Randi az erdőben, avagy vissza a természethez!

Mi lenne, ha csoki, virág vagy valami szívecskés kütyü helyett ezúttal lassítást, tudatos jelenlétet, a természettel történő valódi kapcsolódást adnál ajándékba Valentin-napra? A Slow Flow Walks megálmodója, Máthé Szabina, az erdőtündér Randi az erdőben címmel páros, Valentin-napi élménysétára invitál párokat a Gulya-dombra. A természet pedig ezúttal nem csupán egy szép hátteret ad a sétához, beszélgetéshez, hanem azt, hogy egy teljesen új szemszögből tudjunk kapcsolódni a természethez.Kiss Nikolett – Lassítás, odafigyelés, tudatos jelenlét – a rohanó, túl sok ingerrel, zavaró tényezővel, stresszel, idegeskedéssel, eltávolodással, elidegenedéssel teli világunkban nem véletlen, hogy pszichológiai irányzatok, önsegítő könyvek tucatjai foglalkoznak a fent említett fogalmakkal. A környezetünk, életterünk kizsákmányolása miatt annak védelme régóta nemcsak valami hangzatos szlogen, hanem a saját jövőnket is valóban fenyegető tényező. Az ember a természet, a természeti körforgás szerves része – még ha ezt hajlamosak is vagyunk elfelejteni. Az ökopszichológia tudománya pedig részben éppen arra az alaphipotézisre épül, hogy az emberi psziché jólléte, egészségi állapota és a természet jólléte, egészségi állapota összefüggésben vannak egymással. Mint ahogy az Ökopszichológia Intézet weboldala is megjegyzi: „az ember természettől való elidegenedése, a vele való természetes kötelék megszakadása kapcsolatba hozható a klímaválsággal, az ökológiai rendszerek összeomlásával, valamint az emberi psziché és az emberi társadalmak egyes zavaraival is. Ugyanakkor ennek a kapcsolatnak a helyreállítása mindkét irányban gyógyító hatással bírhat.”
Máthé Szabina turizmus-vendéglátást tanult az egyetemen, főleg a falusi és ökoturizmus érdekelte, valamint gyerekkora óta járta a természetet, mégis a saját egészségének megtartása vezette az ökopszichológia, illetve új hivatása (természetfacilitátor) irányába.
– Mindig is agyalós, túltervezős voltam, ezeknek pedig egy ponton fizikai tünetei is voltak. Ekkor kezdtem el foglalkozni a holisztikai szemlélettel, önismerettel, testtudatossággal, illetve elolvastam a Lassítás dicsérete című könyvet. Ahogy ez a sokféle tudás, tapasztalás beépült az életembe, ráébredtem, hogy tulajdonképpen ez egy rendszerként működik. Aztán 2019 őszén elindultam a híres zarándok­úton, az El Caminón, majd mindez összességében vezetett az Ökopszichológiai Intézet természetkapcsolat-facilitátor képzéséhez – avatott be a kezdetekbe Szabina. Ezáltal pedig egy olyan módszertant is kapott a kezébe, amellyel ezeket az ismereteket át is tudja adni.
Ennek eszközei többek között ezek a tematikus séták – most épp a Valentin-napi. Nem hagyományos sétákat kell elképzelni, ahol mondjuk a kilátókat, egyéb érdekességeket veszik számba, itt többnyire csendben haladnak, az „itt és most”-ban létet, a tudatos jelenlétet gyakorolják élményalapú eszközökkel, gyakorlatokkal. Illetve megjelennek a természetismeretre épülő eszközök, információk is, amelyek segítségével érzékelhetjük, hogy a természet egy élő rendszer, amelynek mi is a részesei vagyunk. A jelenlegi vírushelyzet számos hátránya mellett az például előny, hogy nincs más programlehetőség, egyre többen jöttek rá, hogy ki kell menni a természetbe, és „újrakapcsolódni” azzal.
– A sétáimon mindig van egy fókusz, hogy mikor, melyik érzékszervre kell figyelni. Például megállunk egy területen, ki kell választani egy fát, közel menni hozzá, megfigyelni a részleteit, úgy, ahogy eddig még nagy valószínűséggel nem tettük. Aztán utána ugyanezzel a kíváncsisággal, rácsodálkozással kell a társunkat is megfigyelni, ami gyakran nem is egyszerű feladat, pláne, ha valaki hosszabb ideje együtt van a másikkal. S bár ez nyilván nem egy terápia, azért szoktak feljönni önismereti témák – mesélte Szabina.
A Valentin-napi séta tehát kiváló alkalmat ad minőségi időtöltésre, arra, hogy más szemszögből tekintsünk arra az emberre, akit már megszoktunk. De természetesen a friss kapcsolatban lévőknek is izgalmas utazás lehet ez a több mint kétórás séta. A most hétvégi séta mellett februárban még téltemető-tavaszváró tematikájú gyaloglásra lehet jelentkezni, de a természeti ritmusok mellett a különleges világnapok alkalmából is szervez programokat Szabina.