Szabad egy táncra?

A tánc az élet minden területén tartást és önbizalmat ad, egyfajta örömforrás, ám az emberi kapcsolatok terén is jó tanítómester. Tudják ezt a Bonita Sporttánc Egyesületnél is, ahol az elmúlt évtizedekben tehetséges generációk sora nőtt fel. Náluk az alapoktól a versenyző szintig mindenki kiválaszthatja magának azt az utat, amire rátérne. Az aktíváik nem csak vetélkedésekre járnak, hanem kulturális programokra is, ami a lényeg: mindenütt elkápráztatják a közönséget.

Ezen a néven 1990-ben tűnt fel a klub városunk sport-kultúra palettáján az Ősi Árpád vezette helyi mozgásművészeti egyesület jogutódjaként. Akkortájt féltucat párossal büszkélkedhettek, a kirakatukban az a Lunk Gabriella–Zsoldos Géza kettős volt, akiket megyénk első igazolt versenytáncosai­ként ismertek. A megálmodóik és alapítóik képviselik a mai vezetést. A mindvégig kiemelkedő szakmai munkát végző Lunk Gabriella az ezredfordulón, dr. Zsilák Zoltántól vette át az irányítást, a Gizella-díjas táncpedagógus pedig jelenleg is elnöke és művészeti vezetője a műhelynek. Az utánpótlás-­nevelésre rendre nagy figyelmet szenteltek, így gyerekekkel is elkezdtek foglalkozni, az első toborzójukra kilencvenen mentek el. Innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a pályájuk; igaz, az elmúlt másfél évben nem tudtak olyan gyermeklétszámot és eredménysort produkálni, mint karrierjük csúcsán. A megalakulásuk óta jó képességű generációkat neveltek fel a honi táncsportnak. Legjobbjaik temérdek kulturális eseményen léptek fel, hogy saját, fergeteges sikerrel zárult rendezvényeikről: a hagyományos karácsonyi gálájukról, a tél végi báljukról és az évadzáró elő­adásukról ne is beszéljünk. Akadtak közöttük olyanok, akik a junior, illetve a felnőtt mezőnyben lettek országos bajnokok, voltak korosztályos válogatottjaik, így őket is képviselve többen nemzetközi erőpróbákra is eljutottak.

Boldogság, szépség, harmónia

– A versenytáncot a sportok közé sorolnám, mert egy teljes repertoár bemutatása olyan fizikai igénybevételt jelent, ami rendkívüli állóképességet és erőnlétet igényel. Ehhez komoly háttérmunka és felkészülés kell, mivel csak megfelelő alapképzésre építhető fel a művészi tánctár, ami az esztétikai megjelenést is biztosítja. A produkciót az egyéniség és a belső ragyogás emelheti még művészi szintre – mondta a versenyzőként is számos díjat nyert Lunk Gabriella, aki elárulta, miszerint a bonita spanyol eredetű szó, a jelentése pedig már önmagában is beszédes: boldogság, szépség, harmónia.

Mint a Táncművészeti Főiskolán diplomázott alapítótól megtudtuk: a felkészültség szerint kezdőkkel, középhaladó fiatalokkal és különböző korosztályú versenyzőkkel foglalkoznak a volt Bányatröszt épületében lévő előadóteremben. A legkisebbek, a 7–14 éves diákok hetente egyszer sajátítják el a klasszikus társastáncok alapjait. A tanfolyamok szeptembertől májusig tartanak. A tanulók jelentkezhetnek ellenkező nemű partner nélkül is, de a második évben a következő, magasabb szintű csoportba jutás alapfeltétele, hogy a párt egy fiú és egy lány alkossa. Egy korcsoporttal feljebb az esetleges versenyzői pályafutás előkészítése érdekében már kialakult párok vehetik át és mélyíthetik el a táncalapokat, hetente kétszer. Csak ezután kerülhet sor a kiindulópontok elmélyítésére, a sorozatok összeállítására. Ezen a szinten már erőteljes hangsúlyt kell fektetni a fizikai kondícióra, a speciális feladatsorok, forgáskombinációk, egyensúly- és tartásjavító gyakorlatokra. Büszkék arra, hogy a versenyzőkből összeállított formációs csapataik rendszeresen részt vesznek a legmagasabb szintű hazai seregszemléken, ahol gyönyörű, izgalmas koreográfiával, mozgás- és térfomaváltásokkal örvendeztetik meg a nézőket. A junioroknál és felnőtteknél többször álltak a dobogó legmagasabb fokán, eredményességi szempontból a 2013-as esztendő kiemelkedőnek számított.

Standard és latin táncok

A versenytánc két kategóriából áll: a standard (bécsi és angol keringő, tangó, slowfox és quick step), illetve a latin-amerikai táncokból (cha-cha-cha, rumba, szamba, paso doble és jive).

– Az egyéni versenyeknél a repertoár összeállítása C-osztályig kötött, egy figurakatalógusból választjuk ki azon elemeket, amikből felépül a tánc. A formációknál a koreográfiák felépítésénél kicsit szabadabban szárnyalhat a fantázia. Minden nagy figyelmet és pontosságot igényel, ám a sikerhez nem elég a tehetség, szorgalomra, kitartásra, empátiára és mentális érettségre is szükség van – tette hozzá a vezető.

Szalagavató koreográfiák készítése mellett, ősszel és tavasszal, nyolchetes felnőtt kezdő tanfolyamaik is vannak, ahol olyan embereket köszönthetnek, akik a báli szezon, esetleg egy esküvő előtt megtanulnának táncolni vagy egyszerűen a céges partikon, az utcabálokon jól éreznék magukat. Előbb-utóbb mindenki életében elérkezik a pillanat, mikor jól jön egy kicsit komolyabb tánctudás. A táncolni vágyók a standard és latin-­amerikai táncok mellett – hetente egyszer – néhány divattánc alapjait is megtanulhatják, könnyedén, jó társaságban. A magánórákra érkezett, a násznépnek örömteli pillanatokat okozni akaró házas-, jegyes- vagy leendő jegyespárok többsége eleinte tele van kétségekkel és félelmekkel, ám a művészeti vezető mindenkivel szemben türelmes: olyan gátlásos ember még nem tért be hozzájuk, akit ne tanított volna meg táncolni.

– A zene és a tánc, a bennünk szunnyadó muzikalitás és mozgásművészet a természet csodás adománya, ami könnyen életre kelthető, csak meg kell találni a megfelelő kifejezési formát – árulta el a koreográfus.

Hat a testre és a lélekre

Mint a fentiekből kiderül: a társas- és versenytáncot oktató, tan- és fellépti díjakból működő klubban a hob­biszintű közösségformálás éppúgy jelen van, mint a versenyeztetés. Hamarosan újra meghirdetik a gyermek kezdő iskolájukat, ahová olyan 7–14 évesek jelentkezését várják, akik kellemes hangulatban és környezetben, profi szakmai irányítás mellett sajátítanák el a társas- és a versenytáncok alapjait. A nagyobbak a régi-új műsoraikkal a jövőben is elkápráztatnák a publikumot és az ítészeket

– A koronavírus-járvány miatt másfél éve sajnos „parkolópályán” vagyunk. Szerencsére a 30., jubileumi évadban, a lezárások előtt még sikerült megrendeznünk a hagyományos Bonita bált az egyetemi aulában. Az ünnepi műsorban többek között apa-lánya, anya-fia koreográfiákkal köszöntötték a kerek évfordulót. Reméljük, hogy egyszer minden visszatér a rendes, normális kerékvágásba, hiszen mi imádunk táncolni – mondta Lunk Gabriella, aki búcsúzóul még megjegyezte: a tánc szerelem, szenvedély, művészet és sport, így hatása a testre és lélekre vitathatatlan. A tánc egy életen át elkísér, a zene és a ritmus nap mint nap körülölel bennünket. Használjunk ki minden adódó alkalmat arra, hogy a tánc segítségével boldogabbak lehessünk. Mert ne feledjük: táncolni jó, a tánc mindenkié.

Király Ferenc