próbáljuk lehorgonyozni a támogatottjaikat. Közös programokat is szerveznek, van saját kertjük, gyakran közösen főznek, kirándulnak.

A legmodernebb terápiákat kínálják

Én magam a Pszichiátriai gondozóban és az Alapítványnál is foglalkozom a kliensekkel -mondta el Csizmadiáné Szabó Mária. Előbbi helyen inkább károkat hárítok el: sokszor előfordul például, hogy a betegségük miatt nem tudnak ügyet intézni a gondozottjaink, bizonytalanná válik az egzisztenciájuk, nincsen jövedelmük. Ebből következően esetleg nincs lakhatásuk sem, ilyen esetekben gyorsan intézkednem. Az alapítvány nyújtotta közösségi pszichiátriai ellátásban tovább lépünk, már a beteg készségeit próbálom meg fejleszteni, hogy saját maga is megoldja a problémáit. Lépésenként megtanítjuk őket ügyet intézni, illetve bevonjuk a családot, sőt a lakókörnyezetet is megpróbáljuk elérni – tette hozzá az alapítvány szolgáltatásvezetője.

Kérdésünkre, hogy hogyan képzeljük el a Horgony Alapítvány nyújtotta csoportos foglalkozásokat dr. Balczár Lajos a következőket válaszolta: a csoportterápiának sok fajtája van, a foglalkozásokat képzett szakemberek vezetik. Egy konkrét példával élve: a mindennapi élet során bizonyos szituációkat mindannyian az előzetes tapasztalataink, ismereteink alapaján minősítünk. A pszichiátriai betegségek azonban torzítják ezt a minősítő rendszert. Az úgynevezett metakognitív tréningen ezt a rendszert strukturáljuk újra játékos feladatokkal, szórakozva.

Az említett a csoportterápiák a pszichiátriai betegek nappali klubjában zajlanak, teszi hozzá Csizmadiáné Szabó Mária. Nagyon büszkék vagyunk például az állatasszisztált terápiánkra, ami egyelőre nagy ritkaság, a legtöbb csoportban pedig központi kérdés a kommunikáció fejlesztése. Egymásra épülnek a képzéseink, igyekszünk újabb lépcsőfokokat megugrani, a zeneterápiás foglalkozáson tanultakkal például megpróbálunk eljutni pszichés betegnek tartott tehetségkutatókra, hogy mindig legyen fejlődési lehetőség.

Csizmadiáné Szabó Mária

Az Alapítvány 83 főnek nyújt segítséget a közösségi szolgáltatás keretében és 33 főt tud fogadni a nappali klubban. Fontos, hogy mindenkinek saját, egyéni, örömteli célokat találjunk – árulja el Csizmadiáné Szabó Mária.

Szomorú statisztikák

A depresszió, mint tudjuk népbetegség, mára a szív- és érrendszeri betegségek után a 2. helyen van. Ráadásul a szorongásos-depressziós kórképek száma a pandémia után látványosan megnőtt, az öngyilkossági arány pedig olyan mértékben ugrott meg Magyarországon, hogy annak magyarázatát még keresik a szakemberek – hangsúlyozta Dr. Balczár Lajos. Szakértők arra gyanakszanak, hogy nem csupán az izoláció, meg a betegségtől való félelem válthatta ki mindezt, az okok között ott lehet, hogy a covid a központi idegrendszert is károsító betegség, amely adott esetben agyállomány pusztulással járhat, ezért az elmúlt időszakban kialakult pszichiátriai tüneteknek – szorongás-depresszió, kognitív funkciók romlása – organikus oka is van.

Hálásak a segítségért

Amellett, hogy a betegséggel élőket képessé teszik az önálló életvitelre a Horgony Alapítvány fontos feladata a társadalmi érzékenyítés is. Ebben kiemelkedő partnerük a Veszprémi Petőfi Színház, Érzékenyítő Fesztiváljuk sokat segít, de közvetlen támogatásban is részesítik a gondozottakat. A Charles River Laboratories Hungary Kft-nek köszönhetően a covid idején ingyenes telefonos segélyvonalat működtetettek, illetve nélkülük a 2022 év elején átadásra kerülő felújított gondozó Nappali Terápiás Részlegének korszerű kialakítása sem valósulhatna meg. Kirándulásaik alkalmával pedig többször jutottak már utazási kedvezményekhez, állatkerti vagy múzeumi belépőhöz.

A Horgony Alapítvány vezetői kérik, ha úgy látjuk, hogy a környezetünkben potenciális kliens él, valaki nagyon befelé fordul, izolálódik, figyeljünk fel rá, mert valószínűleg segítségre van szüksége. Ilyenkor forduljunk az alapítvány szakembereihez, hiszen ők felkeresik, nem hagyják magukra a betegeket, a szociális munkás feladata orvosi ellátáshoz juttatni őket, hogy ne szenvedjenek egyedül, magányosan.

Soós Andrea