Vadmentés az életük

Nem létezik olyan állat, amely nem kaphatna helyet náluk, ugyanis a mindennapjaik is igazolják: nincs felesleges élet és mentés. Huszonnégy órás készenlétben állnak, hogy a bajba jutott egyedek kapjanak egy újabb esélyt a megmaradásra. A veszprémi központú, de rezervátumot Nemesvámoson kialakított Fehér Holló Vadmentő Alapítványnál izgalmas, de felelősségteljes munka zajlik, évente kétezer sérült állat mentésében, ápolásában és nevelésében vesznek részt.Király Ferenc – A legjobb az lenne, ha nem is volna szükség a munkájukra, ha egyetlen állattal sem foglalkoznának a városunkhoz közeli, természeti értékeknek is otthont adó területükön, ám hamar kiderül: ez hiú ábrándnak tűnik. Németh Józsefnek, az alapítvány kuratóriumi elnökének a beszélgetésünk idején is folyton cseng a telefonja, engem már idegesít a „helyzet”, viszont őt az erdők, mezők bajba jutott, nem ritkán újszülött állatainak megmentése és életben tartása „csak” kihívások elé állítja. Hazánk különböző pontjairól hívják, a vonal túlvégén tanácsot és segítséget kérnek tőle. A sokadik csörgés után eltűnődöm, vajon miért csinálják ezt a párjával, Sárkány Beátával, aztán mintha a gondolataimban olvasna, mesélni kezd: – Mára szinte az egész életünk a vadon élő állatok körül forog, hovatovább mindent a megmentésükre tettünk fel. Tizenegy évig vadőr voltam, az ismerősök között egy idő után híre ment, hogy a szabadidőmben is segítek az állatokon. Mivel az állam igazán akkor sem tudta ellátni az ezzel kapcsolatos feladatokat, mind többen és gyakrabban kerestek fel, mondván, igényelnék a szakértelmemet. Ha jól emlékszem, már 2009-ben is ápoltunk, illetve neveltünk erdei, mezei és vízi apróságokat, akkor még egy barátom területén és a cholnokyvárosi otthonunkban. Utóbbi ingatlan most is a bejegyzett székhelyünk. Hét éve működünk alapítványként, míg 2019-ben megkaptuk a természetvédelmi mentőközpont minősítést – mondta az egykoron Afrika-kutatónak készült Németh József.

Újabb esélyt adnak az állatoknak

Közben Vámoson leltek otthonra, ahol 2017-től bérelnek egy négyhektáros területet, amit rögtön – jórészt kézi erővel és önkéntesek segítségével – megtisztítottak harminc tonna szeméttől. Ott azóta húszezer erdészeti és gyümölcsfát ültettek, de felépítettek egy többfunkciós ellátóházat is, ami egyúttal nagyvadbeálló, lábadoztató, karanténozó és nevelő is. A rezervátumban szabadon engedett őzekkel, rókákkal, mókusokkal, pelékkel és madarakkal, így varjúval és héjával is lehet találkozni (az életükről egy külön riportban számolnánk be – a szerk.), de volt már dolguk gólyákkal, sünökkel, fecskékkel, menyétekkel, baglyokkal, harkályokkal, szarkákkal, rigókkal, vadmalacokkal, nyulakkal, borzokkal és nyestekkel is. Nemcsak a településen, de a veszprémi otthonukban is ápoltak és ápolnak ma is állatokat. Náluk márciustól októberig tart a főszezon, vagyis mostanság sok elárvult fióka és emlősállatkölyök kerül hozzájuk. Orvosi hátterükről a veszprémi Kedvenc rendelő gondoskodik.

– A megtalálóktól mindig azt kérjük, ha olyan állatra bukkannak, amely valószínűleg mentésre szorul, akkor a helyszínről hívjanak fel bennünket, mert ezen is múlhat a kis jószágok élete. Azon vagyunk, hogy a fajok védettségi státusza ne romoljon tovább. Minden mentéssel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a különböző egyedek kapjanak egy második esélyt az életben maradásra, idővel pedig visszakerülhetnek a természetbe és biztosíthatják a fajuk fennmaradását. Az állatok egyébiránt egy-két naposan a legsebezhetőbbek. Ha minden jól alakul, akkor a madárfiókák többsége néhány hét után egészségesen távozhat tőlünk, ám az emlősök lassabban fejlődnek, esetükben szükség van utónevelésre, gondozásra és az életterük modellezésére. A rókákat például nem kell a szabad életre szoktatnunk, mert genetikailag beléjük kódolt, hogy bizonyos idő elteltével visszatérnek a szabadba – közölte az alapítvány vezetője, aki a mentéseket illetően temérdek és elengedhetetlen gyakorlati tapasztalattal bír.

Minden és mindenki számít

A párjával együtt rendíthetetlenül védik, óvják és nevelik a bajba jutott vagy sérült állatokat, mert mint ars poeticájuk szól: minden és mindenki számít, aki megszületett és egyszer is levegőt vett.

– Felelősek vagyunk azokért, akik az utunkba kerülnek – húzzák alá szinte egyszerre. Különösebben nem lepődünk meg azon, hogy Németh Józsefnek már vagy tíz éve nincs munkahelye, igaz, amit tesz az állatokért, azt nem is lehet munkaidőn túl csinálni, a hivatása teljes embert kíván. Náluk nincsenek napszakok, a kis élőlények állandó figyelmet és gondoskodást igényelnek. A kedvesével éjszaka felváltva kelnek fel az állatokhoz, hogy azokat megetessék. A folyamatos táplálásuk mellett a nap többi részében orvoshoz viszik a madarakat és az emlősöket, élelmet és gyógyszereket vásárolnak nekik, és akkor még nem szóltunk a különböző helyszínekre történő vonulásaikról. Tehát a munkájuk rendkívül összetett. A vállalásaikat önkéntesek segítik, a csapatukhoz egyre többen csatlakoznak. Ők mindnyájan önfeláldozó emberek, akik vállalják a bajba jutott, de egészséges állatok gondozását. Idén nekifogtak egy nekik is nagy kihívást jelentő, kétszáz négyzetméteres röpde és nevelősor kivitelezésének. Mint megtudtuk: egy-egy állat felnevelése gyakran több tízezer forintba kerül, s előfordulnak százezreket kóstáló orvosi beavatkozások is, amik révén megmentik a sérült egyedek életét. Működésüket a nemesvámosi önkormányzat mellett segíti a település polgármestere, Sövényházi Balázs, valamint Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. – Ami pénz így összejön, az nagy vonalakban a tűzoltásra elég – jegyezte meg Németh József.

Ismeretterjesztő programok

– Munkánk részét képezik az ismeretterjesztő programok szervezése. Évente nyolcszáz gyermek és felnőtt vesz részt az oktató jellegű nyílt napjainkon. Bekapcsolódtunk a környékünkön táborozó fiatalok oktatásába is, hiszen az erőfeszítéseink az irányba is mutatnak, hogy a munkánk révén felhívjuk a figyelmüket a természet szeretetére és védelmére. Próbáljuk élményszerűen bővíteni a környezettel kapcsolatos ismereteiket. Szeretnénk környezetvédelmi táborokat is szervezni, de ennek okán barakkokat is kell majd építenünk. Örömünkre szolgál, hogy három éve a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának választható tankerülete lettünk. Terveink között szerepel még röpdék építése, újabb növények meghonosítása és egy gépjármű vásárlása is, amivel az állatokat és az önkénteseinket is megfelelően szállíthatnánk.

A szakemberekkel együtt dolgozó alapítvány legfőbb célja azonban egy olyan látogatható vadmentő központ létrehozása lenne Nemesvámoson, ami saját orvosi háttérrel rendelkezik és megfelelő eszközökkel tudja biztosítani a bajba került egyedek szakszerű ellátását és gondozását, illetve visszaszoktatását az eredeti, szabad környezetbe.