Hatvan éve építik a Bakony Fotóklubot

A megalakulásának hatvanadik évfordulóját idén ünneplő Bakony Fotóklub Gizella-díjat vehetett át Porga Gyula polgármestertől Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért. Az elismerést Mátyus Károly klubvezető vette át számos klubtag jelenlétében a városházán rendezett ünnepségen májusban.

EN – Bár a koronavírus-járvány a klubéletnek nem kedvezett, a bezártság sem szegte kedvét a Bakony Fotóklub tagjainak. Alkotó közösségüket 25–30 állandó tag alkotja, a klubélet pedig egyéni és közösségi foglalkozásokból áll. Közösségük összetartó és az sem okoz gondot, ha egy-egy tag pár év kiha­gyás vagy külföldi távollét után tér vissza. A tagság korosztályban is vegyes, férfiak és nők is alkotják, van köztük sajtó-, asztro- és celebfotós is. Minden alkalommal, amikor összejönnek, klubfoglalkozásaikat az Agórában tartják, ahol bemutatják egymásnak a ké­peiket és véleményezik is a munkákat – ismertette a klubélet mindennapjait Mátyus Károly.

Dolgozni és tanulni

Egy tagfelvételnél többen véleményezzük a portfóliót, mert célunk, hogy az csatlakozzon hozzánk, aki tényleg dolgozni és tanulni szeretne – jegyezte meg Mátyus Károly, hozzátéve, hogy a hatvan évvel ezelőtti alapítók közül már nincs aktív klubtagjuk. – Az egyik alapító, Láng Tibor, amikor 2003-ban felkért a Bakony Fotóklub vezetésére, alig három éve voltam csak a klub tagja – idézte fel azt a pillanatot, amikor átvette a stafétabotot. Ezután együtt dolgoztak, Láng Tibor művészeti vezetőként állandó mankóként, biztos háttérként támogatta a Bakony Fotóklubot 2014-es haláláig. Rengeteget tanultam tőle – méltatta elődjét Mátyus Károly.

A jelenlegi klubelnök életében mindig jelentős szerepet játszott a fotózás, már 1972-től, a balatonfüredi Lóczy gimnázium padjait koptatva elkezdte a fényképezést, majd a fotósszakkört vezette, laborált, riportokat készített, a megyei napilap sportrovatának dolgozott, később pedig munka mellett esküvőkre is járt fotózni. 1983-ban került Veszprémbe, de akkor a munka és a család mellett még nem tudott részt venni a klubéletben. Aztán 2000-ben csatlakozott a Bakony Fotóklubhoz, Láng Tibor pedig azonnal pályázatra kezdte válogatni a képeit, amelyekkel több díjat is szerzett.

Diázás és díjazás

Amikor még a fekete-fehér filmes technika működött, a fotózást a diázással lehetett magasabbra szintre emelni, ahol komoly pályázatokon indultak a veszprémi fotósok is. Aki jól tud diázni, az jól tud fotózni is – állítja Mátyus Károly. A mai napig, ha megnéz egy kiállítást, azonnal felismeri, hogy az alkotója diázott-e korábban.

Szeretem az emberábrázolást, a portréképeket – mondta kedvenc témáiról.

Bár lassan nekem is az átadáson kellene gondolkoznom, egyelőre kevesen vannak, akik vállalnák a napi munkát. A sikerélmények, a klub eredményei azonban minden erőfeszítést kárpótolnak. Ilyen sikerélmény volt az elnyert Gizella-díj és a korábbi elismerések: a MAFOSZ év fotóművészeti alkotócsoportja díj (2007, 2009), Pro Meritis-emlék­érem (2001), valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat Pro Comitatu-díja (2011) is. A 2011-es nyári fotóművészeti egyetem a MAFOSZ kiváló rendezvénye elismerésben részesült, és a klub elnyerte a magyarországi alkotóközösségnek adható legnagyobb elismerést, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat is (2011).

Csatlakoznának az EKF-hez

A Bakony Fotóklub az Európa kulturális fővárosa programhoz is örömmel csatlakozna, szeretnének kiállítást szervezni, újra Veszprémbe hozni a nyári fotóművészeti egyetemet, folytatni az 1978-ban alapított Pannónia Fotóművészeti Fórum tradícióit. – Nagyban gondolkodunk, régiós, dunántúli, de még nemzetközi projektekben is – hangsúlyozta Mátyus Károly. Világhírű magyar fotósok műveit hoznák el Veszprémbe.

– A veszprémi nyári fotóművészeti egyetemet az­óta is emlegetik, pedig már tíz éve annak, hogy 150 vendéget hívtunk el nemcsak az ország, de Európa különböző pontjairól, Veszprém testvérvárosaiból is. Körbejártuk a megyét, mindennap előadásokkal, fotóstúrákkal és a megye értékeit bemutató kirándulásokkal szórakoztattuk a vendégeket, de szerveztünk háziversenyeket és fotós előadásokat is. Klubtagunk, Ladányi Tamás asztrofotós túrájáról hajnali kettőkor sem akartak hazajönni a résztvevők – emlékezett vissza az elnök.

A klubélet hosszú szünet után lassan, de óvatosan indul újra a koronavírus árnyékában. Tavaly március óta csak az interneten tartották a kapcsolatot a tagok, pedig 2019 az utóbbi évek legeredményesebb éve volt – emelte ki az elnök. A klubtagok aktivitását mutatja, hogy még a pandémia alatt is volt két online rendezvényük.

Számos tervem van a jövőre nézve, amelyeket „csak” idő és energia kérdése, hogy mikor valósítunk meg – tette hozzá Mátyus Károly.