Mindig a szeretetet kaptam vissza

Mozsdényiné Paray Mária 23 éves korától tanított a Csermák Antal Alapfokú Művészeti iskolában szolfézst és zeneirodalmat. Idén munkásságát Ranolder-díjjal jutalmazták.

Az volt a célom, hogy megszerettessem ezt a tantárgyat a gyerekekkel – mondta Mozsdényiné Paray Mária, hozzátéve, ő maga nagyon félt a szolfézs tantárgytól. – Arra gondoltam, hogy szeretnék úgy tanítani, hogy a gyerekek ne féljenek, ne rettegjenek tőle, ne csak egy kötelező tantárgy legyen a szolfézs.

1994-től a szolfézs tanszak vezetője lett, majd 2013-tól 2019-ig az összevont népzene-vokális zeneismeret tanszakok vezetője volt. Zenei pályára készülő növendékeit lelkiismeretesen készítette fel a felvételi vizsgákra. Tanítványai rendszeresen részt vettek házi, megyei, regionális szolfézs- és zenetörténeti versenyeken, amelyeken mindig eredményesen szerepeltek.

– A pályám elejétől készítettem fel a zenei pályára készülő növendékeket. Sokan voltak olyanok, akik a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskolába kerültek be, esetleg Győrbe vagy Szombathelyre. Nagy öröm számomra, hogy mindig tehetséges, ügyes növendékekkel dolgozhattam együtt – vallotta.

Egyik legfontosabb céljának a klasszikus zenét szerető és értő, hangversenyt látogató közönség kinevelését tartotta. Állandóan nyitott volt az új szakmai és pedagógiai ismeretek elsajátítására, azokat igyekezett beépíteni saját és kollégái munkájába. A sajátos nevelési igényű növendékek zenei nevelésében és beilleszkedésében is segített.

– Mindig a szeretetet kaptam vissza, az órákon vagy akár évekkel később is. Az idő előrehaladtával már a tanítványaim gyermekeit taníthattam. Ennél nagyobb öröm nincs, amikor szülőként úgy jönnek vissza, hogy Marika néni, hoztam a kis­fiamat, kislányomat – emlékezett vissza.

Odaadó szakmai és emberi tulajdonságai állandó biztonságot és segítséget adtak a zeneiskolába járó gyerekeknek és szüleiknek, valamint kollégáinak egyaránt. Türelemmel, jóízű humorral kezelte az adott helyzeteket, s ha kellett, határozott véleményével mutatott irányt. – Vannak zenei pályára került tanítványaim, akik az iskolába visszalátogatva elmondták, egy icipici részem nekem is van abban, hogy a zenei életpályát választották – mesélte szerényen.

A kollégái szerint elfogadóan, megértően fordult minden gyermekhez. Kollégáival segítőkész volt, bátran támaszkodhattak tapasztalataira, tanácsaira. A pedagógusi pályába vetett hitét, elkötelezettségét, a tanítás szeretetét maga is saját tanáraitól kapta. Mindig hitt a zene formáló hatásában, a zenetanítás fontosságában. A bartóki „csak tiszta forrásból” tanítás mellett kötelezte el magát, Kodály nagyszerű gondolata vezérelte: „Csakis művészi érték való a gyermeknek”. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kiváló szakmai munkája, valamint példaértékű oktató-nevelő tevékenysége elismeréséül Mozsdényiné Paray Mária részére Ranolder-díjat adományozott.

Cseh Zoltán