Innen kapjuk lakásaink melegét

A kandalló, a búbos kemence és a szoba sarkába állított vaskályha egyre inkább csak az emlékezetünkben él. Veszprémben mintegy ötven éve lépett helyükbe a kényelmes távfűtés. Az Erőművek éjszakája kezdeményezés kapcsán bárki betekinthetett az október 8-i nyílt napon a „melegkészítés” konyhájába.

A város legnagyobb lakótelepét, a Haszkovót és környékét fűtéssel és melegvízzel ellátó fűtőmű munkatársai szinte folyamatosan kísérték az érdeklődő csoportokat. A sajtó munkatársainak Czékmány Péter, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőszolgáltatási igazgatója mutatta be a környezetéből alig-alig kitűnő üzemet. – Második alkalommal veszünk részt az Erőművek éjszakáján. A 2019-es elsőn mintegy százan érdeklődtek, a mostani már a délutáni órákban túlszárnyalta ezt a számot – mondta az igazgató.

A kazán gyomrában akár állva is elférnénk Fotó: lucidus

A kisebb-nagyobb családok, közösségek előbb a hatalmas régebbi, s a két újabb (nagyon jó hatásfokkal működő) gázkazánt járhatták körül (érdekesség, hogy egy „kukucskán” keresztül a biztonságos, zárt térben tomboló tűzorkánt is láthatták); majd a gigantikus, húszhengeres gázmotorok következtek, melyek villamosenergiát állítanak elő, s a keletkező hőt szintén a fogyasztóknak továbbítják.

A nap 24 órájában működő fűtőmű teljesen automatizált, mindössze négy szakember jelenlétét igényli. A gázmotorok „hulladékhője” és a kazánok által előállított hő körülbelül 50:50% arányú, és 6500 lakás fűtését biztosítják a Haszkovó utcából. Veszprémben még további három hőkörzet működik (a stadionnál, az Ördögárok utcában és a Cserháton, melyek „távfelügyeltek”, azaz személyzet nincs), így városi szinten összesen 8228 felhasználójuk van. A központok egymással is összeköttetésben vannak, a működési adatok a számítógépes rendszer révén folyamatosan követhetők (és regisztrálják is).

Ez a húszhengeres gázmotor áramot termel Fotó: lucidus

Czékmány Péter azt is elmondta, hogy országos viszonylatban a veszprémi rendszer nagyon jó hatásfokkal (mindent összevetve 13-14%-os veszteséggel) működik, ami elsősorban hatékony füstgáz-hasznosításnak köszönhető. A föld alatti, valamint csatornában futó és épületen belüli távvezetékek 60%-a modern, cserélt, s dolgoznak azon, hogy a maradékot is átalakítsák. Jó érzés tudni, hogy jelentős, hosszabb ideig tartó meghibásodás, üzemszünet három éve nem volt, ám ha ilyen bekövetkezne, a fűtőmű dolgozói és a szerződött partnerek néhány óra alatt megkezdhetik a hiba feltárását, javítását.

A nyílt napon alapos, udvarias, s a feltett kérdésekre könnyen érthető válaszokat kaptak az érdeklődők, ráadásul ötletesen szemléltették is például a méretes dugattyúkat, turbókat.

lucidus