Karácsonyfánk díszeit az angyalok rezegtetik

„A gyermekeim szemében a csillogás, a szívünkben a várakozás, a lélekmelegítő családi együttlétben az öröm az, ami felejthetetlen, megismételhetetlen, ugyanakkor évről-évre mégis eltölt az állandóság, a meghittség érzésével. Ezekből formálódik az adventi készülődés és az ünnep semmihez sem hasonlítható hangulata” – vall Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos arról, mit jelent számára a karácsony, a meglepetés és csodavárás.

Az adventi időszak az országgyűlési képviselőként dolgozó Ovádi Péter számára ugyan rengeteg tennivalót tartogat, de férjként és két gyermek édesapjaként a családi készülődés is előtérbe kerül, aminek náluk az adventi naptár, ahogy fogalmaz, kötelező eleme. – Egy hat- és egy nyolcéves kisfiam van, így a srácok nagyon várják minden évben, hogy nyitogathassák a kalendárium kis ablakait, egészen szentestéig jut minden napra egy kis meglepetés. Az otthonunkat belengi a mézeskalács illata, a feleségem zseniális mézeskalácsot süt, ami szintén elmaradhatatlan része a készülődésnek. Máté második osztályos, Gergő pedig nagycsoportos óvodás, még mindketten hisznek a karácsonyi csodában. Mint minden gyermek, ők is izgatottan várják a Mikulást és a Jézuskát is. A karácsonyfát ezért a Jézuska hozza a szentestét megelőző estén, és másnap az angyalok díszítik, akiknek a legnagyobb segítsége a feleségem. Amíg az angyalok dolgoznak, addig mi a fiúkkal, hogy ne zavarjuk őket e nemes munkájukban, mindig csavargunk egy nagyot. Ha havas karácsonyunk van, akkor szánkózás és hóemberépítés a program, ha nincs hó, akkor egy séta az állatkertben vagy épp karácsonyi mozi” – avat be a szentestét megelőző pillanatokba Ovádi Péter, aki hozzátette, kedvenc filmjük az egyik örök klasszikus, a Reszkessetek betörők, amelynek egyik legkedvesebb mondatát idézi: „Karácsony van. Az örök remény ünnepe.”

Ovádi Péter azt vallja, karácsonykor a szívünk szeretetét is csomagoljuk és ajándékozzuk egymásnak és másoknak is
Fotó: Kovács Bálint

A gyermekei természetesen levelet is írnak a kívánságaikkal a Mikulásnak és a Jézuskának, kívánságlistájukról kerülnek az ajándékok a kis csizmájukba és a karácsonyfa alá. – „Feleségem, Melinda az, aki gondoskodik arról, hogy a mi fenyőfánk alá meglepetésként aztán megérkezzenek a hőn vágyott ajándékok, de azért szerencsére nekem is sikerül mindig valami plusz meglepetést odacsempészni mindenkinek. Ilyenkor a szívünk szeretetét is csomagoljuk és ajándékozzuk egymásnak és másoknak is” – árulja el Ovádi Péter.

S, hogy mi lesz az ünnepi vacsora az országgyűlési képviselőéknél? „A feleségem nagyon jól főz, és szeret kipróbálni új recepteket, így nincs megszokott menü, neki köszönhetően minden évben valami újdonságot kóstolhatunk, azonban a halászlé és a húsleves elmaradhatatlan étele a karácsonynak. A sütemények készítése a már említett mézeskalácson kívül a nagymamák édes „feladata”, szívüket-lelküket, szeretetüket is belesütik, és mondanom sem kell, hogy finomabbnál finomabb édességekkel halmozzák el ilyenkor a családot” – tette hozzá Ovádi Péter, akinek egyik kedvelt karácsonyi süteménye az édesanyja mákos kevertje, de hozzátette azt is, ilyenkor minden családtag megtalálja a kedvencét az asztalon az elkészített finomságok között.

Az ünnepek az együttlétről szólnak, náluk mindig nagy családi körben telnek a napok, a karácsony olyan, mint egy nagy találkozás, amikor azokkal a családtagokkal és barátokkal is összejönnek, akiket év közben ritkábban látnak. És mint minden találkozásnál, úgy náluk is előkerülnek az emlékek, régi történetek, amelyek a „lelki melegedést”, meghittséget adják, ami a család minden tagjának pótolhatatlan és erőt adó élmény. Ovádi Péter legkedvesebb emlékeként idézi fel, amikor az első karácsonyt töltötték már négyesben a két kisfiával és a feleségével. Úgy véli, a világ egyik legszebb és legfelemelőbb érzése látni, hogy gyermekei számára kinyílik a világ, és amikor csillogó szemekkel, izgatottan várják az ajándékot. Ez a karácsony csodája, amely egy kicsit mindig a saját gyermekkorunkba is visszarepít bennünket.

Szabó Csilla