Ügyesen veszik az akadályokat

A sokoldalú négylábúikkal remek eredményeket érnek el a Veszprémi Lovas Klub fiataljai, akik a Padányi gimnázium volt és jelenlegi diákjai. A hölgyek másfél éve Bándon, Finta Géza edző irányításával készülnek a díj- és tereplovaglásból, illetve díjugratásból álló military versenyeikre. A tehetséges tinédzserek azon vannak, hogy az állataik mindenütt feltétlen engedelmességet tanúsítsanak, így még sikeresebbek lehetnek a – ló és lovasa összhangját ellenőrző, összetett – sportszakágban.

Merényi Réka Panna, Naményi Panna és Nyári Zsuzsanna szabadidejének jelentős részét régóta a lovaglás, a hátasokkal való foglalkozás és a viadalokra történő közös felkészülés teszi ki. Némi túlzással: együtt kelnek és fekszenek a négylábúikkal, az életritmusukat alapjaiban határozzák meg. A Magyar Lovassport Szövetség Talent Programjába bekerült amazonok a nemesvámosi Pauer Lovasiskolában kapták meg az alapokat, az ottani szakvezetőjüktől, Vámosi Lillától nagyon sokat tanultak. Temérdek tréningen csiszolhatták a tudásukat, majd először kisebb, aztán nívósabb seregszemléken is rajthoz álltak – az általános tanintézetek bajnokságán is voltak elsők. A lányok és az állatok együtt dolgoztak a későbbi dicsőségek érdekében, majd 2019 novemberében – a szüleikkel karöltve – úgy döntöttek, hogy a fejlődésüket szem előtt tartva Hadobás József bándi lovardájába költöznek, ahol az a Finta Géza lett az edzőjük, aki a lovastusában közel harminc évig volt válogatott kerettag, az olimpiai indulástól a pártpolitika fosztotta meg és nemzetközi szinten négy csillagig jutott. Ha valakinek, neki aztán van érzéke a tanításhoz, szinte ért a lovak nyelvén. Több mint másfél éve istápolja a lányokat, akik megtanulták, hogy nemcsak a rátermettség, de a szorgalom is legalább ennyire fontos.

Military, a nagy kihívás

A szaktekintély mindnyájuknak jól átgondolt edzéstervet állított össze, miközben nincs olyan gyakorlásuk, hogy ne lesnének el valamit a mestertől. Szükségük is van minden apró fortélyra, tudniillik a military, a lovastusa egy három részből álló háromnapos versengés, ami a lovassportok között a legkomolyabb kihívást jelenti. Eredetileg a lovak alapvető képességeit – így az engedelmességet, a kitartást és az ugrótudást – mérték fel általa. A nyitónapon a díjlovaglást rendezik, aminek során a szokásos díjlovagló négyszögben teljesítik az előírt penzumot. A bírók ilyenkor az egyensúlyt, a ritmust, a hajlékonyságot, az idomítottságot, valamint a két fél harmóniáját értékelik. A második napon kerül sor a több kilométeres terepszámra, ami két részből áll: az első az úgynevezett kisügető, míg a másik a terep­akadály szakasz. Itt az akadályok szilárdan építettek vagy üthetők, s a természetesség hatását keltő tárgyakból (fa­rönkök, kőfalak és sövény) állnak vagy a természetes környezet részét képezik, mint patakok, tavak és árkok. Az ellenszegülésért, a lóról való leesésért és az időtúllépésért hibapont jár. A viadal záró eleme a díjugratás, ebben a számban meghatározott vonalvezetés mellett a nyolcszáz méter hosszú zárt pályán tíz-tizennégy, különböző magasságú ugrást kell teljesíteni (a veszprémiek korcsoportjában a mintegy száztíz centire tett akadályok már verhetők), s közben a ló ugróképessége és lovagolhatósága a meghatározó. A látványos és izgalmas vetélkedést az nyeri, aki a legkevesebb hibapontot gyűjti össze. Mindezekből is kitűnik, hogy a military magas szintű sokoldalúságot követel a lótól és a lovastól egy­aránt. Hiszen először a képzettségüket bizonyítják, aztán az elkötelezettségüket a tereppályán, ahol a gyorsaság mellett sok múlik a páros összeszokottságán, végül a harmadik nap az erőnlét próbája. A lovak nélkülözhetetlen tulajdonsága a szívósság, ezen túl rendkívüli vágtázó- és ugróképességgel is kell rendelkezniük, ám ezen feladatokat csak akkor képes megfelelő szinten végrehajtani, ha a komoly fizikai erőnléttel rendelkező lovasa iránt feltétlen engedelmességet tanúsít és bátor is.

Rendre dobogósok

A lányok az új egyesületükben ott folytatták a szereplésüket, ahol az előző állomáshelyükön abbahagyták, mi több, a korosztályukban idehaza végérvényesen a legjobbak közé kerültek. A versenyszezonjuk általában áprilistól októberig tart, igaz, a koronavírus-járvány a tavalyi és az idei évad programját több helyen átírta. Merényi Réka Panna Hermione, az ifjúsági korcsoportnak „búcsút intett” Naményi Panna Miniatűr, míg Nyári Zsuzsanna a nemrég kapott új hátasával az elmúlt években pompás mutatókkal hívta fel magára a figyelmet. A bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon megtartott országos bajnokságokon – egyéniben és csapatban – rendre dobogósok, ám más hazai és nemzetközi minősítő erőpróbán is ott vannak az eminensek között. Régóta dédelgetett vágyuk volt, hogy képviselhessék a magyar színeket egy rangos világeseményen, és az álom Merényi Réka Pannának a nyár végén valóra vált: a Kaposvárott megszerzett kvalifikáció után részt vehetett a svédországi ifjúsági kontinensvetélkedőn. Ott az első napja szenzációsan alakult, a rendkívül erős, hatvanhét sportolót felvonultató mezőnyben a tizenharmadik helyet foglalta el. Sajnos a tereplovaglásnál elpártolt mellőle a szerencse: a lova három akadálynál is megállt, így végül helyezetlenül zárta az első Európa-bajnokságát. Barátnője, a nemesvámosi színekben szereplő Alasztics-Nakagami Anna Norikó egyébiránt a 38. helyet szerezte meg. Mint megtudtuk: a veszprémiek a jövőben még több eseményen indulnának, ami nagyon komoly anyagi terhet róhat a családjaikra (az állattartás és a versenyeztetés bizony nem fillérekbe kerül), mert a hazai szövetség nem tudja támogatni őket.

Eggyé forrnak a lovakkal

A lovakat mindazonáltal folyamatosan képzik és terhelik, mert az esetükben fontos a jó erőnlét, aztán a kiegyensúlyozottság és a megbízhatóság. A lányok mindig gondoskodnak arról, hogy a kedvenceik jó formában legyenek, ennek érdekében hetente kétszer idomító-, míg egyszer ugróedzésük van. Szintén hetente kétszer vágtáznak velük, hétvégén pedig terepre viszik őket. Időnként különböző domborzati helyekre is mennek velük, hogy az ugráshoz és a vágtázáshoz elengedhetetlenül szükséges izomcsoportokat megdolgoztassák.

A mind erősebb felelősségtudattal rendelkező Merényi Réka Panna, Naményi Panna és Nyári Zsuzsanna rendkívül szorgalmas, Bándon érezhetően továbbfejlődtek. Ugyanakkor további tapasztalatokra van szükségük, mert a versenyzés nagyfokú koncentrációt igényel – mikor nemcsak az akadályokra kell figyelniük, hanem az állatokkal egymásra is. Annál ugyanis nincs számukra jobb és fel­emelőbb érzés, mikor a pályán szinte eggyé forrnak a hátasaikkal.

Király Ferenc