Hagyjuk jelen lenni az édesapákat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Jó alkalom az ünnep arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk az apák szerepét, feladatait, megnézzük, mit csinálnak másként, mint az anyukák, mennyiben változott hozzáállásuk a családi élethez.

Soós Andrea – Az apák örülnek, ha elismerik erőfeszítéseiket és támogatják őket abban, hogy a család aktív tagjai legyenek. Az apák napja kapcsán Szentes-Torkos Dóra pszichológussal beszélgettünk.

– Az apák szerepének vizsgálata viszonylag új területe a pszichológiának, korábban szinte kizárólag az anya-gyerek kapcsolatra fókuszáltak a szakértők. Mikor változott meg a helyzet?

– Nagyjából 20 éve vizsgálják, kutatják az apaságot és újabban nem anyai meg apai szerepekről, hanem szülőségről, szülővé válásról beszélünk. Az a szakmai álláspont, hogy az édesapák már a legkorábbi időszaktól ugyanúgy bekapcsolódhatnak a gyerekek életébe, mint az anyukák. Ráadásul nagyon izgalmas, hogy ugyanazokat a feladatokat egészen másként oldják meg és többek között ebben áll a hozzáadott értékük a gyerekneveléshez.

Milyen különbségekről van szó?

– Az apukák a gyermekek ellátása, a velük való játék, foglalkozás közben sokkal több mozgásos ingert adnak. Ők már az egészen korai időszakban határozottabban, bátrabban fogják meg a kicsiket, dögönyözik, feldobják a babákat, trambulinozni viszik a nagyobbakat, később ők tanítják meg biciklizni is a gyerekeket és így tovább. Tehát önállóságukban, magabiztosságukban, kompetenciaérzésükben erősíteni tudják őket.

A lányok életében az apának óriási a hatása a gyermekük későbbi kapcsolataira, az apán, az apaképen múlik, mennyire lesznek képesek érett, egyensúlyban lévő párkapcsolatot kialakítani. Az apa nélkül vagy megfelelő apai támogatás nélkül felnövő lányok korábban kezdik el a szexuális életet és alacsonyabb az érzelmi igényszintjük abban a tekintetben, hogy mit is várhatnak el, mit adhat nekik egy kapcsolat, tehát hamarabb belesodródnak méltatlan helyzetekbe.

Az édesanyák meseolvasáskor sokkal inkább ragaszkodnak a leírt szöveghez, az apák szabadabban mesélnek, ami serkenti a gyermekük kreativitását. Mindemellett nélkülözhetetlen a jelenlétük ahhoz, hogy a fiúgyerekek energiáit, impulzusait keretek közé szorítsák. Az apa jelenléte nélkül felnőtt fiúk körében jóval gyakoribb a bűnelkövető magatartás.

Valóban sok a különbség, elég, ha a közösségi oldalakon a következő címekkel felbukkanó fotópárokra gondolunk: 1. anya öltöztetett, 2. apa öltöztetett, vagy így nézek ki, amikor apa fésül meg, emígy pedig, amikor anya.

– Igen, viccesek ezek a fotók és humorosan éppen arról szólnak, hogy az apák beleviszik a vagányságot, a rugalmasságot a gondoskodásba is.

Sokat beszélünk csonka családokról, az apák hiányáról, sőt apa nélküli társadalomról. Mi változik ezen a területen?

– A válások száma valóban magas, de azt is látjuk, hogy az úgynevezett „Y generáció”, a 35–40-es korosztály férfi tagjai egyre inkább bekapcsolódnak, be szeretnének kapcsolódni a gyereknevelésbe. Akár elvált szülőként is aktív részesei kívánnak lenni a gyermekük életének. Sokkal inkább, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.

– Ez az, amit Léder László pszichológus apaforradalomnak hív?

– Igen, hazánkban ő ennek a területnek az első számú szakértője és egész pontosan „Csendes apaforradalom”-ról beszél.

– Mitől lesz egy férfiből jó apa?

– Léder László szerint nem kellenek ide bűvésztrükkök, hanem egyszerűen jelen kell lenni a gyermek életében. Éppen ez az, amit a jelenlegi apák a saját életükben sokszor nem tapasztaltak, mert vagy elvált szülők gyerekeként megszakadt az édesapjukkal a kapcsolat, vagy az volt a minta, hogy apa dolgozik, amikor pedig otthon van, a háttérben marad. Így a mai fiatal apák egyénileg próbálnak új mintákat kidolgozni arra, hogy hogyan tudnak hitelesen együtt lenni a gyerekekkel.

– Mi nők, hogyan tudjuk őket segíteni ebben?

– A nők fejében is ott él még az a szereposztás, hogy az ő dolguk a gyermeknevelés. Pedig – és ezt is kutatások igazolják – komoly stresszcsökkentő, egészségvédő tényező a férfiak számára, ha aktívan jelen vannak a családjuk mindennapi életében. Engedjük meg nekik, hogy ott legyenek, ne féljünk teret adni nekik.

– Ahogy idősödnek és felnőnek a gyerekek, mást várnak az apáktól?

– Fontos és Léder László mondja ezt is, hogy az apa csak „online üzemmódban” apa igazán, miközben sok apa még „offline üzemmódban” van, tehát nem tudja, hogy a gyerekének ki a legjobb barátja, hányas cipőt hord, mi foglalkoztatja, milyen is a világa. Ahhoz, hogy igazán kapcsolódni tudjanak, jelen kell lennie fia vagy lánya minden életszakaszában, tudnia kell, miben él a gyermeke a mindennapjaiban. Ez pedig bármely életkorra vonatkozik, akár a felnőttkorra is.

Milyen figyelmesség esne jól ön szerint az édesapáknak apák napjára?

– Tapasztalataim szerint annak örülnek, ha elismerik erőfeszítéseiket, és támogatják őket abban, hogy akár a gyermeknevelés, akár a család praktikus, érzelmi életének alakítása szempontjából is a család aktív tagjai legyenek. Adjuk ezt meg nekik mindennap és akkor nincs szükség apák napjára. Többek között ezzel hosszabb távon biztosítjuk a jövő generá­cióinak fizikai és mentális érését, fejlődését is.