A hölgyek könnyebben veszik az akadályt

A jogosítvány megléte napjainkban szinte mindnyájunk számára alapvető tézis, a döntést könnyű meghozni, de a neheze csak aztán jön. A személy­autóra érvényes jogosítvány megszerzése három részből áll.

Ahhoz, hogy vezetői engedélyünk legyen, egy többlépcsős, időigényes folyamaton kell átesnünk, és mint Tárnai Balázstól, a Tárnai Autósiskola vezetőjétől megtudtuk: a kötelező óraszám – stressz vagy megfelelési kényszer miatt – nem mindenkinek elég. Elmondta, csak az mehet gyakorlati tanfolyamra, aki teljesítette az elmélethez tartozó KRESZ-vizsgát és részt vett elsősegély-oktatáson. Hogy a vizsga mekkora valós összeget jelent, az attól is függ, hogy a tanuló miként halad és milyen érzéke van a vezetéshez.

– A pandémia miatt másfél-két hónapot „álltak” az autósiskolák, a világhálón ugyan mentek tanfolyamok, ám a gyakorlati képzés kiesett. Kevés gépjárművezető-oktató van, ezért „feltorlódott” a vizsgázók száma, előfordul, hogy több hónap a várakozási idő – mondta Tárnai Balázs, akinek az édesapja is oktatott. – Alapesetben másfél-két hónap alatt megszerezhető a jogosítvány, aminek az ára folyamatosan emelkedik.

Az oktató úgy látja, a tanulónak főként a vezetéssel gyűlik meg a baja, az elméleti ismereteiket kevésbé tudják átültetni a gyakorlatba. Elsőre csak kétharmaduknak lesz jogosítványa. Általában a fiatalemberek veszik nehezebben az akadályokat, s nem a tudásuk, hanem az oda nem figyelés, az izgalom és az egymásnak történő bizonyítási vágy miatt. A hölgyek lazábbak, náluk nincs ez a megfelelési kényszer, ebből fakad, hogy náluk nincs annyi pótvizsgázó.

– Tizenkilenc éve oktatok. Az elején akadtak olyan tanulóim, akiket tíz óra után el mertem volna küldeni vizsgázni, ilyen ma csak elvétve fordul elő. A vizsga csak úgy tehető le, ha az ember időt és energiát szán arra, hogy mindent elsajátítson a vezetéshez. A felgyorsult világ, a megnövekedett forgalom izgatottá teszi őket, míg a bonyolult csomópontok néha „megbolondítják” őket. Most nehezebb megtanítani őket vezetni. Én oldott, baráti légkört próbálok kialakítani a kocsiban, hogy megnyugodjanak. Összességében jó dolog emberekkel foglalkozni, az pedig nagyon jó érzés, mikor a sikeres vizsga után megköszönik a velük való törődést.

Király Ferenc