Élhetőbbé teszik a lakóhelyüket

Már nem csupán a „Haszkovó-lakótelep” szépítésén és az ottani közösségépítésen fáradozik a Virágzó Veszprém Egyesület, lévén, karácsonyi ajándékosztást éppúgy szerveznek, mint futballtornát. A legtöbben mégis városunk környezetszépítő versenyének egyik „intézőjeként” ismerik őket, így nekik is köszönhető, hogy ilyenkor virágba borulnak az erkélyek, a kertek és az udvarok. Munkájuk javítja a településkép összhatását, általuk szebb és rendezettebb lesz a lakóhelyünk.

Király Ferenc – Hivatalos formában 2019-től működünk, de csoportunk aktív magja öt-hat éve együtt dolgozik, korábban a Báthory iskola különböző programjainak lebonyolításából vettük ki a részünket. Aztán két éve úgy határoztunk, hogy a továbbiakban egyesületként tevékenykedünk, és a Jutasi, azon belül is a Haszkovó-lakótelepért dolgozunk – mondta Jung Edina elnök. Az alapelképzelésünk az volt, hogy a városrész ezen szegletében alakuljanak régi-új közösségek, az ott élők – különféle rendezvények révén – ismerjék meg egymást és ami a legfontosabb: ne csak lakjanak a „panelrengetegben”, hanem éljenek is, különleges találkozókon éljék meg a mindennapokat.

Sok programot szerveznek

Noha azóta pandémia is keseríti az életünket, nekik több programot is sikerült tető alá hozniuk. Anyák napján, a Lokálpatrióták a Városért Egyesülettel csendes megemlékezést tartottak Raffay Béla szobrászművész lakótelepen található alkotásánál, ami az Anya gyermekével nevet viseli. Itt hagyományteremtő céllal ünnepséget és kulturális egyveleget terveztek formába önteni, ám a koronavírus-járvány keresztülhúzta számításaikat. Úgy gondolkodnak, hogy ezentúl minden májusban felköszöntik az édesanyákat a szobornál, ahol egyfajta pikniket is rendeznek. Tavaly hangulatos labdarúgóderbit vittek a Jutasi úti műfüves fociközpontba, ahol neves sportolók is pályára léptek. Idén augusztusban az FTC öregfiúk együttesét látnák vendégül a létesítményben, a Haszkovó–Fradi mérkőzésre olyan hajdani csillagokat várnak, mint Nyilasi Tibor és Lipcsei Péter. Év végén játékos programokat és vásárt tartottak volna a városrészben, ám végül ezen tervük is meghiúsult. Emiatt aztán fejükbe vették, hogy a Deák iskola első osztályosait, illetve arra rászoruló diákokat ajándékcsomaggal lepnék meg, ennek okán jó néhányan kaptak általuk írószereket, interaktív, logikai, memória- és készségfejlesztő játékokat. Az elképzeléseik között szerepelt egy júniusi Lecsó- és egy őszi Gulyásfőző-fesztivál is, a „VKSZ” Zrt. Vadvirágos Piknikje részeként, ám a környezettudatos, mezítlábas rendezvény idén szintén elmaradt. Itt a résztvevők magyar viseletben és dallamok mellett hazai ételeket készítettek volna. Ám nem kell csüggedni, az egyesület 2022-ben ezekkel az eseményekkel is jelentkezik.

A már említett lokálpatrióták pár éve felkarolták a régebben oly’ sikeres Virágos Veszprém mozgalmat, a kezdeményezést Virágos város néven keltették újjá. A vetélkedéshez – amely immáron tizenhetedik a sorban – a Virágzó Veszprém Egyesület is társult.

Virágosítják a várost

– Először úgy százan jelentkeztek a szépítő versenyre, idén pedig már majd’ négyszáz tagunk van, tehát ennyien regisztráltak – közölte az elnök. – A nevezők száma évről évre emelkedik. A célunk, hogy Veszprém arca még színesebb és természetközelibb legyen. Hasonló megmozdulást nemrég két településen, Felsőörsön és Szentgálon is indítottunk, ahol ugyancsak osztottunk palántákat. A későbbiekben újabb településeket vonnánk be a programba, aminek Ovádi Péter ország­gyűlési képviselő az egyik fő támogatója. Két alföldi kertészet mellett egy városunkban is székelő barkács- és kertészeti áruház is segítségünkre van abban, hogy kedvezményesen juthassunk hozzá növényekhez és más termékekhez.

Az egyesület minden évben ingyenpalántákat oszt szét a résztvevőknek, ők idén kétezer egynyári virágot kaptak. Mint megtudtuk: az előző években futó- és állómuskátlit, százszorszépet, illetve kis- és nagyfejű árvácskát vihettek el a nevezők, ezúttal pedig bársony- (büdöskét), nebáncs- (pistikét), paprikavirágot (begóniát), továbbá tujákat, alacsony növésű kúszó-elterülő talajtakaró, sziklakerti növényeket, aztán bokrokat, cserjéket és sövényeket. Ezen túlmenően egy kicsi csomagot is átvehettek, amiben kerti szemeteszsák, tőzegből készült ültetőedények, virágföld, tápoldat, valamint tavaszi és nyári virágmagok kaptak helyet. Jung Edináék tavaly novembertől kérdőíveket küldtek a tagjaiknak, hogy leginkább mire lenne szükségük, a csomagokat pedig ez alapján állították össze. Egy tanácsokat is adó botanikusból és az egyesület tagjaiból álló zsűri évente többször – májusban, júniusban és augusztus végén – értékeli a növények gondozását. Az üde színekben pompázó erkélyek és kertek szemrevételezése, fényképes dokumentálása után szeptember végén tartják a díjkiosztót. Jung Edina aláhúzta: jövőre előnyben részesítik az utcafronti és a járdák melletti kerteket, a zöldterületek állapotát, hogy a város 2023-ra, az EKF idejére még szebbé váljon. A nevezők egyébiránt négy kategóriában indulhatnak: panel- és tömbházak előtti közterülettel, családi vagy sorház udvarával, közterületi előkerttel s magánszemélyek az erkélyen lévő növényeikkel.

Odafigyelés, gondosság

Az egyesület arra ösztönzi az embereket, hogy a lakóhelyük megjelenése esztétikus, annak gondozása pedig folyamatos legyen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az itt élők igyekeznek odafigyelni a lakókörnyezetük kulturált és rendezett megjelenítésére. A munkájuk által szebb és tisztább lesz a város. Nem szabad elfelejteni, hogy a gondozott településkép javítja az ott élők komfortérzetét, hozzájárul a közösségi élet feltételeinek javításához, valamint az ott élők identitásának és „helyben tartásának” erősítéséhez is. Nincs annál üdvözítőbb, mikor utunk során rendbe tett virágágyásokat vagy az ablakok ládáiban muskátlikat látunk. Az embernek természetes vágya, hogy szép környezetben éljen. A járda- és útépítés sok pénzbe kerül, ám a területeink rendben tartásához elsősorban csak odafigyelésre és gondosságra van szükség.