Új szerződést kötnek a bérlőkkel

2021. január 14. – A vásárcsarnok, illetve a mellette hetente kétszer helyet kapó iparcikk piac gyakran említésre került a veszprémiek körében az elmúlt év végén. Előbbi a tervezett felújítása, utóbbi az esetleges megszűnése miatt váltotta ki a helyiek aggodalmát.
Téves információ került ki egy belső egyeztetésről, miszerint az egyre égetőbb piaci parkolóhelyhiány miatt szeretnénk jelenlegi helyén megszüntetni a belvárosi iparcikk piacot. Ez erős visszhangot váltott ki december közepén, de sikerült rövid időn belül tisztázni az ügyet – tudtuk meg Köller Tamástól. A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ Zrt.) titkárságvezetője elmondta, január végén jár le az önkormányzattal kötött tízéves vagyonhasznosítási szerződésük, ez is közrejátszhatott abban, hogy a bérlők bizonytalannak érezték a jövőjüket.

Fotó: Cseh Zoltán

A koncessziós szerződés újragondolása már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, de a pandémiás helyzet felülírta a terveket, így várhatóan csak a januári közgyűlés dönthet az újabb tízéves koncesszióról. – Mivel hosszú távú együttműködésről van szó, pontosan ki kell dolgozni a fejlesztési terveket, a pénzügyi elszámolást, de nincs szó az iparcikk piac megszüntetéséről – hangsúlyozta Köller Tamás, hozzátéve, a változó gazdasági környezetben is biztosítani szeretnék a létesítmény-fenntartható működését szem előtt tartva a vásárcsarnok, valamint az iparcikk piac kereskedőinek érdekeit.
Korábban arról is volt szó, hogy 2021 elején rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a vásárcsarnokban, azonban a szerződéskötés csúszása miatt ezek nem kezdődtek el. – Amíg a VKSZ Zrt.-nek nincs aláírt szerződése, addig nem tudja elkezdeni a felújítást, hiszen annak megtérülését jelenleg nem tudja számszakilag mivel összevezetni. Ezzel együtt egyes bérlők beterveztek már kisebb felújításokat a saját egységeiken belül, ezért előfordulhat, hogy jelenleg kicsit foghíjasabb képet mutat a vásárcsarnok kinézete, de ez csak átmeneti, január közepére minden a régi lesz.
A kialakult helyzet miatt az elmúlt év végén lejáró szerződéseket egyelőre csak januárra hosszabbították meg a bérlőkkel, de amint létrejön a vagyonhasznosítási szerződés az önkormányzat és a VKSZ Zrt. között, a bérlőkkel is aláírják a hosszabb távú együttműködést. (Cseh Zoltán)