Az elfogadás alapja a megértés

Érdekvédelem, esélyegyenlőség biztosítása és a megfelelő támogatás nyújtása az autizmussal élők és tágabb környezetük számára – ez az AutiSpektrum Egyesület fő célja, de ezek mellett képzési lehetőségeket teremtenek a szülőknek, fejlesztési lehetőségeket biztosítanak a gyermekeknek, növelik az autizmus társadalmi elfogadottságát, fellépnek az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, illetve hiteles információforrásként szolgálnak az autizmus spektrumzavarról.

EN – Az AutiSpektrum 2013-ban jött létre 17 taggal, mára pedig több mint 60-an vannak, többségük a gyermekek által érintett szülők. Kezdetben önsegítő formában működő csoportként dolgoztak, de 8 év alatt professzionális segítő szervezetté nőtte ki magát az egyesület, ahol egészen kicsiktől, a súlyosabb gyerekeken át a kamaszcsoportokkal és a felnőttekkel is foglalkozik szakember.
Brokés Judit, az egyesület elnöke személyes érintettsége okán tapasztalta meg, hogy Veszprémben és a környékén nem volt olyan szervezet, mely az autizmussal érintett családokat segítené tanácsokkal, tanulási, fejlesztési lehetőségekkel. – Fél évig jártam a fővárosba szülőképzésre, utána döntöttem úgy, hogy szükség van egy egyesületre helyben is, így jött létre az AutiSpektrum – mesélt a kezdetekről.
A megalakulás óta eltelt 8 évben az egyesület kezdeményezte és kiadta Dr. Stefanik Krisztina és Bartos Erika Csillagbusz című szemléletformáló könyvét, melyet az ország több ezer iskolájába, óvodájába és könyvtárába juttattak el ingyenesen. A kiadvány Az év gyerekkönyve díj 2016 Innováció díját is elnyerte. Továbbá Lehet könnyebb! címmel útmutatót készítettek integráló intézménybe járó autista gyermeket nevelő pedagógusok számára. Ezek mellett havi rendszerességgel szülőcsoportokat fogadnak (vírus idején online), fejlesztő foglalkozásokat tartanak az autizmussal élő gyermekeknek, szemléletformáló előadásokat tartanak az iskolákban, szülőképzéseket, felnőtt önsegítő csoportokat, közös szabadidős programokat szerveznek és nyári fejlesztő táborba is várják a gyerekeket. Az április 2-i világnapon kék lufis felvonulást, előadásokat, gyermekprogramokat szerveznek. Létrehozták az autizmus témájú kiskönyvtárat, Info-Pont irodaként működnek az Autisták Országos Szövetségének égisze alatt.
– Rengeteg visszajelzést, köszönetet kapunk a családoktól, akik korábban nem tudtak hova fordulni gyakorlati segítségért, hiteles információért. Ahogy látjuk rendeződni a segítség hiánya miatt szétesett családokat, az nagyon sokat számít nekünk is, megerősít minket a munkánkban – mondja az egyesület vezetője. – A korlátozások feloldása után szeretnénk mindent visszaállítani a vírus előtti állapotokra, illetve felmérjük, hogy az elmúlt év, a bizonytalanság, az összezárás mit okozott a családoknál. Jelenleg két nagyszabású projektben dolgozunk: a CsIIP – Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Programot az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport fejlesztette ki azzal a céllal, hogy az alsós évfolyamokra járó autista gyerekek könnyebben beilleszkedjenek a közösségbe. Az elfogadásról, a másság kezeléséről, az autizmus megértéséről, az iskolai bántalmazásról, illetve a társadalmi felelősségvállalásról is szól a projekt, mely hamarosan országosan is elérhető lesz a pedagógusok számára. A program a mi Csillagbusz könyvünk alapján indult el. A másik nagy projekt, amelyen jelenleg dolgozunk a DATA applikáció, melyet az Autisták Országos Szövetsége dolgozott ki az ELTE-MTA-val, az alkalmazás az önálló életvitelt segíti, tesztelésében családilag és egyesületileg is részt vettünk, így az márciustól letölthető, ingyenesen használható.
– Az elfogadás alapja a megértés. Ha értem, hogy miért más a másik, akkor könnyebb elfogadni az autizmust is – vallja Brokés Judit, aki elmondta továbbá, hogy az egyesület sok segítséget kapott Veszprém önkormányzatától, többek között helyszínt biztosítanak számukra a Stromfeld utcában. – Több szervezetnél látom, hogy bár szándékuk lenne, saját hely híján mégsem tudnak előre lépni, érdemi tevékenységet végezni. Ugyanakkor tény, hogy a helyiségek nem ideálisak arra a célra, amire használjuk őket; nagy vágyunk, hogy előbb-utóbb olyan helyen végezhessük a munkát, ami jobban megfelel a céloknak – mondta az elnök.
A szervezet munkáját a közösség és a város is elismeri, így az önkormányzat 2019-ben Pro Civitate-díjjal tüntette ki az egyesületet. Az AutiSpektrum működése egyedi példa, olyan utat mutat mindenki számára, ami nemcsak Veszprémben, hanem országos szinten is elismerést váltott ki.