Megint görbülhetnek a botok

Az elégedett vendégek szerte hazánkban viszik a Bánya-tó jó hírét. Az üzemeltető – kétszáznál is több tagot számláló – Kádártai Sporthorgász Egyesület régóta azon van, hogy a botjaikat náluk lógatók ne panaszkodhassanak a szerencséjükre. Miközben a külsőségekre is adnak, így folyamatosan csinosítják a pecásparadicsomukat, oda évente átlagban százhúsz mázsa halat telepítenek.

Király Ferenc – A kádártai betonüzem mellett vezető aszfaltozott útról leágazva érkezhetünk meg a hét hektárnál nagyobb, két-hat méter átlagmélységű települési tóhoz, aminek a közepén szigetek találhatók. A források által táplált, természetesen tiszta vízben leginkább keszegek, kárászok, pontyok, amurok, balinok, csukák, süllők és feketesügérek úszkálnak. A házigazdák évente mintegy százhúsz mázsa pikkelyest telepítenek, a legtöbbjük ponty – úgy 80–90 mázsá­nyit. Persze folyamatosan figyelik a kifogott halak mennyiségét fajok szerint, és azok pótlásáról rendszeresen gondoskodnak. A Bánya-tó kora tavasztól késő őszig van nyitva, napkeltétől napnyugtáig.

Sorban állás a tagságért

– Nagy reményekkel vártuk a tavalyi esztendőt, ami jól indult, aztán a koronavírus-járvány miatt a tavasz elején másfél hónapra be kellett zárnunk – mondta Jakab Tamás, a három évtizedes múltra visszatekintő klub elnöke. – Ez gazdasági értelemben nem okozott nekünk túlzottan nagy problémát, inkább azt fájlaltuk, hogy elmaradtak seregszemléink, így a korábbi vezetőnk alakját felidéző, hagyományos Sipos László-emlékverseny, ám az egyik telepítésünkről is lemondtunk. Utóbbi történés azzal magyarázható, hogy a kiesett vendégforgalom nem indokolt újabb szállítmányi rendelést. Az így megmaradt pénzből takarmányt vásároltunk a halaknak. Májustól aztán minden visszatért a régi kerékvágásba, nem feledkeztünk meg az ütemes, havonta esedékes telepítéseinkről sem. Júniustól szeptemberig négyszer telepítettünk, alkalmanként tíz-tíz mázsa, átlagban kétkilós pontyot engedtünk a vízbe. Novemberben pedig 33 mázsa ponty érkezett hozzánk, főként kétkilós, háromnyaras pontyok, de jöttek hét-tíz kilósak is, illetve majd’ 30 mázsa darabszám-korlátozás alá nem eső vegyes hal.

Mint megtudtuk: az egyesület tavaly 209 taggal büszkélkedhetett. Új tagok felvételére minimális számban van lehetőség (e tekintetben sorban állás tapasztalható), viszont ehhez a meglévő tagoktól ajánlásra van szükség. A „befogadást” illetően a közeli hozzátartozók elsőbbséget élveznek. Az éves tagdíjak befizetésének és az állami horgászjegy kiváltásának a tervezett, második időpontja március 20-án (szombat, 8–12 óra között) lesz. Felnőtt és ifjúsági, valamint tagfenntartói díjuk is van, míg a tónál felnőtt és ifjúsági 24 órás, továbbá gyermek és sport nappali területi jegy is vásárolható. A darabszám-korlátozás alá tartozó halfajból egy darab, míg a darabszám-korlátozás alá nem tartozókból másfél kiló tartható meg. Március elejétől április végéig tilos ragadozó halra horgászni. A méretkorlátozásnál a vonatkozó jogszabályok érvényesek, a náluk fellelhető fajok közül a négy kilót meghaladó ponty és a harminc centinél hosszabb keszeg nem vihető el, azt a fogás után kíméletesen vissza kell engedni a tóba. Az egy alkalommal megtartható két darab ponty összsúlya legfeljebb hat kiló lehet. A napijegyesek alkalmanként egy darab méretkorlátozáson felüli süllőt vihetnek haza. A halőrök egyébiránt rendszeresen ellenőrzik a náluk horgászókat.

– A napijegyáraink nem változtak – tette hozzá az elnök, aki elárulta: a tagdíjakat június végéig lehet befizetni, miként az „elfelejtett” társadalmi munkák ellenértékét. – A tavunk múlt héten nyitott ki, ám kérdés, hogy a pandémia miatt mikor kell újfent ideiglenesen bezárnunk.

Csinosítás társadalmi munkában

Az egyesület a tavaszi nyitásig társadalmi munkák révén kicsinosította a környékbeli pecások – körbekerített és murvázott úton körbeautózható – zarándokhelyét. Az úgynevezett környezetvédelmi napjaikon összegyűjtötték a kiszáradt fák letört ágait és más szemetet, majd fákat és cserjéket ültettek, padokat, asztalokat és esőbeállókat raktak ki. Ám tovább gyérítették a növényzetet is. A partoldalak omladozó részeihez az elmúlt években korlátokat készítettek, megerősítették a kerítésoszlopokat, kijavították a dróthálókat és egyes útszakaszokat. Ám a saját helyeiket, stégjeiket és az odavezető lejárókat is karbantartották. A kötelező társadalmi munka felnőtteknél tíz, a nyugdíjasoknál és az ifjúságiaknál pedig öt óra. Persze nem csak télen és tavasszal kell dolgozni, mert például a fű nyáron is nő. A szükséges munkákhoz a gépek rendelkezésre állnak.

A Bánya-tó jelenleg héttől 17 óráig, míg áprilisban héttől 18 óráig van nyitva. Eztán meghosszabbítják az „ügyfélfogadásukat”, s várják azokat is, akik „hadilábon állnak” az alvással. Májusban és szeptemberben héttől 19 óráig lesznek nyitva, pénteken és szombaton pedig 19 és hét óra között éjszakai horgászokat tartanak. Nyáron reggel hattól este nyolcig lesznek nyitva, míg csütörtökön, pénteken és szombaton 20 és hat óra között hirdetik az éjszakai horgászatukat. Hétfőnként a tó zárva van, kivéve az ünnepnapokat, továbbá mikor a hétfőket munkaszüneti nappá nyilvánítják. Keddenként a stégek érkezési sorrendben foglalhatók el, tehát azok tulajdonosai ezen helyeken nem élveznek elsőbbséget.

Kapitális méretű halak

A pandémia újabb hulláma miatt már biztosan elmarad a hétvégére tervezett tavaszi Feeder-kupájuk, és jelenleg veszélyben van az április 21-re kiírt, szintén egyfordulós, nyílt páros seregszemléjük, a XII. Sipos László-emlékverseny. Később több rendezvény lebonyolítását tervezik: májusban a klub házi, júniusban az egyesület családi, júliusban a 24 órás, augusztusban pedig az éjszakai viadalt. Szeptemberben hoznák tető alá az őszi Feeder-kupát, októberben a Kádárta Bajnokát, míg november végén a Mikulás-kupát.

– Talán mondhatom, hogy a 66 számozott stéggel rendelkező tavunknak híre van hazánkban. Ezért a renoméért időről időre meg kell felelnünk. Folyamatosan szépítjük a környezetet, a versenyeinkre sokan neveznek, miközben cégek és társaságok szívesen választják erőpróbáik és családi napjaik helyszínéül a területrészünket. Nálunk mindenütt megoldott a közvilágítás, ám az áramellátás stabilizálására és a régi faoszlopok kiváltására még gondot kell fordítanunk. Ezen túlmenően a kamerarendszerünk is felújításra szorul. A hozzánk érkezők rendezett környezetben hódolhatnak a szenvedélyüknek. Bízunk benne, hogy idén is gyakran akadnak horogra hat-nyolc kilós pontyok, ám elárulom: a tóban kapitális méretű halak is úszkálnak – zárta beszélgetésünket Jakab Tamás.