Stabilitás és fejlődőképesség

A több száz tagot számláló VEDAC elnöksége nemrég további öt évvel meghosszabbította Németh Attila kinevezését. Városunk patinás műhelyének régi-új ügyvezetője büszke arra, hogy rendezett körülmények között működnek, rangos viadalokat és népes szabadidősport-eseményeket szerveznek. Válogatottakkal és iskolai kölyökcsoportokkal büszkélkedhetnek, a közelmúltban a létesítményhelyzetük is javulásnak indult, de a funkcionárius abban bízik, hogy a jövőben minden téren továbbfejlődhetnek.

A közgazdászként végzett és sportmenedzseri diplomával is rendelkező Németh Attila 13 éve állt munkába a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubnál. Az addig a megyei birkózószövetség főtitkáraként tevékenykedett fiatalember az 1990-ben alapított egylet harmadik ügyvivője lett, Kun László és az akkor nyugdíjazott Földesi Tibor után. – Ahogy most, úgy a „hőskorban” sem szóltam bele a szakmai munkába, mert itt mindig remek edzők dolgoztak – adta értésemre Németh Attila. – A feladatomnak azt tekintettem, hogy a hazai szövetségnél tovább erősítsem a VEDAC megítélését, növeljem a pályázati aktivitásunkat – így plusz forrásokhoz jussunk –, illetve, hogy olyan seregszemlékkel jelentkezzünk, amelyek tömegeket mozgatnak meg. Szerintem minden téren sikerült előrelépnünk. Az egészségmegőrzésből is rendre kivesszük a részünket, rávilágítunk arra, hogy a futás egy igazán olcsó mozgásforma. Próbáljuk tudatosítani, népszerűsíteni az emberekben, hogy a saját érdekükben mozogjanak többet. Ezt a prevenciós munkánkat most, a pandémia idején különösen fontosnak tartjuk.

Rendezettek a körülmények

A Kiss Balázs, Orbán Éva és Tóth Lívia nevével fémjelzett, a lakhelyünknek olimpikonokat, nemzetközi sikereket és magyar bajnokokat „adott” VEDAC régóta hazánk egyik legprímább atlétikaköre, tevékenységét a dobó-, futó- és ügyességi szakágban folytatja. Szerények, de rendezettek a körülményeik, nincsenek tartozásaik, évente nagyjából 50 millió forint a költségvetésük. Az önkormányzattal 2024. végéig él a kiemelt támogatói szerződésük, ám korábban megesett, hogy pénzügyileg kiélezett idényt zártak, nehezen teremtették elő a működéshez szükséges feltételeket. Előfordult, hogy a MASZ csökkentette a dobóakadémiájuk finanszírozását, és a koronavírus-járvány miatt az önkormányzat felére vette a támogatásukat.

– Mindig számíthattunk a város segítségére, vagyis most nekünk kell megértőnek lenni. Ezért is üdvözítő, hogy az elmúlt években több támogatónk és együttműködő partnerünk lett. A pandémiából fakadó problémákra nem készülhettünk fel, csökkentek a bevételeink, s akkor még nem szóltam arról, hogy tavaly milyen mértékben emelkedtek az üzemanyagárak, így az utazási költségek, aztán a nevezési díjak, de az eszközvásárlások sem lettek olcsóbbak. Szerencsére mindig óvatosan, pesszimista forgatókönyveket alapul véve gazdálkodtunk és pályázatokon szerepeltünk eredményesen. Most stabil a helyzetünk, nem egyik napról a másikra élünk. A jövőt illetően kicsivel bizakodóbbak lehetünk, és abban a tekintetben nagy lehetőség előtt állunk, hogy az atlétika bekerült az állami sportakadémia rendszerébe. Ennek kapcsán elkészült egy szakmai anyag, a szükséges feltételeket pedig teljesítettük. Így a büdzsénk akár duplájára is emelkedhet.

A klub elöljárói az elmúlt években sokat fáradoztak azért, hogy a sportolóik méltó helyszíneken gyakorolhassanak az ilyen-olyan megmérettetésekre. A stadionban befejeződött dobópályájuk felújításának második üteme, megoldódott a küzdőtér-világítás, elkészült a bemelegítő rész, a két kalapácsvető-, illetve a diszkoszvető- és súlylökőkör. A munkák finanszírozására – sportágfejlesztési támogatás keretében – 74 millió forintot adott a hazai szövetségük, míg az önkormányzat 15 milliót fordított a munkálatokra. Korábban, társadalmi munkában csinosítgatták a futófolyosójukat, de lehetőségeikhez mérten, a várossal karöltve ezután is mindent megtesznek azért, hogy a létesítményrész XXI. századi képet mutasson. – Már jóváhagyták a MASZ azon javaslatát, hogy az atlétikapályánk állami támogatásból nyolcsávosra bővüljön – ezen a téren már a közbeszerzési eljáráson is túl vagyunk –, de támogatási igényt adtunk be egy új atlétikai csarnok építésére is.

Külön utakon

A klubnak helyi általános iskolákkal is van közös célja, így öt tanintézményben (Báthory, Gyulaffy, Cholnoky, Deák és Dózsa) működtetnek kölyök atlétika-csoportokat. A stadionban több mint kétszázan vesznek részt az edzéseiken, ilyenformán közel félezer főt érnek el, akiknek rendszeresen biztosítanak sportolási lehetőséget. Lehetnének többen is, ám Németh Attila aláhúzta: négy éve kellett hozniuk egy olyan döntést, aminek révén immáron egy összetartó és egységes közösség formálódik. Azóta a VEDAC és az SVSE külön utakon jár, igaz, „elvált házastársként egy fedél alatt élnek”.

– A morális válságból való kilábalásból ez volt az egyetlen kiút, mi azóta is a saját dolgainkkal foglalkozunk, és alkalmazkodunk egy másik egyesülethez. Olybá tűnik, hogy a támadásoktól csak erősebbek leszünk. A mutatóinkon eleinte persze tapasztaltunk visszaesést, de erre számítottunk is, aztán mindegyik szakágban elkezdtünk előrelépni. Az akkor kidolgozott utánpótlásnevelő-rendszerünk eredményei már megmutatkoznak. A kalkulusaink azóta javulnak, bizonyos szegmensekben már a legjobbak között vagyunk. Tavaly három különböző dobószámban – kalapácsvetésben, diszkoszvetésben és gerelyhajításban – volt világversenyen döntős versenyzőnk, ami a honi atlétikaéletben egyedülálló.

A színeikben többek között Pásztor Bence, Czeller Gábor, Csekő Miklós, Kövér Fanni, Csatári Jázmin, Máté Fanni Szabina, Strigencz Zalán, Péringer Márk, Rédling Renáta, Honti Marcell, Szemán Kata és Balogh Attila gondoskodhat arról, hogy a VEDAC öt-tíz év múlva is hallasson magáról – határon innen és túl.

Színesítik a sportéletet

– A jövőben is azon leszünk, hogy mifelénk az atlétika továbbra is meghatározó sportág, a VEDAC pedig a város kiemelt klubja maradjon. Úgy gondolom, a folytatásban is jó esélyekkel pályázhatunk állami támogatásokra, amelyek révén szilárd alapokat nyújthatunk a tehetséges atlétáinknak. Remélem, közülük minél többen indulhatnak majd különböző válogatott- és világversenyeken. Azonban az élsport mellett a szabadidős tevékenységeinket is erősítenénk, azok mennyiségén és minőségén is emelnénk. Készülünk a tavaly elmaradt súlylökő párbajunkra és futónapunkra, a nemzetközi Balaton-bajnokságra, ahogy a hegyi futó és összetett országos bajnokság megrendezésére is. Úgy véljük, hogy a programjaink színesítik az itteni sportéletet, az embereknek mozgási lehetőséget biztosítanak. Tovább kell dolgoznunk a klub fejlesztésén és eredményességének javításán, hogy újra rászolgáljunk a bizalomra. Én mindenesetre hiszek a stabilitásunkban és a fejlődőképességünkben. Az eredményeinken és az általunk szervezett rendezvényeken keresztül hálálnánk meg a belénk fektetett bizalmat, hogy megtérül mellénk állni. Bízom benne, hogy a jövőben sikeresebb éveket is zárhatunk, és minden téren továbbfejlődhetünk – jegyezte meg a sportolóiknak, a kollégáinak, a támogatóiknak és a szülőknek is a köszönetét tolmácsoló ügyvezető.

Király Ferenc