Mester és tanítványa

A veszprémi Tóth Lara – a megyéből egyedüliként – lett a nyertese a MOL Tehetségtámogató Programjának, amely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10–23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.
Kiss Nikolett – Mosolygós, magabiztos, szép kislány fogad az egyetem O-épületében, amely ideiglenesen otthont ad a Csermák Antal Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolának. Látszik, hogy rutinos fellépő, végig cseveg, míg mestere, Viktoria Podolskaya üres termet keres nekünk a beszélgetéshez. Cseppet sem csodálkozom azon sem, mikor kicsivel később kiderül: igazából szólót szeret táncolni, és persze azon sem, hogy ha felnő, balett-tanár szeretne lenni. Pont, mint a mesternő. No, de kezdjük az elején!
– A Csillag úti óvodában találkoztam Larával, aki akkor középső csoportos volt. Ekkora gyerekeket nem lehet és szabad még célirányosan balettre válogatni, viszont ilyen kicsiként van már lehetőség a balettra készíteni őket, könnyedebben lehet nyújtani, nem fájdalmas a testnek, mint a későbbi életkorban. Ilyenkor még olyanok, mint a gyurma – mondta Viktoria Podolskaya balettmester, koreográfus, aki egykori táncosként 2004 óta építi táncpedagógusi karrierjét Veszprémben.

Erre születni kell

– A filmekben és a színházakban is elég sok balerinát láttam, kiskorom óta balettos szeretnék lenni, és amikor az oviban meghallottam ezt a lehetőséget, akkor megtetszett, és kértem anyáékat, írassanak be – idézte fel a kezdeteket Lara. Azonnal hozzátette azt is: nagyon szeret táncolni, és az elmúlt hat évben rengeteg barátot szerzett a balettnak köszönhetően.
Mint megtudtam, a balett nem csak önmagában balett. Ezért a gyerekek a klasszikus balett mellett steptáncot és ritmikus sportgimnasztikát is tanulnak. Mindez így együtt azért is fontos, mert több másik sport bázisát is adhatják – ezért is tartotta fontosnak Viktoria, hogy ezeket így egyben meghonosítsa Veszprémben.


– A balett egy nagyon elit dolog, erre születni kell. Szigorúan nézik a testi adottságokat, nemcsak a hajlékonyságot vagy hogy milyen a spicc, de elengedhetetlen a hosszú nyak, hosszú karok, szép arc, törékeny, légies, porcelánfigura testalkat, a színpadi kiállás. Viszont több olyan más sport van, akár a szinkronúszás vagy a műkorcsolya, ahol szintén kötelező a balett, hisz ezeknél is a tánc által történik a művészi kifejezés – fogalmazott a mesternő.
Tehát Lara is legalább heti három alkalommal foglalkozik a fent említettekkel, de ez nem megerőltető számára, hisz imádja, és bár még csak tízéves, de azt is tudja: felnőtt korában is ezzel szeretne foglalkozni.

Mutatós a színpadon

– Talán megpróbálom majd a Balettintézetet, de az biztos, hogy nagykoromban táncos vagy táncpedagógus szeretnék lenni én is, mint mesternő – és bár Lara ezt nem annak szánta, mégis azt gondolom, az egyik legnagyobb bók, amit egy mester kaphat a tanítványától. A törekvésében szülei is támogatják, ahogy Lara fogalmaz: „Azt mondta apukám és anyukám is, hogy az legyek, ami szeretnék lenni”. A Rózsa úti Általános Iskola diákjának természetesen példaképei is vannak, Kiss Réka balettművész az egyik, aki szintén Viktoria tanítványa volt, és szívesen tér haza Veszprémbe, ha a gyerekek nyári táborába vagy az évzáró gálára kap meghívást. A másik kedvenc pedig Dace Radina, aki a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetője.
– Az a kezdetektől fogva látszott Larán, hogy nagyon akart. Hamar megtanult dolgozni, figyelni is. Jó a hallása, érzi a zenét, koncentrál, szép az arca, mutatós a színpadon. Természetesen nem táncolt rögtön szólót, sokat versenyzett csoportos produkciókban, hisz csak akkor lehet szólózni, ha a csoportos koreográfiában kiemelkedőnek látszik. Ehhez persze kell önbizalom is, illetve olyan gyerek, aki nem izgul – mondta a mesternő.

Számtalan díjat nyert

Lara egyébként a szólót szereti igazán, ahogy mesélte, ott nem zavarnak be a többiek, ha valaki elrontja véletlenül, itt csak magára kell figyelni, senki másra. Nem mellesleg pedig természetesen az iskolai műsorra is segített már koreográfiát összeállítani az osztálytársaival.
Szeret versenyezni is, ezt számtalan eddigi díja is mutatja: többek között egy szentpétervári nemzetközi táncversenyen klasszikus balett szóló kategóriában harmadik helyezést ért el. A Connector Nemzetközi Táncversenyen Klasszikus balett szóló kategóriában első lett, tavasszal pedig meghívást kapott két hétre egy japán balettiskolába tanulni, de a járványhelyzet miatt ez a terve egyelőre meghiúsult.
– Sajnos a mi életünket is felülírta a világjárvány, elmaradtak a külföldi versenyek, volt már megvásárolt repülőjegyünk is, amit vissza kellett mondani. Próbálunk formában maradni, és remélhetőleg minél hamarabb megnyithat a Hangvilla, és bízunk benne, hogy legalább az év végi gálaműsort meg tudjuk tartani – mondta Viktoria Podolskaya.
Az olajcég ösztöndíjából pedig Lara az éves művészeti iskolai tandíjat, a tánctáborokat, a nyári felkészülés díját és a nevezési díjakat fogja finanszírozni.