Ez a veszprémi emberek programja

Történelmi léptékű szerződés a Modern Városok Programjának (MVP) Veszprémet érintő része, amely 2016-ban köttetett. Ennek keretében a megyeszékhelyen több mint ötvenmilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg. Porga Gyula polgármesterrel és Ovádi Péterrel, a térség országgyűlési képviselőjével a program egyes elemeiről beszélgettünk.

Történelmi lépték

Porga Gyula

Azt mondtam, hogy Veszprém történelemkönyvébe arany betűkkel fogják beírni ezt az időszakot, már csak az összeg nagysága miatt is. Ez a program a város tényleges igényeire reagál, szemben az uniós támogatásokkal, amelyek esetében különböző igényeknek, indikátoroknak kell megfelelni. A miniszterelnök arra volt kíváncsi, hogy mit gondolunk mi a város jövőjéről és mi a stratégiánk, hova szeretnénk eljutni – mondta Porga Gyula polgármester.

– Az MVP egy eszköz a céljaink eléréséhez, mint ahogy az Európa kulturális fővárosa cím is az. Veszprémnek az a stratégiai célja, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon. Az Európai Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének rangsorában jelenleg az 54. helyen állunk a saját kategóriánkban, az első 20 a cél. De ezek csak számok. A hétköznapokban ez azt jelentené, hogy a veszprémiek minden közszolgáltatást magas színvonalon kapnak meg, a vállalkozások jól érzik magukat, jó munkahelyeket tudnak biztosítani és az idősek, fiatalok, gyermeket nevelők, egyedülállók egyaránt megtalálják a munka mellett azt a magasabb életminőséget, ami mellett jó élni, amivel lehet büszkélkedni.

– Az eredeti megállapodás egy 70 milliárd forint körüli összegről szólt, de amint elindultak a beruházások, látszott, hogy egyes esetekben növekszik a költség, miközben mást ki kellett venni, mint például a Veszprém Aréna bővítését. Eddig 52,5 milliárd forintot hívtunk le a beruházások előkészítésére és megvalósítására – jegyezte meg általánosságban Porga Gyula, majd rátért a részletekre.

Veszprémi Petőfi Színház

– A program I. ütemének kivitelezését, a volt zeneiskolai ingatlanegyüttes megújítását, belső parkoló kiépítését 2021 nyarán indítjuk és 2022 végéig be is fejeződhet. A II. ütemben, várhatóan a program utolsó elemeként valósulhat meg a Veszprémi Petőfi Színház felújítása. Szerettük volna 2023-ban a meg­újult színházban tartani a rendezvényeinket, de látható volt, hogy a tervezés elhúzódik, így a mostani ütemterv szerint 2023 lett volna az építkezés éve, de ezt nem vállalhatjuk, hiszen abban az évben Európa minket ünnepel. Minden kész a felújításhoz, de csak 2024-ben indítjuk.

Aranyosvölgyi tudáspark

– Ez a tudáspark arról szól, hogy a tudományos kutatási eredményeket hogyan lehet minél rövidebb idő alatt piacra kész állapotba hozni. Jelenleg újragondoljuk az Aranyosvölgyi tudásparkot, hogy a piaci viszonyoknak jobban megfeleljen.

Aranyosvölgyi híd

– Az Aranyosvölgyi híd megépítése a város 15–20 éves közlekedési koncepciójának fontos eleme. Régi vágya a városnak, hogy a belső körgyűrű kiteljesedjen és megszülessen a közvetlen összeköttetés a Jutasi-lakótelep és a Dózsaváros között. Ennek érdekében már nagyon komoly lépéseket tettünk: elkészült a Pápai út, innen közvetlenül el lehet jutni a Kistó utca felé, a következő lépés, hogy a Jutasi utat ténylegesen összekössük a Dózsa­várossal. Ki kell emelni, hogy ez nem városi beruházás lesz, hanem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kapta meg a feladatot. A híd építési engedélye már megvan, idén kész lesznek a kiviteli tervek, ezt követően a NIF Zrt. elindítja a közbeszerzést, ez mutatja meg, hogy pontosan mekkora forrásra lesz szükség. A közlekedésmérnökök véleménye szerint, ha ez az útszakasz megépül, a belváros közlekedési és környezeti terhelése harmadával csökkenhet.

Összekapcsolódik a 8-as és 82-es út

– Az MVP részeként valósul meg a 8-as és a 82-es út összeköttetése a jelenlegi és a tervezett sportlétesítmények kiszolgálására, a NIF Zrt. megbízásából a kivitelezés várhatóan a jövő évben megkezdődik. Egy-egy nagyobb rendezvényt követően komoly problémákat jelentett a parkolóból való kijutás, így elengedhetetlen volt, hogy az uszoda megépítésével a parkolót is megnyissuk a másik irányba. Ezt a célt szolgálja ez az új útszakasz.

Belterületi közútfejlesztési program

– Az MVP rugalmasságát bizonyítja, hogy a napokban egy új pont is belekerült a csomagba, összesen 4,5 milliárd forint hozzájárulást kapunk a veszprémi belterületi utak megújítására, amit az önkormányzat 800 millió forinttal kiegészít, sok helyen a közművek rekonstrukciójával, járdák felújításával együtt, összesen közel 16 kilométeren. Az ehhez kapcsolódó beruházások jelentős része 2022 év végére befejeződik.

Kerékpárút-fejlesztés

– Az elmúlt 10 évben dinamikus kerékpárút-fejlesztési programot hajtottunk végre a városban. Igyekszünk az egyes városrészeket összekötni, ezzel párhuzamosan a környező településeket is szeretnénk bevonni ebbe a vérkeringésbe. A városból kifelé vezető kerékpárutak közül a Balatonalmádi felé vezető készült el először, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ugyanilyen fontos a Nemesvámos felé megépített kerékpárút is. Az MVP-ben három további szakaszt építünk meg: az egyik Zirc irányába, Gyulafirátóton keresztül az eplényi kerékpár­útra csatlakozik rá, ennek építésére a tervek szerint a jövő évben kerül sor. Régi vágya a városnak, hogy Márkó–Bánd–Herend irányába is legyen kerékpáros összeköttetés, ennek megépítése az idei évben elkezdődik és 2022-ben fejeződik be. Ez a kerékpárút egyébként az ország egyik legszebb nyomvonalán fog haladni a Tekeres-völgyben, a Séd mentén. Mindezeken túl a Balaton irányába egy másik összeköttetés is megvalósul. Az Alsóörs–Felsőörs szakasz már elkészült, erre csatlakozik rá a Szabadságpusztáig már ki­épített kerékpárutunk folytatása. Ezen már dolgozik a kivitelező, idén nyáron már elkészülhet.

Csermák zeneiskola

Csermák zeneiskola

– A következő tanévre befejeződik a Csermák zeneiskola felújítása. Uniós forrásból megújítottuk az épületet kívülről, az MVP-ben megtörtént a belső felújítás, a teljes korszerűsítés, valamint az épület bővítése.

Ipari park

– Az MVP része volt még a szentkirályszabadjai ipari park fejlesztése. Ez egy olyan tartalékterület Veszprém számára, amely kellő távolságra van a lakóövezetektől, de ipari létesítmények telepítésére minden szempontból alkalmas. A Magyar Honvédség logisztikai központja már megépült a területen, de folyamatban van további befektetők felkutatása is.

Valós kérdések, valós válaszok

Régóta dédelgetett álmok kerültek a Modern Városok Program asztalára hosszú előkészítő munkát követően. A végeredményben sportberuházás, infrastruktúra, turisztikát támogató projekt, továbbá az oktatás és a kultúra támogatása is megjelent. Ez a veszprémi emberek programja – vélekedett Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, akit a fizikai programokról kérdeztünk.

Ovádi Péter

– A 2010-ben elindult új kormányzás stratégiai szempontként tekintett a vidékfejlesztésre. Korábban a vidéki nagyvárosoknak hosszú évekig kellett böjtölniük egy-egy fejlesztési csomag létrehozásához. A megyei jogú városok is rendelkeztek saját koncepcióval, viszont olyan pályázatok születtek, amelyek nem feltétlenül passzoltak az elképzelésekhez. Arra pályáztak a városok, amire lehetőség volt és nem arra, amit az igények mutattak – jegyezte meg Ovádi Péter.

– Azért indult el a Modern Városok Programja (MVP), hogy a valós kérdésekre valós választ adjon. 2016. május 10-én Veszprém is megkötötte szerződését. Természetesen ezt egy hosszú előkészítési folyamat előzte meg. Nagyon régóta dédelgetett álmok kerültek az MVP asztalára. A végeredményben sportberuházás, infrastruktúra, turisztikát támogató projekt, továbbá az oktatás és a kultúra támogatása is megjelent. A veszprémi emberek szerették volna, hogy ez a program valósuljon meg – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, majd egyenként kitért a program elemeire.

Sportuszoda

– Veszprém nagyon büszke a sportegyesületeire, viszont az infrastrukturális környezet nem teljesen adott ehhez. Régi álom volt a városban egy 50 méteres uszoda megépítése, hiszen eddig a fűzfőit tartottuk a sajátunkénak. Egy megyeszékhelynek ennél ambiciózusabb terveinek kell lennie. Már csak azért is, mert működik két olyan klubunk – a Balaton Úszó Klub és a Veszprémi Úszó Klub –, amire alapozni lehet egy uszoda létjogosultságát, nem beszélve az úszni vágyó számtalan gyermekről és a sza­badidős tevékenységről. Ráadásul Rasovszky Kristóf személyében Európa- és világbajnok úszó olimpikonja is van a városnak. Az elkészült létesítmény nemcsak egy sportuszoda, hanem wellnessközpont, egy közösségi tér, amit a kormány azonnal támogatott, és hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti.

Tornászgyakorló

– A tornászgyakorló megépítésével gyakorlatilag egy 50 éves adósságot törlesztünk. Ennyi ideje működik Veszprémben a tornaklub, amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk. Több ezer gyermek sajátította el tudását a torna sportág területén, de hiányzott eddig a méltó környezet. Ez az első lépcső, amelyet meg tudtunk ugrani, hiszen a Városi Stadion teljes rekonstrukciója a végső cél. Ez az első fecske és remélem, hogy a többi fejlesztés is hamarosan követi. Ebben az esetben egyébként az MVP mellett a tornaszövetség is hozzájárul ahhoz, hogy egy XXI. századnak megfelelő, korszerű tornászgyakorló jöjjön létre.

Állatkerti fejlesztések

– A turisztika kiemelten fontos a városnak. Veszprémmel kapcsolatban az első gondolatok a kézilabda mellett az állatkert. Mérföldkőnek tartom, hogy egy 2,5 milliárd forintos beruházással gazdagodhatott. A Veszprémi Állatkert felkészültségét mutatja, hogy a programok közül ők végeztek elsőként a projekttel, hiszen Török László igazgató tarsolyában mindig van megvalósításra váló ötlet, ezt bizonyítja az is, hogy dinamikusan fejlődik az állatkert.

Veszprémi Iparos Park

– Szívügyem az MVP kapcsán a Veszprémi Iparos Park, amihez nagyszerű alapot biztosít a veszprémi gazdasági háttér. Nagy öröm számomra, hogy életre tudtam hívni a Vállalkozók Körét, külön fórumot tartva a kis- és nagyvállalatoknak. A közös beszélgetések által pontos képet kaphattam arról, hogy milyen előremutató kormányzati intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a saját területükön növelni tudják szerepüket a vállalkozók. A Veszprémi Iparos Park ötlete is egy ilyen közös beszélgetés alkalmával fogalmazódott meg. A vállalkozók komoly problémának mondták, hogy a szakképzésből kijövő diákok nem olyan környezetben tanulnak, mint amit a piac elvár, azonban versenyelőnyhöz juthatnak, ha már az oktatás is ezen a szinten zajlik. Eleinte egy kis projektet álmodtunk, amelyből lépésről lépésre haladva egy hatalmas vállalkozás lett, számos konzorciumi együttműködővel gazdagodva. Nagy öröm, hogy a kormány lépést tartott ezzel a fejlődéssel, hiszen a kezdeti 1,5 milliárd forintos büdzsé közel 9 milliárdra nőtt erre az évre. Egyre nagyobbakat álmodtunk és már látszik, hogy ez valósággá válik, hiszen elindult a beruházás a Jendrassik iskola mellett, illetve a VKSZ területén is. Ezzel a projekttel országos szinten olyan térségi előnyre teszünk szert, amely nagyban befolyásolja a tanulók és vállalkozók sikerességét.

Arénabővítés helyett útfelújítások

– A tervek között szerepelt a Veszprém Aréna bővítése is, amely végül kikerült a csomagból. Jól tudtuk, hogy mekkora munkáról lenne szó, mennyire kell szerkezetileg hozzányúlni a meglévő építményhez, és az építőipari árak emelkedésével meg kellett hoznunk azt az észszerű döntést, hogy most nem vágunk bele ebbe a projektbe. Ennek eredményeként más beruházások mellé nagyobb összegeket tudtunk rakni, sőt, egy új programelemet is beillesztettünk az MVP-ba, 16 kilométeren újulhatnak meg Veszprém belterületi útjai. Természetesen nem mondtunk le a bővítésről, most is azon gondolkodunk, hogyan lehetne szebbé, jobbá tenni az arénánkat. (Cseh Zoltán)