Minden izomcsoportot megmozgatnak

Egy változatos, hangulatos és minden izomcsoportot megmozgató foglalkozásra számíthatnak azok, akik veszik a fáradtságot és ellátogatnak a Kertai és Barátai Sport Klub hetente kétszer tartandó tréningjeire. A Kertai Róbert klubvezető dirigálta funkcionális edzések az alapvető, mindennapi mozgásmintákat használják fel; esszenciájuk, hogy a csoport tagjai tetszőleges számú állomáshelyen különböző erősítő és állóképességfejlesztő gyakorlatokat hajtanak végre.

Napjainkban reneszánszukat élik a funkcionális köredzések, miközben sokan azt sem tudják, mit takar valójában a divatossá vált mozgásforma. A lényege, hogy több rendszer elemeit ötvözi és integrálja, így egy olyan működésbeli struktúrát hoz létre, ami igazán alkalmas a testforma és a kondicionális adottságok harmonikus fejlesztésére. Mint nevéből is kitűnik, egy sorozat több, eltérő izomcsoportot megmozgató foglalatosságból áll. Amíg a résztvevők az egyik izmukat dolgoztatják, a másik pihen, ám a sorozat alatt nem lazítanak, az előírt penzumokat egymás után folyamatosan és intenzíven végzik. Kertai Róbert a Városi Stadion atlétikai csarnokában kedden és csütörtökön, 19.30 órától tart ilyen jellegű tréningeket.

Tizenöt éve alakultak

– Akár testsúlycsökkentésről, akár állóképességjavításról van szó, de beszélhetünk a fittségünk megtartásáról is, a köredzés mindegyikhez remek stratégiát kínál – mondta a klubvezető, aki fiatalon nemcsak hazai, hanem nemzetközi versenyeken is bizonyította a cselgáncstudását, majd a testépítés mellett szinte valamennyi küzdősportba belekóstolt. Az egyesületet tizenöt éve hozták létre a cimboráival – a két tucatnyi tagot számlált, főként ringharcosokból és body builderekből verbuválódott kollektíva akkortájt elsősorban a gömbsúlyzók használatát részesítette előnybe. Eleinte a Cholnokyvárosban voltak az összetartásaik, aztán Veszprém több pontján is „felbukkantak”, mígnem öt éve az Egyetemvárosban leltek otthonra. A pandémia miatt több mint egy évig nem találkozhattak, ám nemrég újra „csatasorba álltak”. – Sajnos a közös, mozgás nélküli időszak nem múlt el nyomtalanul, a tagjaink zöme nincs azon a teherbírási szinten, mint tavaly tavasszal, igaz, nincs kétségem afelől, hogy idővel mindenki utoléri magát – tette hozzá Kertai Róbert, aki jelenleg felhozó órákat vezényel az „övéinek”, hogy a csapat nagyjából azonos edzettségi fokozatra kerüljön.

Mint megtudtuk: az edzéseik nem csak egyfajta mozgásformát takarnak, vagyis, akkor edzünk funkcionálisan, ha nem egy izomcsoport elszeparált fejlesztésére törekszünk, hanem az egész testünket és közvetetten az egészségünket szeretnénk jobbítani. Mindez úgy képzelhető el, hogy a közös munkát tudatosan, lépésről-lépésre megtervezzük. A feladatokat csinálhatjuk saját súllyal, vagy más súllyal és eszközzel, a lényeg az, hogy a kombinált metódus a testet egészként kezelje. A gyakorlatok során hatékonyan dolgozhatunk pusztán a testünket használva, ám az órák eszközökkel – súlyzókkal, tárcsákkal, rudakkal és kötelekkel – produktívabbá tehetők, azok ily’ módon színesebbé válhatnak. Egy-egy gyakorlatra variációk tárháza épülhet, emiatt a másmilyen edzettségi szinten lévő emberek könnyen bekapcsolódhatnak a közös munkába. Az edzések olyan elemeket tartalmaznak, amiben a testrészek a természetes mozgásukhoz hasonlóan vesznek részt.

Mintha egyszerre futnának és súlyzóznának

– Az izmokat nem izoláltan eddzük, mindenekelőtt mozdulatokat gyakorlunk. Nincs úgynevezett láb-, hát-, vagy mellnap, van helyette guggolás, húzódzkodás, kitörés, karhajlítás, vagy törzsfordítás. Összetett és lendületes sorokat végzünk, eközben több ízületben történik elmozdulás. A tréningeket úgy tudnám leginkább definiálni, mintha adott ütem szerint egyszerre futnánk és súlyzóznánk. Nagy hangsúlyt fektetünk a törzsizmok megerősítésére, valamint a stabilizáló izmokra. Az első lépés mindig a vázizomzat felkészítése, hogy a csípő és gerinc környéki izmok elbírják a későbbi terhelést. Az ütemterv többféle erő- és állóképességfejlesztő gyakorlatból áll össze, amiket meghatározott sorrendben, intenzitással, ismétlésszámmal és ideig hajtanak végre a résztvevők. A foglalkozások a keringési rendszert is komolyan igénybe veszik, így az erő, a hajlékonyság, a koordináció és a gyorsaság mellett az állóképességet is fejleszti. Magyarán, a kondíciónk mellett a stabilitásunkat és az egyensúlyunkat is javíthatjuk vele, oly’ módon erősödünk általa, hogy attól a mindennapi életünk mozgásformáit is könnyebben leszünk képesek kivitelezni. A tréningeken gyakran összekapcsolva jelennek meg egyes mozzanatsorok, ahogy az életben is komplexek a mozdulataink. A funkcionalitás tehát nem az eszközökben, vagy a szériaszámban rejlik, hanem a kivitelezésben – hangsúlyozta Kertai Róbert, aki egykoron sokat képezte magát, hogy köredzéseket tarthasson.

A gyerekektől a nyugdíjasokig

A klubvezető megjegyezte: a műhelyük valóban egy baráti közösség, ahol a társadalmunk különböző rétegjeiből érkezett mozogni vágyók kiválóan megférnek egymás mellett, s a feladatok közben egymásra is figyelnek. Van a soraikban – a szüleiket elkísérő – gyermekek és nyugdíjasok, ügyintézők és kőművesek éppúgy, mint küzdősportosok, ügyvédek és olimpikonok. Az edzések időről-időre bővülnek, újabb és nehezebb „teendők” kerülnek elő, ahogy a tagok egyre jobban elsajátítják az alapokat, mind tapasztaltabbak és terhelhetőbbek lesznek. A bemelegítés után ilyen-olyan blokkok követik egymást, miközben ügyelnek a megfelelő, de azért nem túlzott körvégi pihenőidőkre, illetve zárónyújtásokra. Egytől-egyig fontosnak tartják, hogy a tréningek hatékonyak legyenek, jó hangulatban teljenek és – a pörgő zeneszámoknak is köszönhetően – szórakoztatóvá váljanak. Akik tehát szeretik a kihívásokat, azoknak mentálisan is felüdülést jelenthetnek az edzések, hiszen önmagunk legyőzése és határaink átlépése rendre sikerélményhez vezet.

Király Ferenc