Horgászat mint folyamatos kihívás

A Balaton számos szépséget, meglepetést és rejtett kincset tartogat mindenki számára. A Peca-Kunyhó horgászegyesület vezetői tanácsadással segítik tagtársaikat, hogy a pecásoknak a vízparton már csak a lényegre, a horgászatra kelljen koncentrálniuk. A klubnál emellett fontosnak tartják, hogy a „régi motorosok”, a tapasztalt, sokat megélt horgászok a tudásukat s valahol ebbéli szenvedélyüket átadják a fiatalabb sporttársaknak, illetve a jövő nemzedékének.

A Peca-Kunyhó név ismerősen cseng a környékbeli sportbarátok körében, lévén, a kereskedés bemutatja mindazt, amire a modern kor igényei szerint egy horgásznak szüksége lehet. Egyetlen technika szerelmesét sem hanyagolják el, temérdek termékkel járulnak hozzá a különböző módszerek hatékony és szórakoztató megvalósításához. Mindenkit várnak, aki már leg­alább egyszer járt valamely vízparton, és persze azokat is, akik csak ezután mennek majd – s nem csupán az üzletbe, hanem a sportkörbe is. Mivel komolyan veszik a szakmát, elkötelezettek a horgászat és a kiváló felszerelések iránt. Azért fáradoznak, hogy mindenki örömét lelje a „botlógatásban”, így aztán azon is vannak, hogy a legkülönfélébb horgászkérdésekben is segíteni tudjanak. Ez nem esik nehezükre, hiszen ők csak tudják, miszerint a pecázás az egyik legjobb hobbi: épít, kikapcsol és fejlődik benne az ember, nem utolsósorban közel kerül ahhoz, ami a mai világban igazán fontos, a természethez. Fekete Norbert, az üzlet tulajdonosa, az egyesület elöljárója tisztában van azzal, hogy a náluk felmerült kérdések megválaszolása a vevőkapcsolat része, ebből kifolyólag a munkájuk fókuszában a segítőkészség áll. Mindnyájan aktívan horgásznak, így számukra megerősítést jelentenek a pozitív visszajelzések, a fogásokról küldött fényképfelvételek.

Több mint ötszáz tag

A Peca-Kunyhó Horgász­egyesület tizenkét éve alakult meg, leginkább annak okán, hogy tagjai érdekeit képviselje, illetve, hogy magát a horgászsportot népszerűsítse és fejlessze. Jelenleg a Bakony–Balaton Horgászszövetség égisze alatt működnek, a létszámuk pedig az idő múlásával megháromszorozódott, immár fél­ezernél is több tagot számlálnak – akik zömében veszprémiek vagy a megyeszékhelyünk vonzáskörzetében élnek. Vízparti székhellyel vagy kezelésükben lévő tóval nem rendelkeznek, ha úgy tetszik: a tagok maguknak biztosítják a kikapcsolódás és a pihenés feltételeit. Nekik rendszeresen nyílik lehetőségük a horgászattal összefüggő szakismereteik gyarapítására. Korábban tető alá hoztak felkészítő rendezvénysorozatot is, amire a legigényesebb pecások is felkapták a fejüket. Ezen közönségtalálkozókkal egybekötött bemutatókra neves szaktekintélyek érkeztek, akik az érdeklődőket beavatták a szakma rejtelmeibe. A klub céljai között érdemes megemlíteni a horgászoknak a társadalom, a horgászerkölcs szabályainak tiszteletben tartására, a természet szeretetére és védelmére való nevelését, valamint a sporthorgászat régi vívmányainak megőrzését. Tevékenységük kiemelt része a tagsághoz közeli fiatalok körében a sporthorgászat népszerűsítése és a tudatos, természetközpontú szemlélet terjesztése és gyakorlása. Korábbi gyermektáboraikat a Magyar Országos Horgász Szövetség is támogatta. Mint megtudtuk: általában a magyar tengert részesítik előnyben, rendszerint a különböző programjaikat is ide „költöztették”, ahol világeseményeken részt vett sztárhorgászok és ismert közéleti személyiségek is tiszteletüket tették. A koronavírus-járvány miatt ezen eseményekről az elmúlt majd’ másfél évben le kellett mondaniuk, ugyanakkor Fekete Norberték fejében már körvonalazódnak a jövőre vonatkozó tervek és elképzelések.

Felkarolják a fiatalokat

Már alig várják, hogy vége legyen a pandémiának, mert a nevelésre, az oktatásra, a képességfejlesztésre, a gyermek- és ifjúsági táborok szervezésére, a fiatalok nevelésére, a bennünket körülvevő természet és környezet megismerésére, megóvására és tiszteletére, a megszerzett képességek fejlesztésére és a tudásanyag bővítésére mindig gondot fordítottak. A fiatalokat később is elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében ismertetnék meg a horgászat alapjaival, az ilyen összejöveteleken a gyerekek mindennap elsajátíthatnak valamit a pecázás tudományából. Nagyon fontosnak tartják a fiatalok horgászatba történő bevonását, emiatt a programjaikon megtanítanák őket az alapvető dolgokra is. A halbiológiától a természetvédelmen át a hallal történő kíméletes bánásmódig sok mindent átvennének velük – versenyhorgászok segítségével bővíthetnék a tudásukat, gyarapíthatnák a szakismeretüket. Ilyenformán sok apróságot felfedezhetnek, a horgászattal kapcsolatos halismerettől kezdve az etetőanyag-keverést és annak felhasználását is. Egyszóval, a jövőben is próbálják velük megszerettetni a horgászatot, s egyszerűen azt, hogy jó levegőn, napfényben, egészséges környezetben, ráadásul hasznosan is tölthetik a szabadidejüket. Természetesen tisztában vannak azzal, hogy a gyerekeket manapság nem könnyű elvonni a számítógépek és az okostelefonok elől, de minden erejükkel azon vannak, hogy virtuális élmények helyett valódiakat adjanak nekik.

Értéknyújtás

Az üzletben arra törekednek, hogy a vevőik megelégedettséggel távozzanak tőlük (a kezdő, a haladó és a profi horgászok igényeit is kielégítik), akik az eredményes horgászataik után remélhetőleg bizalommal térnek vissza hozzájuk. Sok energiát fektetnek abba, hogy szakmailag átlássák és a vásárlóik számára emészthetővé tegyék a kínálatot, miközben azzal is tisztában vannak, hogy a felszerelés önmagában mit sem ér. Ezért mindig szívesen adnak tanácsot vagy beszélnek a tapasztalataikról. Ezt hívhatjuk egyfajta értéknyújtásnak – legyen az szakmai ajánlás, utánajárás, továbbá segítség a döntéshozatalban – vagy egyszerűen személyes odafigyelésnek.

A Balaton számos szépséget, meglepetést és rejtett kincset tartogat mindenki számára, a vize pedig a horgászok paradicsomává vált. A rejtett zugok, a hangulatos nádasok és a kis öblök a magányos időtöltést előnyben részesítők számára ideális körülményeket nyújtanak. Fekete Norberték vallják, az itteni horgászat egyedülálló élmény, csodálatos a környezet, míg a halfajok gazdagsága minden igényt kielégít (egyébiránt több mint ötvenféle halfaj várja, hogy horogra akadjon). Vagyis, remek választás a szabadidősport eltöltésére. Azonban a Peca-Kunyhó Horgászegyesület tagjai másutt is szívesen hódolnak a szenvedélyüknek – lévén, a horgászat folyamatos kihívás elé állítja őket. Mert minden egyes pecázást próbatételnek tartanak, amikor csak csend és nyugalom veszi körül őket. Az élmény pedig akkor is megmarad, ha a halakat utóbb visszaengedik a tavak vizébe. Ezért is jó közéjük, a klub soraiba tartozni…

Király Ferenc