A sikerhez jó csapat kell

Decemberben vette át kinevezését prof. dr. Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől a Veszprém megyei kórház vezetésére, így dr. Töreki-Vörös Ibolya vezeti a Csolnoky kórházat január 4. óta. Miként fogadta az új kihívást a világjárvány közepén, mit gondol a koronavírus elleni vakcináról és mivel foglalkozik kevés szabadidejében? Ezekről beszélgettünk a megyei kórház új főigazgatójával.

EN Dr. Töreki-Vörös Ibolya a felkérést követő első meglepetés után nagy megtiszteltetésnek érezte a megbízatást, mert a Csolnoky Ferenc megyei kórházra mindig nagy hagyományokkal bíró, sok ember életét megváltoztató és segítő intézményként gondolt, így a vezetése izgalmas és sokrétű szakmai kihívást jelent számára. A magyar egészségügy átalakulóban van, így nem csupán orvosszakmai szempontból jelentkeznek az új kihívások, hanem egy ilyen nagy intézmény folyamatos üzemszerű működtetése is komoly feladat elé állítja a kórházi főigazgatót.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya a Pápai Gróf Esterházy kórház vezetői pozíciójából érkezett Veszprémbe. – Pápa volt az első munkahelyem, a helyzetem különlegessége pedig, hogy a szakmai pályám, a szakorvosi karrierem kiteljesedése összefonódott a pápai kórház életével. Boldog vagyok, hogy sok olyan beruházást sikerült ott megvalósítani, amivel gazdagodhatott a kórház. Ha valaki évtizedeket tölt el egy ilyen intézmény falai között és később lehetőséget kap, hogy ugyanott vezetőként is kipróbálhassa magát, az az egész életére hatással lesz. Éppen ezért nem volt könnyű a távozásom, de megtiszteltetésnek éltem meg – mondta a főigazgató.

Vallja, hogy szakmai sikereket nem lehet egyedül elérni, kell hozzá egy jó csapat, amelynek egyaránt tagja a beteget elsőként fogadó munkatárs, az elhelyezkedést segítő kolléga, az ápoló és a tényleges gyógyítást végző szakorvos is. A komfortos körülmények kialakításának megélése is hozzátartozik egy jól működő kórház életéhez. – Szerencsés vagyok, mert a pápai kórházban jól képzett, empátiás készséggel, kellő szakmai alázattal bíró munkatársakkal dolgozhattam az ellátás minden szintjén. A sikerek, amiket elértünk, mindannyiunk eredménye. Ugyanezt tapasztalom a megyei kórházban is, amennyire az elmúlt hetekben sikerült megismernem. Bár eddig is magas színvonalon folytatták az ellátást és működést, de a jónál is lehet mindig jobbnak lenni. A megújuló egészségügyben a szakmai közösségek munkáját szeretném még jobban segíteni, ezért közös gondolkodásra hívom őket, hogy együtt megfogalmazva a problémákat és a megoldásokat még jobbá váljunk – beszélt a tervekről dr. Töreki-Vörös Ibolya. – Fontos, hogy a kollégák minden megmozdulásukkal éreztessék, hogy a betegek egészségéért és védelmükben tesszünk mindent. Ha ezt strukturális fejlesztésekkel is kiegészíthetjük, amit a megújuló egészségügy hoz magával, akkor minden célt el fogunk érni. Én értük vagyok, ők pedig a betegért – foglalta össze a sikeres működés kulcsát a főigazgató.

A járványügyi helyzet miatt nem tudta a kórházi grémium előtt köszönteni a dolgozókat, de a gyógyító osztályokat járva, személyesen keresi fel a szakterületeket, az ott dolgozók pedig így rögtön elmondhatják az ötleteiket. – Kíváncsiak vagyunk egymásra és a másik ötleteire – ez az alapja az együttműködésnek és az ellátás minőségének emelésének. A területek komplex megismerése után tudom majd, hogy hol szükséges a beavatkozás. Lesznek olyan változtatások, amelyek esetlegesen nem tetszenek mindenkinek, de el kell fogadni, hogy ez viszi előre az intézményt. Fontos megérteni, hogy ha célokat tűzünk ki, azok elérése néha áldozatokkal is jár – mondta a főigazgató.

A koronavírus-járványra kitérve dr. Töreki-Vörös Ibolya elmondta, a kórházak életében különleges helyzet áll fenn, azonban az orvosok esetében nem szokatlan, hogy váratlan helyzetekben kell az emberi életek védelmében dolgozni – és a vírushelyzet is ilyen állapot. – Nem számítottunk arra, hogy ennyire átalakítja a hétköznapjainkat, ilyen hangsúlyosan jelenik meg a mindennapok betegellátásában a koronavírus. Az átlagoshoz képest nagy és hosszú ideje fennálló terhelésről beszélünk, mely nagyon megterheli a kollégákat. Arra esküdtünk fel, hogy minden körülmények között gyógyítani fogunk, ez az eskü pedig kötelez bennünket. A legfontosabb, hogy megelőzzük a bajt, kellő odafigyeléssel védekezzünk – magam is ezt vallom és erre ösztönzöm a környezetemet is. Tegyünk meg mindent, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb fertőzöttel átessünk ezen az időszakon. Hiszek a védőoltásban, már beoltattam magam, mert felelősséggel tartozom a környezetem és a szeretteim iránt – mondja dr. Töreki-Vörös Ibolya.

A főigazgató számára fontos, hogy a munkán kívül is legyenek biztos pontok az ember életében, amelyek nem fontosabbak a hivatásánál, de segítik azt. Pápa és Veszprém közéletében gyakran megjelennek férjével (Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes – a szerk.), a protokolláris felkéréseknek szívesen tesznek eleget. – Mindketten azt valljuk, hogy a társadalmi szerepvállalás elengedhetetlen egy intézményvezető mindennapjaiban. Szeretünk színházba járni, szeretjük a kulturális közösségi életet, szerepet vállaltunk a helyi ügyekben Pápán, melynek szívesen teszek majd eleget Veszprémben is. Ez a szerepvállalás megnyilvánult sok veszprémi esetében is: segítségükkel támogatták a járvány elleni védekezést a kórházi dolgozók támogatásával, felajánlásokkal, akár saját maguk által készített maszkok segítségével. Ez is azt jelzi, hogy jó közösség van a városban és a kórházban, amelyhez jó tartozni. Férjemmel Pápán élünk, szeretünk túrázni a természetben télen is, tavasztól pedig biciklivel járjuk a környéket. Ezek segítenek kikapcsolódni, levezetni a héten felgyülemlett feszültségeket. Gyönyörködünk a természet változásában, közben pedig feltöltődünk a következő hét kihívásaira.