Fejlesztések a csererdei városrészben

Amennyiben a város is rábólint, az egykori Bakony Művek területén (ma Csererdő városrész) további kisvárosi lakóövezet és kisebb ipari üzemeket magában foglaló ingatlanegyüttes is kialakulhat. A tanulmányterv elkészült, amely tartalmaz egy újabb közúti csatlakozást a Házgyári úthoz. A beruházás ütemezetten valósulhat meg. A terület fejlesztésére – nem csak a tulajdonos részről – határozott igény mutatkozik.

V7 – Az egykori Bakony Művek területén még szabadon álló ingatlanok tulajdonosa kezdeményezte Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatánál az ingatlanokat érintően a területfelhasználás, illetve építési övezet módosítását, valamint a tömbbelsőt érintő úthálózat felülvizsgálatát az ingatlanon tervezett fejlesztéseinek megvalósíthatósága érdekében. Az önkormányzata felhívta az indítványozó figyelmét, hogy a módosítás kidolgozásához, átvezetéséhez településrendezési szerződés megkötése szükséges. E szerződéskötés alapja pedig az indítványozó által készíttetett telepítési tanulmányterv lehet, amelyet a közelmúltban mutatott be a tulajdonos.

Ütemezett fejlesztés

Az egyeztetés alapján a megbízó a fejlesztés ütemezése mellett döntött. Első ütemben, jelen módosítással a fejlesztéssel érintett terület egyrészt a közelmúltban a hatályos településrendezési tervekkel összhangban lakóterület céljára felparcellázott 8676–8703 hrsz. ingatlanok (28 916 négyzetméter), valamint a jelenleg szintén beépítetlen (tervezett használat szerint szintén lakóterület) 8675 helyrajzi számú, belterületi ingatlan egy része (26 600 négyzetméter). Második ütemben, jelen tanulmánytervvel, módosítással még nem érintett, a 8675 hrsz. belterületi ingatlan fennmaradó része (64 755 négyzetméter) és a 0111/22 hrsz. ingatlan (90 821 négyzetméter).

Veszprém Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének területfelhasználás melléklete, tervlapja a módosítással érintett területet négy területfelhasználási egységbe sorolja.

A hatályos településrendezési eszközökben rögzített kisvárosias lakóterület indokoltsága ma már nem áll fenn. Az egykori Bakony művek területén mára kialakult tulajdonos és vállalkozások stabil alapjai egy ipari park rendszerű gazdasági terület működésének. A terület ma egyértelműen fejlődés alatt áll, amely további vállalkozásokat vonz. A tervekben rögzített lakó- és különleges (oktatási) terület felhasználás helyett ma egyértelműen további gazdasági célú ingatlanokra van igény a területen.

Csererdő tekintetében a hatályos településfejlesztési koncepció célként rögzíti e területen a tervezett lakóterületek mértékének csökkentését, korszerű gazdasági funkció letelepedésének elősegítését.

Fejlődés alatt álló terület

A ma még nem beépített területek iránt az a reális igény, hogy az egykori Bakony Művek területén elhelyezkedő (tervezett) lakó- és különleges beépítésre szánt területek a közvetlenül szomszédos ingatlanokkal azonos területfelhasználásba kerüljenek. Mindez ütemezetten tervezett, első ütemben (jelen módosítással érintetten) a már kialakított, közművel ellátott, megközelítéssel biztosított, tervezett lakóterületek, illetve az ezekhez közvetlenül kapcsolódó különleges terület egy részének hasznosítása tervezett. Az I. ütemben hasznosításra tervezett ingatlanok a már jelenleg is beépített ingatlanok határáig terjednek északi irányban. A határvonal megegyezik a hatályos településrendezési tervekben tervezett lakóterületek határával.

Jelen módosítás célja a lakóterület céljára kialakított, jellemzően 1000 négyzetméter körüli telkek megtartása kisebb telephelyek céljára, a fennmarató, e területektől északra lévő 8675 hrsz. ingatlanon további, 900–1000 négyzetméter nagyságú, gazdasági célú telkek kialakítása.

A módosítással az érintett tömb területhasználata a környezetével egységessé válik.

Megváltozó arányok

Megállapítható, hogy annak ellenére, hogy a beépíthetőség az egész területre vonatkozóan tíz százalékkal nő, a területhasználat intenzitása (szintterület) ennek többszörösével csökken, mindamellett, hogy a zöldfelület mértéke nem csökken! Az látszik, hogy a terület használatának aránya megváltozik. A lakóterületek igényeihez jobban illeszkedő kisebb beépített alapterület és nagyobb épületmagasság a gazdasági területté válás esetén felcserélődik (nagyobb beépítettség, kisebb építménymagasság), tekintettel, hogy az üzemi épületek jelentős része egyszintes, nagyobb beépítettség indokolt és kisebb épületmagasság elegendő.

Gazdasági területek esetében a javasolt 40 százalékos beépíthetőség nem számít magasnak, országos átlag alatti érték, a terület adottságaira reagál, lazább beépítettséget eredményez.

A terület ma a működéshez szükséges közművekkel ellátott. A korábban kisvárosi lakóterület céljára kialakított telkek közművesítése megtörtént. A kiépülő gazdasági telkek közműfejlesztése szükségszerű. A meglévő közművek műszakilag alkalmassá tehetők a fejlesztés kiszolgálására.

A várható fejlesztésekkel a közlekedési forgalom a jelenlegihez képest növekedni fog. A városrész megközelítése jelenleg egy irányból, biztosított, a terület fejlődésének fontos feltétele a Házgyári úti tervezett csomópont kiépülése, további kapcsolat keresése.