Kimeríthetetlen csodák nyomában

A túrázás a gyaloglás talán legnépszerűbb ága, s mert fiatalít és közösségformáló erővel bír, mindenkinek receptre kellene felírni. A városunkban székelő Bakony Természetbarát Egyesület régóta azon van, hogy felkeltse az egészséges életmód, a természetjárás iránti igényt. Hosszabb és rövidebb útvonalaikon a velük tartók megtalálják az igényeiknek megfelelőt, miközben rácsodálkoznak arra, hogy a környezetünk mennyi kincset rejt magában.Király Ferenc – Hogy mi a küldetésük? Mindenekelőtt a természetjárás népszerűsítése, az egészséges életmód és a rendszeres mozgás iránti igény kialakítása. De leg­alább ilyen fontos a természet védelme, a biológiai sokszínűség, illetve az ember és a természet harmóniájának megőrzése.
Mint megtudtuk: az ’50-es években létesült MÁFKI és NEVIKI kutatóintézetek dolgozói nem főként veszprémiek voltak, ismerkedés gyanánt a Bakonyban és a Balaton-parton kirándultak. Az említett intézmények néhány év múlva önálló sportklubot alakítottak – Szikra néven –, aminek természetjáró szakosztálya is lett. Később a helyi Lombik, a Veszprémi Vegyész SC, a Bakony Vegyész TC és a VSE égisze alatt működtek. Kapcsolataik révén ott voltak hazai és nemzetközi eseményeken, majd harminc éve létrehozták a kiemelten közhasznú Bakony Természetbarát Egyesületet.

Elöregedő tagság

– Jelenleg másfél száz tagot számlálunk, az állományunk kétharmada ötven évnél idősebb társunkból áll. A tagságunk kezd „elöregedni”, ám szerencsére tavaly tizenegy fiatal is csatlakozott közénk. A tagjaink zömében veszprémiek, de akadnak társak környékbeli településekről is – mondta Harkai Ferenc, aki két éve elnöke a Bakony TE-nek, s egyúttal a megyei természetjáró szövetség alelnöke is.
Tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány miatt nem indíthattak túrákat, nem találkozhattak, de így is „összehoztak” 508 túranapot (…előfordult, hogy egy nap több csoportjuk húzott bakancsot a lábára). Novemberben elkészítették az idei túra- és munkatervüket, ám azt a februári közgyűlésükön nem vitathatták meg, mert az összejövetel elmaradt. Alapesetben szinte minden hétvégén „kirándulnának”. Tíznél több aktív túravezetőjük van, akik komplex földrajzi, történelmi, helytörténeti, csillagászati, geológiai, botanikai, ornitológiai és zoológiai tudással rendelkeznek. Mindig precízen megtervezik, esetenként bejárják a túraútvonalát. Ahhoz, hogy valaki vizsgázott túravezető legyen, egy összetett tudásanyagra épülő képzésen kell részt vennie a Magyar Természetjáró Szövetség arra jogosult tagszervezeténél.

Csak vendégek vagyunk

– Sorainkban vannak olyanok, akik fix, állandó helyekre viszik a közösségeket, én ellenben rendre próbálok új helyeket felfedezni – mesélte az Érdemes Természetjáróként nyilvántartott Harkai Ferenc. – Alapesetben minden hónap második szombatján vagyok túravezető. Jórészt az egynapos túrákat részesítjük előnyben, de vannak autóbuszosok és többnaposak is. Idén többek között a Kis-Balatonhoz jutnánk el. A fő csapásirányunk ezzel együtt a megye, így gyakran vizitálunk a Bakonyban, ám többször megfordulunk a Somlón, a Ság hegyen és a Vértesben is. Van úgy, hogy turistaútvonalon megyünk, aztán letérünk arról, majd visszakanyarodunk rá. A túráinkra rendszerint húszan jönnek el. Sajnos a fiatalabb korosztállyal nehezebb megszerettetni a természetet, az egészséges életmódra nevelést. Vannak nyugdíjasaink, akik minden kedden felkerekednek valamerre, de van olyan idős tagunk is, aki 200 km-t kerékpározik és gond nélkül túrázik 20–30 km-t. Augusztus elején ismét szeretnénk tető alá hozni az alsóörsi központú, nemzetközi Balaton-felvidéki teljesítménytúránkat, amelyen tavaly 400-an vettek részt és a sorban a 25. volt.
A túrázásnál vannak alapvető szabályok, a lényegük egy tőről fakad: szeressük, tiszteljük és óvjuk a természetet, ne feledkezzünk el arról, hogy ott csak vendégek vagyunk! Legyünk türelmesek, figyeljünk másokra, tartsuk szem előtt a közösségi együttlét szabályait, óvjuk az erdő vadjait, kíméljük a növényeket, csak a kijelölt helyen gyújtsunk tüzet, és vigyük haza a szemetünket!

Legeredményesebbek a megyében

Megyénkben 19 egyesület és 1400 km-nyi turistajelzés van. A „bakonyosok” évente 50–60 km-nyi részt újítanak fel. – Ilyenkor naponta 8–10 órában, ágvágó ollókkal felszerelve járjuk az erdőt. A százméterenként lévő jelzéseket újrafestjük, azok az elágazásoknál kicsit sűrűbben vannak. Most 30 km-nyi karbantartás vár ránk a Balatoni Kéktúra vonalán, ami Pétfürdőtől Badacsonyig tart. Ezen vállalásainkat mindig ellenőrzik, aztán ebből származik egy bevételi forrásunk. Működésünket a városi önkormányzat is támogatja, és a Nemzeti Együttműködési Alap keretéből is tudunk pályázni. A karbantartásokon túl – a környezet- és a természetvédelem elkötelezett híveként – rendszeresen szedünk szemetet is. Télen vannak fénykép- és filmvetítéseink, mikor a tagjaink beszámolnak arról, hogy az adott évben merre jártak vagy jártunk. Büszkeséggel tölt el, hogy 2019-től mi vagyunk a megye legeredményesebb természetjáró egyesülete. A pontszámításnál figyelembe veszik, hogy mennyi és milyen rendezvényt hoztunk tető alá, de számításba veszik az önkéntességet is.
A Bakony Természetbarát Egyesület a változatos programjaival hív és vár minden érdeklődőt túrázni, ha úgy tetszik: velük bepillantást nyerhetünk a körülöttünk lévő kimeríthetetlen csodákba, a környék gazdag növény- és állatvilágába. A túrázás feltöltődést és kikapcsolódást is jelent. Ők nemcsak hisznek a túrázás közösségformáló erejében, hanem tapasztalják is. Merészkedjünk hát ki a komfortzónánkból, társuljunk be a csoportjaikhoz és legyünk az utánozhatatlan szépségű természet vándorai!