Egy irányba húzták a klub szekerét

Nagyon büszke vagyok a csapatomra! – nyilatkozta lapunknak Pető Tamás, a Practical VLS vezetőedzője a labdarúgó NB III nyugati csoportjának őszi idénye után, amikor a negyedik helyen állt a csapata. A bajnokság zárásakor még inkább büszke lehetett játékosaira a kiváló veszprémi szakember, ugyanis egy hellyel előbbre lépve megszerezték a bronzérmet.

Darcsi István – Szép utat járt be a veszprémi csapat Pető Tamás szakmai irányításával. Két évvel ezelőtt a VLS megnyerte a megyei I. osztályú bajnokságot és feljutott az NB III-ba, ahol tavaly újoncként a kilencedik helyen állt, amikor a koronavírus-járvány miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség befejezettnek nyilvánította az idényt. Ezután óriási ugrásnak számít, hogy a nemrég véget ért szezonban a csapat megszerezte a harmadik helyet a 20 résztvevőt számláló mezőnyben. A 38 mérkőzésből 20-at megnyert, nyolcat elvesztett a társaság, 10 találkozó pedig döntetlennel zárult, így kereken 70 pontot sikerült összegyűjteni 62 szerzett és 44 kapott gól mellett. Hazai pályán veretlen maradt az együttes, amit a mezőny többi tagja, így a bajnok III. Kerületi TVE sem mondhat el magáról. Major Norbert és Nagy Richárd lett a veszprémiek házi gólkirálya 16–16 találattal, ezzel mindketten a nyolcadik helyen végeztek az NB III nyugati csoportjának góllövőlistáján.

Új csapatot kellett építeni

– Milyen elképzelésekkel kezdték a bajnokságot tavaly augusztusban?

– Új csapatot kellett építenünk, mert sok játékosunk távozott, köztük többen olyanok, akik meghatározták a csapat játékát. Újra kellett építeni a teljes védelmet. A pandémia közepette korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeink, ennek ellenére igyekeztünk összeverbuválni egy olyan csapatot, amelyik képes a középmezőnyben végezni, ugyanis az volt a kezdeti cél. Aztán a felkészülés közepette kezdett kitisztulni a kép, és akkor már láttam, hogy sokkal több van bennünk – emlékezett az idény indítására Pető Tamás.

Mennyire zavart be a járvány terjedése?

– Ezen a téren szerencsések voltunk, kevés játékosunk betegedett meg, igaz, többen voltak karanténban a családi kontaktok miatt.

– Remek rajtot vettek, hiszen az első öt meccsből négyet sikerült megnyerni, egy pedig döntetlen lett, és utána is folyamatosan gyűjtögette a pontokat a gárda, előfordult, hogy sorozatban nyolc találkozón át nem talált legyőzőre…

– Igen, azonnal az élbolyban kezdtünk és végig ott is maradtunk. Időnként jött egy kisebb hullámvölgy, amiből azonnal sikerült kijönni. Annak ellenére, hogy számszakilag két egyforma félévet produkáltunk – ősszel és tavasszal egyaránt 35–35 pontot gyűjtöttünk ugyanannyi győzelemmel, döntetlennel és vereséggel –, a bajnokság első felében stabilabbak voltunk. Amikor tavasszal jött a heti két mérkőzés, sérülések és eltiltások miatt nagyon megfogyatkozott a csapat, és nem mindig sikerült pótolni a kieső játékosokat.

– Nem csak a játékosok gyűjtötték a sárga lapokat, előfordult, hogy önt is fegyelmezték a játékvezetők…

– Többször találkoztunk következetlen játékvezetői felfogással, amikor ugyanolyan eset után nekünk járt a sárga lap, az ellenfélnek viszont nem. Olyan is megtörtént, hogy Majorral szabálytalankodtak a büntetőterületen belül, de jogos tizenegyes helyett a játékosom kapott sárga lapot színészkedésért. Ezeket a döntéseket nehéz volt szó nélkül eltűrni a kispadon. Somogyi Richárd kétszer kapott sárga lapot szövegelésért, de úgy érzem, csapatkapitányként neki időnként szólnia kell a játékvezetőnek, amikor fordított ítélet születik. Megjártam a profi világot, ott a csapatkapitány mindig kommunikálhatott a játékvezetővel.

Az öltözőben rend volt

– Nem mindig nyújtottak jó teljesítményt a játékosok, de az akarással sosem volt probléma. Ez egy szerethető csapat, amit értékeltek a szurkolók. Sosem bántották a fiúkat, akkor sem, amikor hazai pályán gyengébb ellenféllel szemben csak egy pontot sikerült begyűjteni.

– Valóban, több olyan összecsapás volt, amelyen mi voltunk az esélyesek, de nem tudtunk nyerni. Nem volt olyan vesztes meccsünk sem, amikor a srácok nem tettek meg mindent a győzelemért.

– Ön is ilyen mentalitású futballista volt: a hozzáállásával akkor sem volt probléma, ha esetleg nem ment a játék. Ezt sikerült átörökíteni a tanítványokba…

– Igen, erre törekedtem, mert az akaraterő sok mindenen átsegíti az embert: legyűri a fáradtságot, pótolja a technikai hiányosságot.

– Egyénileg kik nyújtottak kiemelkedő teljesítményt?

– Mindig csapatban gondolkodom, és nem szeretek külön kiemelni valakit, mert mindenkinek fontos a munkája, a cserejátékosoknak is, akik gyakran bizonyították, hogy lehet számítani rájuk. Ezzel együtt Dobsa Gergő, Somogyi Richárd, Major Norbert, Nagy Richárd és Vass Szilárd a meghatározó játékosok, ők vitték a vállukon a csapatot. Dobsa a védelem oszlopos tagja, Somogyi és Vass adja a stabilitást, Major és Nagy pedig a góljaival jeleskedik. Amikor ők jól játszanak, akkor az egész együttes jól muzsikál.

– Összeségében mi a siker titka?

– Az, hogy az öltözőben rend volt, egymásért küzdöttek a srácok a pályán. A vezetőséget és a szakmai stábot teljes egészében veszprémiek, azaz lokálpatrióták alkották. Mindenki egy irányba húzta a klub szekerét, maximálisan megbíztunk egymásban, nem kellett hátra nézegetni, hogy éppenséggel mi fog történni mögöttünk. Minden résztvevő bizonyítani akarta, hogy tisztességes munkával képesek vagyunk elérni egy jó eredményt.

Hosszú távú tervek

– Mikor kezdik meg a felkészülést a következő idényre?

– Június 28-án, addig szabadságon lesznek a játékosok. Augusztus 1-jén kezdődik az új bajnokság, így lesz öt hetünk a rajtig.

– Jelentős személyi változások várhatók a játékoskeretben?

– Eddig senki sem jelentette be a távozási szándékát. Szeretnénk viszont bővíteni a keretet, ezért tervezzük néhány fiatal, motivált futballista átigazolását. Ilyen volt tavaly Kovács Dániel, aki a Puskás Akadémiától jött, hogy több játéklehetőséghez jusson. Beilleszkedett a csapatba, a bajnokság vége felé fontos gólokat lőtt és meghatározó játékossá nőtte ki magát. Hozzá hasonlókat szeretnénk igazolni, akik futballisták akarnak lenni.

– Ön kapott ajánlatokat más kluboktól, idény közben is hívták magasabb osztályba. Megy vagy marad?

– Bármikor jöhet egy visszautasíthatatlan ajánlat, de én hosszú távra tervezek Veszprémben, mert tehetségesek és fejlődőképesek a fiatalok, érdemes dolgozni velük, hamarosan megkezdődik az új pályák építése, ami nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között tudjunk edzeni és meccset játszani.