Öreg ember nem vén ember

Telt házas koncertek, önfeledt bulizás, változatos, izgalmas zenei kínálat, köztük egyetlen külföldi fellépőként a valószínűleg legenergikusabb, leglenyűgözőbb 81 éves muzsikus koncertje – címszavakban ennyit a múlt szombaton véget ért VeszprémFestről. De nézzük bővebben is.

Valljuk be, azért az elég kétesélyes – még ha világ­sztár is az ember –, hogy 80 felett milyen erejű, energiájú, minőségű koncertet lehet adni. Nem is csodálom, hogy maga Tom Jones is nevetve mesélte a Veszprém Aréna telt házas közönségének, hogy ő a legidősebb aktív énekes az Egyesült Királyságban, aki listavezető albummal rukkolt elő.

Tom Jones

A veszprémi koncerten egyébként ennek az új albumnak (Surrounded by Time) a dalai mellett az ismert nagy klasszikusok is felcsendültek, a Sex bomb, a Delilah, a Hat On, az If I Only Knew vagy a csodaszép, egyébként 1966-os Green, Green Grass of Home. Mindez önmagában is elég lenne, de Sir Tom Jones végtelenül szimpatikusan sztorizgatott, mesélt magyar vonatkozású történeteket, mint például, hogy élete első munkaadói magyarok voltak, de nem hagyta ki azt sem, hogy szereti a tokaji borokat. Egyáltalán nem mellesleg pedig szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy energikus, bomba hangú, magával ragadó személyiségű, alázatos, könnyed, kortalan ikon. Avagy, magyarra lefordítva, négy évvel a legutóbbi veszprémi fellépését követve ismét bebizonyította: öreg ember nem vén ember.

Cotton Club Singers

A fesztivál frenetikus hangulatáról a többi napon a História Kertben az LGT dalait játszó Zenevonat, a koncert fényét jelentősen emelő Dés Lászlóval vendégeskedő Jazz+Az, illetve Negyedszáz című jubileumi programjukkal a Cotton Club Singers gondoskodott a Mendels­sohn Kamarazenekar közreműködésében. A VeszprémFest Classicon a Cziffra György-emlékév keretében többek között Miklósa Erikát, Balázs Jánost és Tompos Kátyát is hallhatta a közönség.

Zenevonat

Kiss Nikolett