Munkahelyi zaklatás: etikai kódex a megelőzéshez

Olyan környezetben, ahol a munkatársakat a munkahelyi zaklatás bármilyen formája érinti, nemcsak az egyén szenved, hanem a vállalatot is kár éri. A zaklatás objektíven meghatározható cselekmény, független az elszenvedő „egyéni érzékenységétől”, de még az elkövető szándékossága sem szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen.

Egy munkahely sikeres működésének egyik, ha nem legfontosabb kulcsa, hogy munkatársai olyan környezetben dolgozzanak, amelyben a tudásuk, teljesítőképességük legjavát tudják nyújtani. Ez nemcsak a megfelelő eszközöket, hatékony struktúrát, jól működő kommunikációs csatornákat, megfelelő javadalmazást stb. jelenti, hanem azt is, hogy a szervezetben együtt dolgozók kölcsönösen és maradéktalanul tiszteletben tartsák egymás emberi méltóságát.

Bárhol előfordulhat

Rádi Lujza HR-tanácsadó, közgazdász rámutatott, olyan környezetben, ahol a kollégákat a zaklatás bármilyen formája érinti, nemcsak az egyén szenved, hanem a munkahelyet is kár éri. Zaklatás esete a vállalat méretétől, tevékenységi körétől, a dolgozók demográfiai összetételétől függetlenül bárhol előfordulhat. Objektíven meghatározható cselekmény, független az elszenvedő fél „egyéni érzékenységétől”, de még az elkövető szándékossága sem szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen. Nem menti az elkövetőt, hogy „ilyen a stílusom”, hogy „csak vicceltem, ő is nevetett”.

A munkáltató felelőssége

Amennyiben munkahelyén valakit zaklatás ér, úgy a felelősség minden esetben a munkáltatót terheli, akár alá-fölérendeltségi viszonyban, akár kollégák között történt az. Érintheti a szervezet jelenlegi vagy leendő alkalmazottait, de ügyfelet, tanítványt stb is. A meghatározása szerint olyan, „az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek védett tulajdonságával függ össze, és célja az áldozattal szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő, támadó környezet kialakítása”. A védett tulajdonság lehet a nemi, faji hovatartozás, bőrszín, fogyatékosság, vallási vagy világnézeti meg­győződés, politikai vélemény, családi állapot, anyaság, terhesség, szexuális irányultság, nemi identitás, életkor stb. Zaklatásnak minősül a másik személy ezen tulajdonságain való élcelődés, gúny, durva tréfa, kirekesztés, de a megalázás lehet akár fizikai természetű is.

Nem csak alá-fölérendeltségi viszonyból ered

Napjainkban egyre nagyobb nyilvánosságot kap a zaklatás egyik speciális formája, a szexuális zaklatás, ahol az emberi méltóságot sértő magatartás szexuális jelleget ölt. Megvalósulása jellemzően mások kizárásával, négyszemközt történik. Rádi Lujza fontosnak tartja kiemelni, hogy ez esetben nem csak fizikai zaklatásról beszélhetünk. Szexuális zaklatás az is, ha valaki szexuális tartalmú képeket, üzeneteket kap, ha munkahelyi előnyöket ígérnek szexuális szolgáltatásért, ha zavarba hozó fizikai kontaktusra vagy „pusztán” félreérthető gesztusokra, megjegyzésekre, célzásokra kerül sor. Legtöbbször alá-fölérendeltségi viszonyra gondolunk, ahol az áldozatok nők, az elkövetők férfiak, de munkatársi viszonyban, férfiakat vagy azonos neműeket érintve is történhet.

Etikai kódex a megelőzéshez

A HR-tanácsadó hangsúlyozta, hogy a munkáltatónak mindent meg kell tennie azért, hogy munkavállalóit ne érhesse zaklatás. A megelőzéshez jó eszköz a témát is érintő etikai kódex kidolgozása, vezetők és a dolgozók számára „érzékenyítő” képzések szervezése. Biztosítani kell a lehetőséget, hogy az áldozat független, általános bizalmat élvező, a jogsértést felismerő személyhez fordulhasson, ne kelljen elhallgatástól, esetleg megtorlástól tartania azért, mert bejelenti a zaklatást. Nagyobb vállalatoknál ezt támogathatja olyan felület üzemeltetése, ahol a bejelentés megfelelően dokumentálható, hozzá kapcsolódóan pedig standardizált kivizsgálási folyamat indul el. Ez utóbbiban nagy szerepet kap a vállalat HR szervezete, valamint a munkavállalói érdekképviseletek is. Rádi Lujza több évtized szakmai tapasztalatával a háta mögött azt tartja a legfontosabbnak, hogy senki ne hagyja, hogy sérelem érje, emeljen szót a zaklatás ellen. Fontos, hogy munkvállalóként a felettese, munkatársa zaklató magatartását haladéktalanul jelezze a munkáltatói jogkör gya­korlójának vagy forduljon az az alapvető jogok biztosához!

MW/Szabó Csilla