Középpontban a fiatalok

Főként a városunkban élő fiatalokról és közösségeikről gondoskodik a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány, ami a megalakulásától számos program megvalósulásához járult hozzá. A kiemelkedően közhasznú szervezet költségvetési támogatásban részesül, amit az alapító önkormányzat bocsát a rendelkezésére a feladataik ellátására. Azon vannak, hogy a felnövekvő generáció minél jobban kiteljesedjen – ennek érdekében különböző pályázatokat írnak ki.

A közalapítvány a kilencvenes években azon elképzelés mentén jött létre, hogy a veszprémi fiatalokat – elsősorban a 12–29 év közötti korosztályra fókuszálva –, a közösségeiket, az egyéni és társas kezdeményezéseiket segítse, lehetőséget adjon egyéni és közös érdekeik, szándékaik kifejezésére, önmegvalósításuk gyakorlására. Ilyenformán mindig hozzájárultak ahhoz, hogy az alapító helyi önkormányzat gondoskodása az itteni tizen- és huszonévesekről minél jobban elterjedtté és sokrétűvé váljon. Az alapító egyébiránt az ifjúság élethelyzetével és annak alakulásával kapcsolatos felelősségének kinyilvánításaként hozta létre a közalapítványt, hogy a felnövekvő generációkat folyamatosan pártfogolja.

Politikamentes kezdeményezés

– Ha nem csal az emlékezetem, egykoron Katanics Sándor vetette fel annak gondolatát, hogy mifelénk is legyen egy civil hátterű szervezet, amin keresztül a város gondot fordíthat a gyermek- és ifjúságvédelemre, azok érdekképviseletére, továbbá kulturális tevékenységekre. Az önkormányzati képviselő volt az alapítvány kuratóriumának első elnöke, majd ezen tisztségben 2002-ben én váltottam. Az­óta is a fiatalok helyzetének segítése, szabadidejük eltöltési feltételeinek javítása, érdekükben a cselekvők együttműködésének pártolása, a helyzetükre vonatkozó információcsere biztosítása motivált bennünket – mondta Zeitler Gusztáv, aki hozzátette: a működésük akkor úgy nézett ki, hogy a közgyűlés olyan kurátorokat jelölt ki, akiknek volt rálátásuk a fiatalokat érintő területekre, majd a város költségvetésének elfogadása után a közalapítvány rendelkezésére bocsátott különböző nagyságú összegeket. Vagyis költségvetési támogatásban részesültek, amit az alapító bocsátott a rendelkezésükre. Az így kapott támogatásból – pályázatok keretében – segítették rendezvények, táborok, képzések létrejöttét, ifjúsági társulások működését és eszközbeszerzését, ám mint megtudtuk: címkézett támogatásaik is vannak. A közalapítvány politikamentes társadalmi, közösségi kezdeményezés, közvetlen politikai tevékenységet sosem folytatott és nem támogatott.

– A koronavírus-járvány előtt az alapító több egyetemistának biztosított általunk ösztöndíjat, s rendre a kuratóriumunk döntött arról, hogy a kiemelkedő tanulmányi, művészeti, közösségi és sporteredményeket elért hallgatók közül ki részesüljön támogatásban. Néhány éve működött az úgynevezett babaváró programunk, aminek révén ajándékcsomagot kaptak azon fia­tal helyi családok, ahol gyermek született. A pandémia óta hovatovább üresjáratban vagyunk, pedig korábban, ahogy az önkormányzat, úgy a polgármester is pozitívan állt a vállalásainkhoz. Két éve tízmillió forintból gazdálkodtunk, amiből kétmillió forint értékben nyújthattunk finanszírozást – pályázatok útján – ifjúsági és civil szervezeteknek, a fennmaradó rész pedig célzott támogatás volt – közölte Zeitler Gusztáv.

Megmozgatták a fiatalokat

A közalapítvány az elmúlt években is sok pályázatot írt ki. Volt, hogy megrendezésre kerülő képzésekhez, eseményekhez és működéshez igényelhetően, mikor is ifjúsági szervezetek, közösségek, diákönkormányzatok (a lényeg, hogy azokat 12–29 évesek hozzák létre és/vagy működtessék), illetve bizonyos kategóriák esetén közművelődési és szociális intézmények és társadalmi szervezetek jelentkezését is várták. Ezen esetben olyan, a pályázó szervezetek által megvalósítandó képzések mellé álltak, amiken az ifjúsági egyesületek vezetői és tagjai vettek részt. Az unió ifjúságpolitikai irányvonalával összhangban kiemelten támogatták azon képzési programokat, amik célja az állampolgári és a demokráciára nevelés volt. Olyan projektek megszületését karolták fel, amik nagy számban mozgatták meg a helyi fiatalokat. Azok a tervek részesültek előnyben, amik több ifjúsági csoport vagy diákönkormányzat közös munkájaként valósult meg. Egy másik tenderük a fiatalokat, a közösségeiket, az egyéni és társas kezdeményezéseiket támogatta, lehetőséget adott egyéni és közös érdekeik, szándékaik kifejezésére, önmegvalósításuk gyakorlására és kompetenciafejlesztésre. Itt veszprémi székhelyű, illetve városunkban tag- vagy fiókszervezettel működő alapítványokat, egyesületeket és civil szervezeteket segítettek. Olyan eseményeket támogattak, amik Veszprémben valósultak meg, s az előkészítésükben és a létrejöttükben az érintett korosztály aktívan részt vett. Célja a közösségfejlesztés, az oktatás, a nevelés és az informális tanulás volt. Pályázni lehetett a tervezett program költségeinek részfinanszírozására (így többek között színpadbérlésre, fellépők díjára, marketing-, grafikai és nyomdai költségre). A közalapítvány bér jellegű kifizetést és nagy értékű tárgyieszköz-beszerzést nem támogatott.

Sokan pályáztak programokra

A kategóriáknál a táboroknak legalább ötnaposnak és húszfősnek kellett lenni. Egy megint másik pályázatukat (Vasúton Európában) a végzős középiskolások részére írták ki, Inter Rail-bérlet elnyerésére. Itt azok a veszprémi lakhellyel rendelkező és az adott tanévben itteni középiskolában érettségizettek pályázhattak, akik motivációs levelet írtak, ami tartalmazta az útitervüket és az utazással megvalósítandó célkitűzéseket. A pályázók vállalták, hogy az élményeikről terjedelmes, fényképes úti beszámolót készítenek. Előnyt élveztek azok, akik korábbi európai kulturális fővárost kerestek fel, illetve az iskolájukban közösségi munkát végeztek, és ezt az osztályfőnökük vagy a diákönkormányzat igazolta. Az elbírálásoknál előnyt élveztek azok a pályázók, akik az önkormányzat költségvetéséből közvetlenül vagy közvetetten nem részesültek. A közalapítvány a nyertes pályázókkal szerződést kötött, ami feltétele volt a támogatás igénybevételének.

– A közalapítványunk a tartós közérdekű céljának megfelelően működik, a fiataloknak szervezett tevékenységek és programok támogatásában jelentős szerepet vállalva. Az elmúlt években sokan éltek a pályázati lehetőségeinkkel, amiket zömmel iskolai csoportok és civil szervezetek vettek igénybe. Reméljük, hogy jövőre ismét megjelenhetnek a pályázataink, rendezvények, táborok és képzések támogatására – húzta alá a kuratóriumi elnök.

Király Ferenc