Fiatalok, akik hallatják a hangjukat

Főként a közösség értékteremtésén és az ifjúság támogatásán fáradozik a hazai és nemzetközi programokat biztosító Lélektér Alapítvány. Tavaly az év civil szervezetének választott, Pro Civitate-díjjal elismert, városunkban ifjúsági házat működtető társulás katalizátora volt annak, hogy a helyi döntéshozók és a fiatalok között meginduljon egyfajta párbeszéd. Kiderült, hogy érdemes kikérni az ifjak véleményét, teret adni nekik, mert így bizonyíthatják: nem is annyira elveszett a generációjuk.Király Ferenc – A Lélektér Alapítványt 2009-ben alapították, azon elképzelés mentén, hogy a tizen- és huszon­évesek készségeit, kompetenciáit, ön- és társismeretét fejlesszék, továbbá a korosztálynak olyan találkozásokat biztosítsanak, amelyek az említett kvalitások előrehaladását lehetővé teszik. A rendezvényeiken profi szakemberekkel, pszichológusokkal, szociális munkásokkal, projektmenedzserekkel, ifjúságsegítőkkel, facilitátorokkal és szupervisorokkal dolgoznak. Célkeresztjükben a fiatalok vannak, ám filozófiájuk szerint nemcsak őket, hanem a környezetüket és a családjukat is támogatni kell. Tevékenységüket 2012-től az ifjúsági házban végzik, aminek székhelye – egy önkormányzati megállapodásnak köszönhetően – a Bajcsy-Zsilinszky utca 9. szám alatt található épületegyüttes. Miután a szóban forgó ingatlan birtokbaadásakor jelen voltam, örömmel nyugtázom, hogy az azóta kívül-belül megújult: önkénteseikkel kicsinosították a belső helyiségeket, míg a külső felületekre ízléses graffitiket festettek. A fényképek ezen túlmenően arról árulkodnak, hogy a rendezett kertjükbe nyáron raklapbútorokat és függőágyakat tesznek ki, a fák ágaira pedig hangulatvilágítást aggatnak.

Megnyitni a lelkeket

– Régóta vallom, a fiatalokkal fiatalok bevonása nélkül nem érdemes dolgozni – adta értésünkre Takáts Emese, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Mindig is úgy gondoltam, hogy lehetőséget kell adni az ifjúságnak, megnyitni az ötletekkel teli lelküket. Fő tevékenységünk az ifjúságsegítés, a kompetenciájuk fejlesztése és az Erasmus+ programok szervezése. Célunk, hogy a lakóhelyünkön és annak vonzáskörzetében lehetőséget biztosítsunk gyerekeknek, tinédzsereknek és felnőtteknek, illetve a velük foglalkozó szakmai szférának hatékony önismeretszerzésre, pozitív coping stratégia, problémamegoldó és asszertivitási modellek elsajátítására, egészséges életmódszemlélet kialakítására és fejlesztésére – saját eszközrendszerük felhasználásával.
Az Erasmus+ programokkal 2015-től foglalkoznak, a koordináló szervezetként is működő alapítvány a külhoni ifjúsági csereprojektek révén az elmúlt években több száz fiatalt delegált a hét-tíz napos munkatalálkozókra. Az ilyen együttléteknek az a céljuk, hogy a „növendékek” képesek legyenek építeni az ott elért eredményekre, hazavigyék mindazt, amit kaptak és azt otthon tovább formálják. Ilyenkor a különböző nemzetiségű delegáltak együtt dolgoznak, ami egyrészt összekovácsolja őket, másrészt teret ad az eltérő kultúrák találkozásának. Néhány éve a hat országból érkezett résztvevők a Kossuth utcán flashmobbal hívták fel a figyelmet az online zaklatás veszélyeire és a biztonságos internethasználatra. Mint megtudtuk: hazánk népszerű desztináció az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programján részt vevők számára; ezen kereteken belül küldenek fiatalokat egyéves szolgálatra az unió országaiba, s fogadó szervezetként városunkba is. A magyar megbízottak ilyenformán nemcsak nyelvtudásban, hanem önismeretükben is fejlődtek, miközben kinyílt előttük a világ. Az ide érkezők nem csak az alapítványnak dolgoznak, jelenleg három török hölgy önkéntesként segíti a helyi óvodák programjait.

Közel száz önkéntes

A veszprémiek az Európai Szolidaritási Testület egyik projektjén belül megvalósítottak egy olyan közösségi teret, ahol nekik szóló programok révén értelmesen tölthetik el az idejüket. A Veszprémi Ifjúsági Házat működtető Lélektér Alapítvány vállalásaiban közel száz önkéntes segítő vesz részt. Eddig ötven fiatalt képeztek ki. Több lelkes aktívájuknak nyáron megvalósult az álma azzal, hogy a ház kertjében filmklubokkal jelentkeztek, az alkotásokat mindig a közönség választotta ki. Időről időre szerveznek zeneterápiás foglalkozásokat és ingyenes idegennyelv-tanítást, de a tematikus programjaik mellett egyéni tanácsadásokra is van lehetőség. Már többször hívták életre a „Pingpongozz a döntéshozókkal” elnevezésű eseményt, mikor is beszélgethettek Hegedűs Barbarával, Veszprém alpolgármesterével, Ovádi Péterrel, térségünk ország­gyűlési képviselőjével és dr. Illés Boglárkával, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős államtitkárával. Egy másik alkalommal Rácz Zsófia, az Emmi fiatalokért felelős helyettes államtitkára volt a vendégük. – Ezeket az összejöveteleket azért hoztuk tető alá, hogy a fiatalok és a döntéshozók között egy otthonos, baráti diskurzus alakulhasson ki, hogy előbbiek tolmácsolhassák a gondolataikat – jegyezte meg Takáts Emese. Sok mindenről van ugyanis véleményük, ám korábban nem volt fórum, ahol ez a párbeszéd létrejöhetett volna.

Vannak még ötleteik

Ovádi Péter az ilyen alkalmakkor elengedhetetlennek nevezte a fiatalok véleményének figyelembevételét, mind a helyi, mind az országos döntéshozatalnál. A Barátság-parkban például így valósult meg a saját testsúlyos edzőpark, ahol mindenki kedvére mozoghat. Időközben létrejött a Fiatalok hangja elnevezésű konzultációs tanács, a kerekasztal lehetőséget kínál arra, hogy a fiatalok párbeszédet folytathassanak a politikusokkal, így elmondhatják, hogy szerintük mitől lehet élhetőbb Veszprém, mely események hiányoznak a város életéből, s mi az, amitől az Európa Kulturális Fővárosa Program még sikeresebbé válhat.
– A pandémia alaposan átírta a tavalyi terveinket, így négy tervezetünk – három csereprogrammal – átcsúszott az idei évre – mondta a jelenleg inkább az online térben funkcionáló alapítvány vezetője. Ezzel együtt nem eredménytelen év áll mögöttünk. Az önkéntesek az idősekért projekt másfél száz fiatalunk bevonásával valósult meg, s az önkormányzattal karöltve most is zajlik. Delegáltjaink háromszáznál is több nyugdíjas háztartását segítették a bevásárlásaikkal. A hagyományosnak tekinthető eseményeinket 2021-ben is tető alá hoznánk. Van még néhány ötletünk, az egyik, hogy az ifjúsági házban létrehozzunk egy art stúdiót, ahol az elkészült képzőművészeti alkotások idővel árverésre kerülnek. A kezdeményezéseink megmozgatják a fiatalokat, így plusztartalmat viszünk az életükbe. Könnyebben megtanulnak együttműködni, felelősséget vállalni és különböző közösségekhez tartozni.