Szemet gyönyörködtető produkciók

Régóta főszerepet vállal az Acro Dance Akrobatikus Rock and Roll Sporttánc Egyesület a sportág honi formációs életében. A huszonötödik idénye előtt álló klub veszprémi szakosztállyal is rendelkezik, városunkban kilenc helyszínen tartanak foglalkozásokat. A neveltjeik a tánc iránti szeretet mellett olyan értékekkel is felvérteződnek, mint a csapatszellem, kitartás és fegyelem.

Az egyletet 1997-ben az a Tromlerné Rusz Rita alapította, aki tinédzserként szeretett bele a rock and rollba, majd A-kategóriás versenyzőként többszörös magyar bajnok lett, s világkupán ötödik helyen is zárt. Huszonhárom éve végezte el a Testnevelési Egyetem edzői szakát.

– Ebbéli karrieremet veszprémi egyetemisták és kisebb csoportok tanításával kezdtem. Azóta egy teljes generációnk nevelődött fel. A „hőskorban” másfél száz táncossal indultunk, s már akkor is sok támogatást kaptam a fiatalok szüleitől és a családomtól. Megyénkben elsőként valósíthattam meg a formációs rock and rollt – mesélte a műhelyt megálmodó elöljáró, aki 2019-ben Nívó-díjat kapott a Magyar Táncsport Szakszövetségtől.

High Five formáció

Folyamatos térhódítás

A kitartó és színvonalas munkának hála, hamarosan Nyugat-Magyarország egyik legprímább klubjává váltak. A folyamatos térhódításukat jelzi, hogy már Fejér-megyében is jelen vannak, a balatonfüredi központjuk mellett van tagozatuk például Keszthelyen, Sümegen és Székesfehérvárott is. És persze mifelénk is: két óvodában (Csillag úti és Cholnoky lakótelepi) és hét iskolában (Botev, Rózsa, Cholnoky, Kossuth, Báthory, Deák és Közgazdasági – utóbbi helyen a versenyzők dolgoznak). A napokban mind­egyik helyen elindulnak a kezdő és haladó tanfolyamaik, az amatőrtől egészen a legmagasabb szintig. Veszprémben Károlyiné Klespitz Katalin a vezető, mellette Kiss Szimóna, Madár Eszter, Kovács Petra, Tromler Kata Rebeka és Tromler Kálmán az edző. A szakirányú végzettséget szerzett oktatók zöme a kezdetektől az egyesület tagja, és nemcsak nagy szakértelemmel, hanem örömmel, lelkesedéssel és szerető odafigyeléssel végzik a munkájukat.

A nevelést a kezdőktől a versenyzőkig képzett oktatók tartják, a táncosokkal életkor és tudásszint alapján differenciáltan foglalkoznak. Az Acro Manó táncelőkészítő tréningjeit a legkisebbeknek (4–7 évesek) ajánlják. Az edzők kidolgozott tematika szerint tartják a játékos, mozgáskoordináció- és ritmusérzék-fejlesztő órákat. A Mini Rocky csoport haladó „Manóknak” és kezdő táncosoknak (7 éves kortól) nyújt alapképzést rock and roll, illetve színpadi látványtánc műfajokban. A divat- és show-táncnál (7–16 évesek) az utánpótlás-versenyzői társaságnál előtérbe kerül a megmérettetésekre, a színpadi megjelenésre való felkészítés.

Közösséget építenek

Az a cél, hogy a már adott alapokra építve magasabb szintre emeljék a koreográfiákat, a tánctechnikát fejlesszék és a sokszínű mozgáskultúrát elsajátítsák. Legjobbjaik évek óta remekelnek a területi, országos és nemzetközi erőpróbákon. – A sport és a tánc szeretete már kiskorban kezd kialakulni. Ezért is lényeges, hogy olyan közösséget alakítsunk ki, ahol mindenki jól érzi magát. A kicsiknél a gyakorlásokon való részvételnek szórakoztatónak és sikerélményt nyújtó időtöltésnek kell lenni. A formációs és páros rockinál a komoly szakmai munka mellett az is fontos, hogy az edzések jó hangulatban teljenek. A fiatalok idővel bemutatókon és a tudásszintjüknek megfelelő kvalifikációkon és viadalokon vesznek részt. A rock and roll alapvetően páros tánc, ám sajnos olyan kevés fiú jelentkezőnk volt és van, hogy a gyerekek inkább formációkban szerepelnek – jegyezte meg Tromlerné Rusz Rita.

A határainkon túl is tapasztalatot szerzett táncosaik az elmúlt években, évtizedekben kiváló eredményeket értek el a különböző hazai bajnokságokon, de világ- és Európa-bajnokságokról is van értékes helyezésük. Legnagyobb sikerüket a High Five-­ra keresztelt tizenhat fős felnőtt nagyformációjuk aratta, amely a 2015-ös rimini és a 2016-os karlstadi világkupát is megnyerte, idehaza pedig verhetetlennek bizonyult. Az Acro Dance SE a fennállása óta többször rendezte meg a nyugat-magyarországi pontszerző bajnokságot, de kilenc éve a magyar bajnokságot is tető alá hozta. Hét éve elnyerték az „Év versenye”-díjat. Akadt olyan seregszemléjük, hogy hétszázan léptek színpadra. Büszkék lehetnek a karácsonyi gáláikra is, ahol a résztvevők nemcsak ünnepelnek, hanem vetélkednek is. A telt házas eseményeken a legkisebbektől a legkiválóbb sportolókig mindenki fellép, vagyis több kategóriában és korosztályban viaskodnak a kezdők és a haladók. Ezen túlmenően minden nyáron megszervezik a táncszeretők és tanulni vágyók körében is népszerű edzőtáborukat.

Perfect Ladies Contact Style Világkupa 3. helyezett formáció

Növelni a bázist

Mint megtudtuk: a klubnak összesen félszáz csoportja van és a pandémia előtt félezer táncost számláltak. Azóta csökkent a létszámuk, de azon vannak, hogy idővel újra erejük teljében legyenek, sok fiatal válassza a rockit, de a régiek visszacsábításáról sem mondtak le. Az Acro Dance SE egyébiránt tavasszal lebonyolította az első online rock and roll kupát, amin hatszázan mérték össze a tudásukat.

– A mögöttünk álló években sok szép mutatót mondhattunk a magunkénak, kiemelkedő sikereket értünk el, a legjobb vidéki egyesületté váltunk, de számunkra legalább ilyen fontos, hogy a táncosaink összetartó közösséget alkossanak, ahol igazi értékeket tanulhatnak. A táncsport a mozgás szeretetére nevel, erről a hozzánk járó gyerekek csillogó szempárjai tudnának mesélni – zárta beszélgetésünket Tromlerné Rusz Rita.

Király Ferenc