A második család az egyesület

2021. január 28. – A Dózsavárosi Baráti Kör civil egyesületként csinosítja környezetét, barátságosabbá teszik a városrészt, tagjai számíthatnak egymásra a bajban, a hétköznapokon pedig biztosítják egymásnak a hovatartozás élményét.

EN A Dózsavárosi Baráti Kör múltja 1993-ig nyúlik vissza. Február 26-án 47-en jelezték aláírásukkal, hogy létrehoznának egy civil szervezetet, majd március 29-én a könyvárban tartották meg az alakuló közgyűlést. Ekkor szavazták meg a névhasználatot is, ahol 12 voksot kapott a Temetőhegyi Baráti Kör és 33-at a Dózsavárosi Baráti Kör.
– Elődökről nem sokat tudunk, de a Kőműves Kör és a Csatár u. 3 alatt az Építők SzépHáza is létezett, ahol film­vetítést tartottak, volt kuglipálya és ultipartikat is szerveztek, tehát már korábban is aktívan működött a civil közösségi élet a városrészben – emlékszik vissza gyerekkorára Csécs Ferenc.
– A Dózsavárosi Baráti Kör megalakulásakor célja az volt, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, és a városrészben élők tudják, probléma esetén a civil szervezethez fordulhatnak segítségért, akik megkeresik a megoldást. Alapvető célunk, hogy otthonosabbá, barátságosabbá tegyük a környezetet, támaszt nyújtsunk a lakóközösség tagjainak, segítsünk a mindennapi gondok megoldásában. A családon kívül is biztosítjuk a hovatartozás élményét. Olyan szellemi tőkével rendelkeztünk, amelyre bőven lehetett egyesületi munkát alapozni – és ebben a szellemben tevékenykednek klubunk tagjai a mai napig – mondja Csécs Ferenc.

Hagyományos programok

Az alapításnál, 1993-ban dr. Kungl József volt az elnök, Németh Sándor alelnökként és Csécs Ferenc titkárként vezette a klubot, majd 2000-től a köztiszteletben álló sportorvos doktortól Csécs Ferenc vette át az elnökséget.
Számos hagyományos rendezvénnyel büszkélkedhettek az évek során, mint a farsangi bál, március 15-ei ünnepség a Dózsa téren az 1848–49-es emlékműnél, szemétszedési akciók vagy a májusfaállítás és -kitáncolás. – Három nyugdíjasklub is van a Dózsában, közülük az Őszidő Nyugdíjas Klub tagjai nagyon szépen táncolnak, és műsoraikkal mindig színesítik a májusi programokat. Nyáron családi hétvégét tartunk a könyvtár udvarán, közös főzéssel, beszélgetéssel szabadtéren. Gyakori vendégek vagyunk a veszprémi és a budapesti színházakban is, több alkalommal tartottunk már egészségnapot az óvodában, ahol nagyszabású orvosi bemutatókat, ingyenes vizsgálatokat is szerveztünk. A hagyományok őrzése fontos számunkra, így rendszerint tartunk kocsonya-, hurka- vagy tócsipartit a gasztronómia kedvelőinek. Sokat kirándulunk az ország különböző részein, az Őrségben, a Tisza-tónál, a Szigetközben, Gemencen, Szigligeten vagy akár a Bakonyban is túrázunk egy-egy hétvégén – sorolja rendszeres baráti összejöveteleiket az elnök.
– Rendkívüli eseményeket is tartottunk már a közel 30 év alatt, egyik ilyen jelentős és nagyon szép rendezvény volt a Szent István-völgyhíd 80 éves évfordulója 2018-ban, amely maradandó élményt nyújtott számunkra is és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjainak is, akikkel közösen sétáltunk a lezárt híd két oldaláról színes lufikkal, a híd közepén pedig találkoztunk, majd tartottunk egy kellemes, szabadtéri pikniket a híd lábánál, amelyet este nemzetiszínű fényekkel festettek meg a szervezők.
Klubunk 20. és 25. évfordulóját is a könyvtárban ünnepeltük egész napos filmbemutatókkal, a korábbi évek eseményein készült fotókat mutattunk be a polgármesteri hivatal segítségével. Ovádi Péter országgyűlési képviselő meghívására a Parlamentbe is ellátogattunk, hiszen ő maga is dózsavárosi. A polgármester és a képviselő-testület több tagja is csatlakozott már a baráti körünk csapatához, akiknek nagyon hálásak vagyunk minden segítségért, amellyel a társaságunkat támogatják – mondta hálásan Csécs Ferenc.

A civil élet szeretete

A klubtagok szoros kapcsolatban állnak a városrész intézményeivel, komoly támogatást nyújtanak az orvosi rendelőnek, a bölcsődének, óvodának, iskolának, könyvtárnak, de a rászoruló családokat is segítik az ünnepek alatt utalványok megvásárlásával.
– Nehéz új, főleg fiatal tagokat bevonni, de a munkánk, a közösségünk összetartása jól látható a családi hétvégéken, ahova a nagyszülők és az unokák is szívesen jönnek, így a gyerekekbe már a közös rendezvényeken, a farsangon és a májusfa-kitáncolás alkalmával vagy a betlehem állításakor beleivódik a közösségi, civil élet szeretete. A programokra – legyen az akár egy szemétszedés – mindig sikerül megfelelő létszámban összegyűlnünk, de egy farsangi bálon akár kétszázan is mulatunk. Úgy érzem, hogy ezek a közös programok kellően érzékeltetik a közösségi összetartozás erejét, így talán a fiatalok is nagyobb kedvet kapnak a csatlakozáshoz, a civil és közösségi élet hagyományainak öregbítéséhez. Ha az idősek jó példával állnak elő, megmutatják, hogy van olyan közösség, ahová jó tartozni, ahol a tagok számíthatnak egymásra, az segít abban, hogy a fiatalok is érezzék a civil szervezethez tartozás fontosságát – jegyezte meg az elnök.
Nyilván a koronavírus a baráti kör terveit, rendezvényeit sem kímélte, így tavaly a májusfát és a karácsonyfát is a megfelelő óvintézkedések betartásával állították fel, sőt, a kitáncolásnál ölelkezésmentes koreográfiát is betanultak a nyugdíjasok. – A tavalyi volt az első év, hogy betlehemet sem állítottunk fel, de bízunk benne, hogy 2021-ben már visszaáll a rend – mondta Csécs Ferenc.

Jó itt lakni

A Dózsavárosi Baráti Kör felajánlotta segítségét a városvezetésnek az Európa kulturális fővárosa programok megvalósításához, lebonyolításához is, legyen szó akár egy fuvarról, szabadtéri főzésről, pincészeti látogatásról. „Szeretnénk a magunk lehetőségeihez viszonyítva minden segítséget megadni a nagyszabású rendezvény sikeres lebonyolításhoz itt a Dózsavárosban is.”
Az ős-dózsavárosiakat nagyon bántotta, hogy korábban nem volt jó a településrész megítélése, mára azonban megfordult a trend és kifejezetten keresik a családi házas részeket a csendes, családias közegben, amely komoly fejlődésen, fejlesztéseken esett át a nemrégiben átadott Kistó utca rekonstrukciójával és tovább szépül a Pápai úti nagyberuházással. – Jó itt lakni, mert a bölcsődétől az iskoláig, a nyugdíjasklubokon át a könyvtárig minden megvan a jó egészségügyi alapszolgáltatást és a bevásárlási lehetőséget is beleértve. Szeretünk itt élni a Dózsavárosban – hangsúlyozta Csécs Ferenc, a baráti kör elnöke.