A világjárvány mint katalizátor

Több gazdasági szektort is megtépázott a világjárvány – egy közülük biztosan a turizmus, vendéglátás. A hónapokig tartó bezárások miatt rengeteg üzlet szűnt meg, ment csődbe, ettől függetlenül persze, mint minden válság, ez sem egyértelműen csak a vesztesekről szól. Sőt. Az ilyen jellegű extrém helyzetek gyakran katalizátorként működnek, hisz kikényszerítenek előremutató változásokat.

A legtöbb vendéglátós szeretne egyszer egy saját helyet, nem volt ezzel másként Dobos Márton sem, aki Londontól Budapesten át megjárt sok-sok nívós helyet, mígnem egy kvázi családi vállalkozás eredményeként cukrász feleségével és két másik családtag-üzlettárssal májusban megnyitották a Füge Fagyiudvar és Kávézót.

– A feleségem Veszprémben nőtt fel, a pandémia ideje alatt tettük át a székhelyünket ide a fővárosból, hisz itt van a család, a nagyszülők. Elkezdtem dolgozni itt egy étteremben, de a járványhelyzet miatt ez sajnos nem tartott sokáig. Mivel régóta szerettünk volna egy saját helyet, ahol a mi elképzeléseink szerint működnek a dolgok, elkezdtünk ebbe az irányba gondolkodni, de kezdetben egészen más elképzelésünk volt. Eleinte csak a fagyiszezonra koncentráltunk, ezért műhelyt kerestünk, ahol tudtunk volna fagyit gyártani. Meg is találtuk, majd a tulajdonossal beszélgetve jött a lehetőség, hogy akár állandó helyet is nyithatnánk. Tulajdonképpen nagyon szerencsés együttállása volt ez a csillagoknak – kezdte Dobos Márton.

Ahogy Marci elmondta, tudták, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket. Sok a bizonytalanság, mindenképpen kockázatos, hisz nincs tapasztalatuk, milyen a városban az ősz és a tél, a világjárvány újbóli felfutásával benne van a pakliban egy újabb bezárás is, de azt biztosan tudták tavasszal, hogy az emberek nagyon vágynak majd újra beülni helyekre, amikor megint lehetséges.

– Februárban kezdtük a munkálatokat, nem siettük el a nyitást, tudtuk, hogy van időnk. Mindenképpen minőségi kínálatot szerettünk volna nyújtani, és az első 2–2,5 hónap tapasztalata alapján úgy tűnik, jól döntöttünk. Sok a visszajáró vendég, többen mások ajánlásával érkeznek. Elsősorban a veszprémiekre támaszkodunk, de az augusztus eddig különösen a turistáké. Sok még a munka és a bizonytalanság, de úgy érzem, jó irányba megyünk, és az a tapasztalatunk, ha valaki jót és jól csinál, annak igenis van létjogosultsága – fogalmazott.

A veszprémi házaspár, Varga László és Varga-Dani Barbara neve évtizedek óta ismerősen csenghet a balatoni idegenforgalomban, vendéglátásban jártas emberek számára. A világjárvány a hotelszakmában dolgozó családfőt is újratervezésre késztette.

– Az egyre gyakoribbá vált frusztrált, feszült napok után a feleségem tette fel a kérdést, hogy mi az, amit úgy igazán szívesen csinálnék. Neki fogalmaztam meg a szakmában szerzett tapasztalatom, baráti kapcsolataim alapján a nemrég megszületett helyünk koncepcióját: falusi vendéglátás átlagon felüli minőségű étteremmel, delikát bolttal, környékbeli termelők alapanyagaival, termékeivel, lelassulással, nyugodt, ráérős étkezéssel. Ehhez már csak egy ingatlanos ismerősnek tett kölcsönös szívesség kellett, aminek köszönhetően rátaláltunk a Káli Gourmet Bistro és Delicatesse-re Köveskálon, ami teljesen megfelelt ennek a koncepciónak, ráadásul első látásra szerelem volt. Ezt követte némi alkudozás a tulajdonossal, de március közepére megállapodtunk, pünkösdkor pedig megnyitottunk – mesélte László.

Az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően rengeteg ismert vendéglátó-, gasztronómiai szakember van a közvetlen környezetében, az ő segítségükkel alakították ki a koncepciót, amelyben három vonalról inspirálódnak: a fine dining, a barbeque, illetve a falusi ízek, ételek a maguk egyszerűségével – ahogy mondja: mindenből kiveszik az esszenciát. Az étterem mellett egyébként két food truck és egy italos autó is tartozik a „kötelékbe”, az ételes autók a VeszprémFesten debütálnak mindjárt a világsztár, Tom Jones koncert VIP-szektorában. Azért amellett, hogy a pandémia tulajdonképpen álommegvalósításra késztette őket is, a nehézségeket is megtapasztalták, személyzetet nem volt könnyű találni – sok a pályaelhagyó.

– A hotelből, amit üzemeltettünk, több kollégám is átjött. De a szakácsokkal nehezebb a helyzet, közülük többen is elhelyezkedtek más területen, ahol megtapasztalták a szabad hétvégéket, ünnepnapokat, és nincs kedvük már visszajönni – legfeljebb időnként beugrósként, fizetéskiegészítésnek. Én szerencsére imádok főzni, teljesen kikapcsol, otthon is gyakran főzök, ez (is) a szakmám, szóval egyelőre többnyire családilag oldjuk meg a konyhát a feleségemmel és a nagylányunkkal – mesélte.

Természetesen igyekeznek B-tervvel is előállni, ha a pandémia miatt újra szükséges lesz. Mindenképpen egész évben nyitva tartó helyben gondolkodnak, beszélgetős estekkel, borvacsorákkal, akár „saját márkás” termékekkel, finomságokkal, de ki akarják használni a food truck adta lehetőségeket is.

A Cholnoky lakótelep képéhez évtizedek óta hozzátartozott a Lóczy Lajos utcai lapostetős kiskocsma. A világjárvány a sörözőket sem kímélte, úgyhogy két hónapja pizzéria nyílt a helyén. Mint ahogy Pintér Tamás, a Pizza Park vezetője elmondta: az ingatlan az, amiben lehetőséget látott, a Cholnokyn pedig hiánypótló volt egy minőségi pizzéria.

– Nyilván az eddigiekhez képest egy teljesen más közönséget céloztunk meg, de szerencsére nagyon jó visszajelzéseink vannak az elmúlt két hónap alapján. A környékbeliek felfedezték a helyet, örömmel jönnek családok, baráti társaságok, kutyasétáltatók, idősebbek, és szeretik ezt az „olasz vonalat” is az ételeinkben. Az étteremnyitást jelentősen nehezítette a pandémia, hisz a hivatalokban az ügyintézés gyakorlatilag csak online volt lehetséges, de szerencsére mindenhol nagyon segítőkészek voltak. Az üzlet nagy részét szétbontottuk, a felújítás legnagyobb részét pedig igyekeztünk saját kezűleg megoldani – mesélte.

A munkaerő-toborzással neki viszont szerencséje volt: az egész éves, bejelentett állás a szezonálisan működő helyekkel szemben igazi hívószó volt, ezért igazán jó kis csapat jött össze.

Kiss Nikolett