Nála a maximum a minimum

Két éve sincs, hogy életmódot váltott, mint értésünkre adta: akkor „definiálta” újra magát. A régóta fogyókúrázó, gyakran súlyproblémákkal küzdött Fejes Viktória abban az időszakban talált rá a hobbijára – és számára azóta akörül forog a világ. A kétszeres bajnok és kupagyőztes versenyző immár egyensúlyban van, tudja, hogy ez az ő útja.

Miközben a színpadon készült fényképeit nézegetem, s hallgatom a sport és a táplálkozás fontosságáról – így az izmok arányáról, illetve az egészséges étrendről –, hitetlenkedem, hogy már az ezredforduló előtt is gondja volt a testsúlyával. De hallgassuk csak a múltidézését! – Gyermekként is ducinak éreztem magam, ma is hallom a társak zrikáját: „Digi-dagi, daganat, kergeti a halakat” – meséli már mosolyogva az előző esztendőben előbb az IFBB szövetség testépítő és fitnesz Magyar Kupáján, majd az országos bajnokságán megkoronázott, két-két aranyérmet szerzett hölgy. – Mivel sosem tartottam magam vékonynak, tizenkét éves koromtól fogyókúráztam, közben voltam „zugevő”, sajnos illegális súlycsökkentő szerekhez is nyúltam, később vegetáriánus, majd vegán lettem, most pedig peszkovegetáriánus vagyok (…előbbinél az ételek növényi alapanyagokból készülnek, utóbbinál húst nem fogyasztanak, halat ellenben igen – a szerző). Mikor az ember izmokat álmodik a testére, jófajta ételekre van szüksége. Mostanra egyensúlyba kerültem, köszönhetően annak, hogy pár éve elkezdtem edzeni és azóta egészségesen is étkezem. Sosem próbáltam megváltani a világot, ám azzal idejekorán szembesültem, hogy a sikerhez, a sportos-formás alkathoz elhatározás, hit és akarat szükségeltetik.


Tisztában volt azzal, hogy aki testileg és lelkileg fitt, aki tudja, hogy minden nap miért kel fel, vannak álmai és céljai, az tesz is érte. Először könnyednek és magabiztosnak érezte magát, aztán néhány hónap múlva már nem csak arról volt szó, hogy jól szeretne kinézni. Ötvennyolc kilóról negyvenötre fogyott le. Megjegyezte: a teste a tudatos munka mellett viszonylag gyorsan alakult át, az új ingerekre inkább az agya és a lelke reagált lassabban. Az egyik veszprémi kondicionáló terembe járva figyelt fel a falakon lévő sportolónők posztereire, amik a világhálókra feltöltött videókkal „karöltve” újabb inspirációt szolgáltattak neki. Személyi edzője lett, az építkezés Szanyi-Nagy Csaba irányítása mellett kezdődött el, akivel pompás alapokat sikerült lerakniuk. Élvezte a közös munkát, noha egykoron ő is azon nők táborát erősítette, akik ódzkodtak a súlyzóktól, mondván, nem akarnak kétajtós szekrények lenni. Aztán tudatára ébredt annak, hogy a muszklik nem jönnek csak úgy egyik pillanatról a másikra. A szisztematikusan felépített, a terhelést fokozatosan emelő foglalkozásaiknak hála, a testén oda kerültek az izmok, ahová előzetesen tervezték.


– Mikor beértem a konditerembe, mindig tudtam, hogy jó helyen és remek társaságban vagyok – folytatta visszaemlékezését. – Amire hajdanán vágytam, azt akkorra megkaptam. Általában boldogan néztem a tükörbe, nem érdekelt, hogy a külsőm másnak tetszik-e. Ugyanis ahogy elkezdtem változni, sok negatív kritikát is kaptam – főként a gyengébbik nem tagjaitól –, de hamar kirajzolódott előttem, hogy ki az, aki valóban aggódik értem, s ki az, akiből csak a sértettség, vagy a rosszindulat beszél. Az egészséges életmód, a szép test a legtöbbünk számára fontos cél, törekszünk hát arra, hogy minél jobban nézzünk ki. Addigra a testépítés átszőtte a mindennapjaimat, így még nagyobb lendülettel jártam az utamat. Nem adtam fel, jóllehet sokan kérték, hogy hagyjam abba a felkészülést. Ha lekövéreznek, az jobban fájt volna. Közben sok ruhát vásároltam, hiszen ahogy az ember kívülről és belülről átalakul, azt a formát – és persze büszkeséget – a ruhatárával is ki akarja fejezni.
A sportolónő 2020. elején még több munkára és még szigorúbb diétára fogta magát, tudniillik a tréningjei során azzal szembesült, hogy valami még hiányzik az életéből. Ez pedig a viadalokkal járó kihívás volt. Rávette magát, hogy versenykörülmények között is mutassa meg magát. Ezen seregszemléken a bikini fitnesz a legkönnyebb, egyúttal a legnőiesebb osztály, az indulók két fordulóban méretik meg magukat. A hangsúly az izmok arányán van, de a bírák a színpadi megjelenést is figyelembe veszik, nézik, hogy az indulók miként teljesítenek a különböző pózok bemutatása közben. Mint megtudtuk: a keskeny csípő, a széles váll és a felsőtestnél hosszabb láb sosem hátrány. Az első IFBB (az egyetlen szövetség, ahol a résztvevők doppingvizsgálaton vesznek részt) esemény egybeesett az édesanyja születésnapjával, akit ezen alkalomból az MK masters bikini, illetve felnőtt bikini fitnesz kategória első helyével ajándékozott meg. Ősszel pedig – az immáron „szokásos” 47-48 kilós versenysúlyával – megnyerte a hazai bajnokság imént említett két számát is. Bár a gyakorlásai zömét a királynék városában végzi, a Kiss Virág Team tagjaként hetente egyszer Budapesten van jelenése. Hazánk egy fitnesz nagykövete egyébiránt megtanította profin pózolni, azóta is inspirálja, neki is köszönhető, hogy egy ideje – a szakmában komoly hírnevet szerzett, szintén fővárosi illetőségű – Berkes László és Berkes-Vasvári Nikolett felel az edzései minőségéért, náluk hetente többször is tiszteletét teszi. A szakmai páros jelenléte olyannyira motiváló, hogy a Veszprém és a Balaton-part között ingázó hölgy a „magányos” foglalkozásain is odateszi magát (a szinten tartáshoz a szigorú járványhelyzetben természetesen elengedhetetlen volt a sportolói kiskönyv és a versenyzői engedély). Az év elejétől ismét elkezdte a felkészülést az idei szezonra, amely – ha a járványhelyzet engedi – külföldi rendezvényeket is tartogathat. – Harminchat éves vagyok. Addig szeretném űzni a testépítést, ameddig csak lehet, igaz, továbbra sem tartom magam magamutogatónak. Tavaly húsz és negyven éves is volt mellettem a színpadon, ez is bizonyítja, hogy sosem késő elkezdeni. Örömteli, hogy a legtöbbjük rutinosabb volt nálam, mégis sikerült legyőznöm őket.


Ám Fejes Viktória nem csak a sportsikerei okán boldog – a beszélgetésünk végén megfogalmazott gondolatai arra is engedtek következtetni, hogy a konditermeken túl is van élet. – A régi külsőm nyomasztott, amióta átalakultam, derűsebbnek és felszabadultabbnak érzem magam. Újra vidám és kiegyensúlyozott vagyok, az életmódváltozással az akadályokat is könnyebben veszem. Egy-két kimerítő edzés után azért megkérdem magamtól: „tényleg ez kellett neked?!”. Ilyenkor mindig ráeszmélek, hogy erre vágytam, végre rendszer van az életemben, amikhez igazodnom kell. (Király Ferenc)