Jó úton járnak

 

Több küzdősporttal és harcművészeti stílussal ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a – négyéves múltra visszatekintő, jelenleg három szakosztályt tömörítő – Weapon Group SC szakavatott edzőinek tréningjeire. Az újabb szakágakat is felkaroló klub mindenki számára sportolási, míg a tehetségesebbeknek versenyzési lehetőséget biztosít. A soraikból Sipos Regina és Főczény Károly már több helyütt letette a névjegyét, de mellettük mások is megtalálhatják a számításaikat.

A városunkban bejegyzett, telephelyek őrzésével, személyek védelmével és rendezvények biztosításával foglalkozó Weapon Group Kft. különböző formában régóta támogat helyi sportolókat. A gazdasági társaságnál 2017-ben úgy határoztak, hogy a gondoskodást „megfejelik” egy új egylet létrehozásával, ahol a föld- és állóharcosok a speciálisabb képzés érdekében külön kerültek, ám azóta is egy „istállóhoz” tartoznak. A földharc és grappling műhelyt az a Faragó Attila irányítja, aki hajdanán birkózóként szerzett magának hírnevet. Immáron kempoban és grapplingban is magyar bajnok, míg combat wrestlingben világbajnoki harmadik és Európa-bajnoki második helyezett. A földharc egyébiránt egy hibrid küzdősport, ahol nincsenek ütések, és az alapok a birkózásból is fakadnak. A tanítványokat nem kell noszogatni az ügyességet, erőt és harci kedvet igénylő foglalkozásokon, a szőnyegen kiteszik a szívüket, a lelküket. Lázasan és teljes erőbedobással iparkodnak, igyekeznek magukra irányítani a figyelmet. Persze, vannak még hiányosságaik, de az edzésmunkájukban nincs hiba, jól adják elő a lábra-menéseket, a felfordításokat, a csípő- és válldobásokat. Fürgék és magabiztosak, nem veszik fél vállról a gyakorlásokat. Néhányan már hazai és nemzetközi seregszemlén is bizonyították a rátermettségüket. Közülük kiemelkedik Főczény Károly, aki kempoban és combat wrestlingben magyar- és kontinens-bajnok – előbbi szakágban VK-győztes is –, de grapplingben sem nagyon tudják felülmúlni a honi riválisok. A sikerei mögött rengeteg munka van, rendre kiadja magából a maximumot, a társaival pörgetik egymást becsülettel – egymásnak kemény diót jelentenek –, nem véletlen, hogy a fellépésein akciódús jelenetekkel szolgál. Noha az „árnyékában” több fiatal is bontogatja a szárnyait, a szakosztály bővítené a bázisát. A stadion futófolyosóján várják az érdeklődők jelentkezését, akik kedden és csütörtökön, 18.30-20.00 óra között kopogtathatnak az ajtajukon. Bővebb felvilágosítás a 70/866-83-27-es telefonszámon kérhető.

Nem adják olcsón a bőrüket

A thai- és kickbokszosok „képzésein” sem hiányzik a lendület, az akarás és a keménység – Dobos Gergő edző jó tanácsokkal látja el az övéit, akik szépen oldják meg a kért feladatokat. Náluk is színvonalas elfoglaltságok zajlanak. Most a hangsúly az utánpótlás-nevelésen van. Sokan még pályájuk elején járnak, vagyis a rendelkezésükre álló rövid időben még csak elvétve tudtak igazán komoly eredményt elérni. Kivételt képez a 14 éves Sipos Regina, aki a tehetségén túl elhivatott és kitartó is. A K1-szabályrendszerű ob-kon volt már arany- és ezüstérmes, továbbá hazánkba hozott nemzetközi eseményen is állt már a dobogó tetején. A diáklány sokra viheti, ahogy több társa is. Jó úton járnak, így szerezhetnek még a híveiknek maradandó élményeket – miként a nagy elődök. A hozzáállásuk, szorgalmuk és elszántságuk dicséretes, agilisak, a képességeikkel és a mentalitásukkal nincs baj. Mivel nem akarják majd olcsón adni a bőrüket, lépést tartanának az ellenfelekkel, nem tűnnek tétovának, magas fordulatszámon pörögnek. Dobos edző nem is enged lötyögést az összetartásaikon, hogy később még ellenállóbbak legyenek. Remélik, hogy a szorgos foglalkozások kamatoznak számukra, igaz, tudják, hogy a vetélytársak püföléséig még sokat kell izzadniuk. A gyakorlásaik hétfőn és szerdán 18.30-19.45, míg szombaton 9.30-10.45 óra között van Herenden, Szentkirályszabadján pedig kedden és csütörtökön, 16.30-17.45 óra között. További információval a 30/349-10-23-as telefonszámon szolgálnak.

Kinyitják a „pofonládát”

Az ökölvívók Horváth Ferenc utasításainak megfelelően készülnek, hogy városunk bokszkultúrájába életet leheljenek. Az „okításokat” változó létszámú csapat tiszteli meg a jelenlétével, akik árnyékolnak, ugráló köteleznek és kesztyűznek. Náluk egyelőre a hobbi bunyósok vannak túlsúlyban, ám a fiatalokban is komoly az ambíció, csak rajtuk múlik, hogy milyen messzire jutnak. Az egykori öklöző ügyel arra, hogy a „védencei” fizikailag és technikailag is jó állapotba kerüljenek, figyel arra, hogy okosan osszák be az erejüket, fókuszáljanak a védekezésükre is – ha arról van szó, mutassák meg az öklükben rejlő dinamitot. Idővel másutt is megmérettetnék magukat, de majd csak azok válthatnak jegyet a kisebb-nagyobb viadalokra, akik a helyi próbák akadályait is sikerrel veszik. Mivel karrierjük elején járnak, van még idejük bizonyítani. A műhely ezzel együtt további tagokat csábítana magához, várnak hát minden érdeklődőt, kezdőt és olyan fiatalt is, aki versenyeken is indulna, nagy derbiken is kesztyűt húzna. A cholnokyvárosi termükben hetente háromszor „nyitják ki a pofonládát”, hétfőn, szerdán és pénteken, 18.30-20.00 óra között. Részleteket a 20/956-32-87-es telefonszámon tudnak mondani.

Egészséges testért és lélekért

A helyi Dózsa SK birkózóinak, és a profi ökölvívó Sárközi Attila mindennapjait is segítő Weapon Group SC-nél jó úton járnak abban a tekintetben, hogy a sokszínű társaságok közösségé kovácsolódjanak. A bátrak többféle sport- és szakággal, illetve stílussal ismerkedhetnek meg, az elején természetesen az alapokból kapnak ízelítőt. A cél, hogy a rátermett fiataloknak versenyzési lehetőséget adjanak, valamint mindenki egészséges testet és lelket alakíthasson ki magának. Régóta dédelgetett álmuk, hogy Veszprémben legyen egy olyan küzdősportos komplexum, aminek termeiben többféle küzdőtér állna, lenne benne ring, tatami és birkózószőnyeg is, hogy egy fedél alatt több stílusban folyhassanak a küzdelmek. A sportolók az építményben együtt, de mégis külön gyakorolnának, változatos lenne az edzéskínálat, a szakágak képviselői közelebb kerülhetnének egymáshoz – szakmai kapcsolatok és barátságok jöhetnének létre. Fontos, hogy valamennyi résztvevő jól érezze magát. Mint megtudtuk: az új központba más küzdősportokat is delegálnának. Mivel korlátozottak az anyagi lehetőségeik, a jelenlegi sportolóik esetében minden segítséget szívesen vesznek. A csellengő fiataloknak is ajtót nyitnak, helyzetükhöz mérten segítik a hátrányos helyzetű gyerekeket edzéslehetőséggel.

Mindenkit várnak a jó hangulatú tréningjeiken – gyermekeket, egyetemistákat és felnőtteket is –, attól függetlenül, hogy hobbi, vagy versenyszinten érdeklődnek valamely sportág iránt. A lakosság minél szélesebb rétegeihez juttatnák el a küzdősportokat. Számukra az a legfontosabb, hogy akit érdekelnek a küzdősportok, az megtalálja náluk a számításait – akár sportosabb életmódra vágyik, vagy csak némi önbizalomra.

Király Ferenc