A magyarság és a kereszténység szétválaszthatatlan

Majdnem napra pontosan 25 évvel azután, hogy II. János Pál az akkor ezeréves Pannonhalmi Főapátságba látogatott, majd a győri ipari park területén misézett, ismét katolikus egyházfőt fogad Magyarország: Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálja. A katolikus egyház egyik legjelentősebb világeseménye az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdeti és ünnepli. A budapesti rendezvénysorozatra több százezer embert várnak a szervezők. A meghívott vendégek a világ minden tájáról érkeznek.

Néhány nap múlva, szeptember 5. és 12. között, 83 év elteltével másodszor rendezheti meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Magyarország. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a közös imádkozásokból, lelkigyakorlatokból, előadásokból, koncertekből és szentmisékből álló programsorozat utolsó napjára Ferenc pápa is ellátogat. Zsuffa Tünde, a rendezvény sajtófőnöke, aki a korábbi, 1938-as budapesti kongresszus eseményeit egy tízrészes hangjátékban dolgozta fel, azt mondja, óriási erők mozdulnak meg ilyenkor. A második világháború kirobbanása előtti évben tartott kongresszus zárónapján például félmillió ember hömpölygött a körmeneten a zuhogó esőben. Az idelátogató, Rómát képviselő Pacelli bíboros pedig – aki egy évvel később XII. Pius néven pápa lett – a várban a magyar szent koronát látva letérdelt, ezzel fejezve ki tiszteletét a magyar nép előtt. Ott értette meg ugyanis, hogy az ezer­éves magyarság és a kereszténység mennyire összetartozik, és példaként emelt minket a világ keresztényei elé – magyarázta. Zsuffa hozzátette, ma ugyanúgy megpróbáltatások sorát éljük, mint akkoriban, gondoljunk csak a globális járványra vagy az extrém ideológiákra, és ismét szükség van rá, hogy megmutassuk összetartozásunkat. Amikor az 1880-as években Franciaországban megrendezték az első kongresszust, az volt a célja, hogy megmutassa a katolikus egyház, illetve a hit erejét az ateizmussal szemben. Az üzenet azóta is ugyanaz: Jézus Krisztus létezik, itt van közöttünk, és az eucharisztia összeköt minket. Most, 2021-ben abban bízunk, hogy a szeptember 11-ei gyertyás körmenet, ami az Andrássy úton halad a másnapi zárómisének helyet adó Hősök terére, ugyanolyan erővel fog bírni, mint az 1938-as – hangsúlyozta.

 

Találkozz Jézussal Budapesten!

Zsuffa Tünde emlékeztetett, az egyes programokra való regisztráció már lezárult, az utolsó pillanatokban még jelentősen megemelve a várható résztvevők számát, de természetesen előzetes helyfoglalás nélkül is lehet jönni a szeptember 5-ei, Hősök terén tartandó nyitóünnepségre, a szeptember 11-ei Kossuth téri szentmisére vagy a vasárnapi Statio Orbis zárómisére, amit Ferenc pápa celebrál. Kiemelte, a résztvevők várható számát mutatja, hogy azután, hogy Erdő Péter bíboros  egy interjúban több mint 50 ezer regisztráltról beszélt, néhány nap alatt több tízezren jelentkeztek még a pápai misére. Telt házas az Ákos-koncerttel egybekötött szeptember 10-ei Forráspont Ifjúsági Est, ahol tízezer fiatal lesz a Papp László Sportarénában, de naponta ötezer ember ott lesz a hétfőtől péntekig tartó lelkigyakorlatokon is – jegyezte meg, majd hozzátette, külön öröm, hogy székelyek, csángók, felvidékiek, kárpátaljaiak, a diaszpóra magyarság is képviselteti magát az eseményen. A sajtófőnök szerint tehát nem volt hiábavaló, hogy a regisztrációs időszakban a kongresszus arcainak is tekinthető 12 hírnökkel járták az országot és lelkesítették az embereket. Kiemelte azt is, ahogy 1938-ban, úgy most is hihetetlen összefogással együtt dolgozott az egyház, az állam és a főváros a kongresszus megszervezésén, tehát az mondható, hogy ezen a héten Budapest biztosan a béke szigete lesz. Úgy fogalmazott, a magyarság és a kereszténység szétválaszthatatlan, ezt mutatjuk most meg a világnak.

MW/Wurmbrandt András